Και συμφωνήσαμε να συμβιώσουμε

Και συμφωνήσαμε να συμβιώσουμε Facebook Twitter
1

Ξέρεις ήδη ποιο είναι το θέμα, το φαντάζεσαι.
Μπορεί και ήδη να συμφωνούμε. Μπορεί απλά να το νομίζουμε.
Είναι ο ρατσισμός πάντως και δεν θα σου πω δα και κάτι που δεν ξέρεις.

 

Μέρος 1- η μισαλλοδοξία, αυτή η άγνωστη

Κι αφού τα ξέρεις και τα ξέρω γιατί να μιλάω γι'αυτό; Αφού συνήθως ο κύκλος μας είναι άνθρωποι που στα βασικά συμφωνούμε. Σάμπως θα κάτσω σε τραπέζι με χρυσαυγίτη ποτέ να κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα. Δεν είναι στους κύκλους σου ο φασίστας. Ο ρατσιστής.

Είναι.

Μπορεί να μην υποστηρίζει εθνικιστική απομόνωση του υπέρτατου έθνους, να μην αποκαλεί το πραξικόπημα επανάσταση.
Η μισαλλοδοξία όμως είναι φυτεμένη και μεταδίδεται.
Από χαζά σχολιάκια την καταλαβαίνεις.
Κι όταν ο άλλος αναζητά τον αποδιοπομπαίο του τράγο θεριεύει.

Σήμερα ένας παλιός μαθητής μου εξέφρασε την ιντερνετική επευφημία του -μαζί με άλλα 46 άτομα- σε ένα φοβερό λογύδριο ενός ιντερνετικού της φίλου ''[...] κι άμα αρχίσουν να μένουν μαζί οι gay και να υιοθετούν παιδιά, ποιος θα είναι η μαμά και ποιος ο μπαμπάς; Και κατά δεύτερον, αυτοί θα διδάξουν αρχές στα παιδιά τους;''.


Παλιό το ''επιχείρημα''.

Και κάπως έτσι μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Μαζί μου. Που είχα ένα νέο άνθρωπο να του μάθω 5 πράγματα σ'ένα χρόνο και δεν κατάλαβα ποτέ ότι δεν ήταν η σχολική εκπαίδευση που του έλειπε, ήταν η κοινωνική.
Κι αν η οικογένεια δεν μπορεί, κι αν το σχολείο δεν μπορεί, μπορείς εσύ -χωρίς να προπαγανδίσεις- να επηρεάσεις το κοντινό σου περιβάλλον;
Καταλαβαίνεις ότι το πρόβλημα δεν είναι σ'αυτούς τους άγνωστους άλλους; Αλλά ότι είναι δίπλα σου;

Είναι δίπλα μας η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, είναι στον συγγενή και στον γείτονα. Είναι και στον κύκλο σου, κι από ότι φαίνεται τίποτα δεν είναι περιττό να ειπωθεί.
Δεν πέθανε ο ρατσισμός όταν μπήκε ο Μιχαλολιάκος φυλακή.
Μην σταματάς να μιλάς.

 

Mέρος 2- στον εξαγριωμένο ηθικολόγο

Η ψήφιση νόμου ώστε να γίνει το σύμφωνο συμβίωσης προσβάσιμο στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πάγωσε γιατί υπάρχουν ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις είναι οι αντιδράσεις του Σεραφείμ;

Ζούμε στο 2013. Κι ακόμα δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να είναι ευτυχισμένοι γιατί έτσι.
Να μην ζουν μαζί με δικαιώματα συζύγων γιατί είναι ομοφυλόφιλοι.
Να μην έχουν παιδιά γιατί είναι ομοφυλόφιλοι.

Γιατί από αυτό εξαρτάται από το πως θα μεγαλώσει ένα παιδί.
Από τον ποιον θα λέει μαμά και ποιον μπαμπά;
Γιατί όλα τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονιών είχαν υπέροχες παιδικές ηλικίες.Κανενός δεν καταστράφηκε ποτέ η ζωή του από τους ετεροφυλόφιλους γονείς του.

Όλες οι οικογένειες με ετεροφυλόφιλους γονείς είναι ιδανικές στο μυαλό σου,μισάνθρωπε;
Σαν διαφήμιση για παιδικό γιαούρτι; Τρέχει η οικογένεια τις Κυριακές στο γκαζόν γύρω από το σπίτι της στα προάστια και η ξανθιά μάνα νοιάζεται να ταΐσει τα παιδιά βιταμίνες για να γίνουν ''πρώτα στο σχολείο'' ενώ ο φιτ πατέρας παίζει μαζί τους ποδόσφαιρο;

Σχόλασε η διαφήμιση. Ο μπαμπάς βαράει. Ο μπαμπάς πίνει. Δεν θέλανε παιδί, έγινε καταλάθος και το χουν αφήσει στη μοίρα του, άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να ενηλικιωθούν και καταπιέζονταν. Είναι χρήστες και το παιδί μεγαλώνει στο δρόμο. Το βγάλαν στα φανάρια και του κόψαν το σχολείο. Είναι ρατσιστές και το παιδί μεγαλώνει μέσα στο μίσος.

Πάλι καλά που θα έχει να φωνάζει κάποιον μαμά και κάποιον μπαμπά το παιδί και σώθηκε. Θα έχει μια υπέροχη παιδική ηλικία.

Τελείωσαν τα γυρίσματα.

Το μεγαλώνει μόνη της η μαμά γιατί ο μπαμπάς δεν ζει. Το μεγαλώνει ο παππούς και η γιαγιά γιατί ούτε η μαμά ζει.
Για ανέπτυξε μου πως δεν είναι φυσιολογική αυτή την οικογένεια.Για πες κάτι γι'αυτούς τους ανθρώπους αν μπορείς.
40 χρόνια πριν ήταν ''ανήθικες'' οι μητέρες που πάλευαν να μεγαλώσουν τα παιδιά μόνες τους, γιατί απαιτούσαν κάτι καλύτερο από την ζωή τους από έναν γάμο που κανονίστηκε κάποτε γι'αυτές.Θες η ιστορία να σε περιμένει και τώρα να βάλεις μυαλό για να προχωρήσει;

 

Τα παιδιά θέλουν να τ'αγαπάνε, να τα νοιάζονται.

Και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ένας ή δυο άνθρωποι που δεν φτάνει απλά να κάνουν σεξ για να τα αποκτήσουν, αλλά είναι είναι αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να περάσουν από τα χίλια και ένα κύματα της γραφειοκρατίας,την προκατάληψη της οπισθοδρομικής και συντηρητικής αυτής κοινωνίας, για να αποκτήσουν ένα παιδί που ένα ετεροφυλόφυλο ζευγάρι δεν μπορούσε, δεν ήθελε, δεν υπήρχε για να τα μεγαλώσει, είναι εκατομμύρια φορές πιο αξιοθαύμαστοι από οποιονδήποτε καταλάθος γονέα. Γιατί θα έχουν και να προστατέψουν το παιδί τους κι από ανθρώπους σαν κι εσένα.

 

Κι αν δεν φτάσεις καν σ'αυτό το θέμα, κι αν σου φταίει από μόνο του το σύμφωνο συμβίωσης, άκου κάτι από έναν ετεροφυλόφυλο άνθρωπο που η ηλικία ή η νοοτροπία του λένε ότι δεν χρειάζεται να του επικυρώσει συμβίωση και συναισθήματα κανένα κράτος και καμιά εκκλησία. Αυτό είναι επιλογή και μπορώ να την αλλάξω, δεν είναι αδιέξοδο.

Δεν με νοιάζει ποιος είναι αυτός ο νόμος. Δεν με νοιάζει αν θα τον χρησιμοποιήσω ή χρειαστώ ποτέ μου.
Αλλά με νοιάζει να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι σ'αυτόν.
Όπως αν εγώ μπορώ να παίζω μπάλα σ'αυτό το πάρκο να μπορείς κι εσύ. Κι ας είναι το πάρκο στο Νευροκόπι της Δράμας και δεν το δω ποτέ μου. Κι ας είσαι κατά τη γνώμη σου μοναδικός αντάξιος του Πελέ, κι ας πιστεύεις ότι μπερδεύω το ποδόσφαιρο με το ψάρεμα.
Γιατί αν ένας δεν είναι ίσος, δεν υπάρχει ισότητα.
Γιατί μετά το πρώτο θύμα, ο ρατσισμός δεν σταματάει πουθενά και θα σου την χτυπήσει την πόρτα.

 

Στο απλούστευσα;

 

Στο σκουριασμένο σου μυαλό που ταυτίστηκε με την κυβερνητική γραμμή στο θέμα αυτό ελπίζω να μπει κάποια στιγμή η ιδέα ότι αδιαφορούν και για τα δικά σου τα κολλήματα και για τα δικαιώματά μας. Απλά πήρανε χαμπάρι τις πρωτόγονες ιδέες που ακόμα πουλάνε στην εξαθλιωμένη κοινωνία μας και ψαρεύουν δεξιότερα. Κι είναι μεγάλη η δεξαμενή με τις ψήφους την Κυριακή το πρωί στην ενορία της γειτονιάς σου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια