Το θέατρο Προσκήνιο εγκαινιάζει έναν κύκλο διαδικτυακής δραστηριότητας εν μέσω καραντίνας, με την αρχή των δράσεων να γίνεται την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 21:00, με τη μία και μοναδική προβολή της παράστασης «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα στο θέατρο Βεάκη και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον επιτυχημένο κύκλο των παραστάσεων της.

 

Ο Άντον Τσέχoφ, με τις Τρεις Αδελφές, ένα θεατρικό δράμα σε τέσσερις πράξεις, γραμμένο το 1900, καταδεικνύει ένα σύστημα αδράνειας, απραξίας, ένα πλαίσιο ζωής που διαψεύδει τις επιθυμίες και τα όνειρα των προσώπων και ιδιαίτερα των τριών αδελφών, που βιώνουν την καθημερινότητα και το βάρος της ζωής τους σε μια μίζερη και μονότονη επαρχία της Ρωσίας. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης» της Μόσχας από τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι στις 31 Ιανουαρίου του 1901.

 

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά επιχειρεί μια εκ νέου επίσκεψη στο έργο. Οι εμβληματικές ηρωίδες του Τσέχωφ, μεγάλες πια, ξαναβουτούν σε ένα τοπίο μνήμης, σε μια ειδική στιγμή που δεν μπορούν να ξεπεράσουν, στη στιγμή που υποσχόταν ελπίδα και αλλαγή. Ένας οριοθετημένος χώρος όπου κατοικούν αιώνια οι αναμνήσεις τους και ξεγλιστρούν όλα τα πρόσωπα που καθόρισαν τη μοίρα τους. Οι ήρωες του έργου ξαναέρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, με τον χρόνο και το πέρασμά του και σε μια επαναδιαπραγμάτευση της στιγμής που τους οδήγησε στην οδύνη.

 

Η Λουίζα Αρκουμανέα είχε γράψει στην κριτική της στη LiFO: «Είναι σπουδαίο το επίτευγμα του Καραντζά, δηλαδή το πώς καταφέρνει να τοποθετήσει το ανθρώπινο στο σημείο τομής των τριών διαστάσεων του χρόνου. Έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σημαντική παράσταση, που συλλαμβάνει και αποτυπώνει με πάθος, λυρισμό και ποιητικότητα τη σχέση ανθρώπου και χρόνου στην πιο καθαρή της μορφή. Η ιστορία, τα συγκεκριμένα γεγονότα, δεν έχουν τόση σημασία εδώ. Σημασία έχει η ένταση της επιθυμίας. Σημασία έχει ότι για πρώτη φορά εισπράττουμε τόσο άμεσα, τόσο καθολικά, τόσο συμπυκνωμένα τη διττή αίσθηση της πικρής ματαίωσης και της άσβηστης λαχτάρας που εκπορεύεται από τον ψυχισμό των τριών ηρωίδων. Κι αυτή η αίσθηση θα μας στοιχειώνει και θα μας συναρπάζει για πολύ καιρό ακόμα...».

 

Η διαδικτυακή αυτή πρεμιέρα γίνεται έναντι εισιτηρίου συμβολικής αξίας.

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης – Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Σύμβουλος δραματουργίας: Αντώνης Αντωνόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ασημίνα Αναστασοπούλου

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ορφέας Αυγουστίδης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σύρμω Κεκέ, Γιάννης Κλίνης, Αινείας Τσαμάτης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Νίκος Μάνεσης, η Υβόννη Μαλτέζου και ο Δημήτρης Πιατάς

 

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, 21:00

Link για pre-order και παρακολούθηση: https://vimeo.com/ondemand/totheatro

Τιμή ηλεκτρονικής προβολής: 5 ευρώ

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες στο http://www.theatroproskinio.gr/treis-adelfes/

 

Οδηγός Θεάτρου