«Πλατόνωφ»: Μια νέα, ρηξικέλευθη παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή

Το πρώτο έργο του Αντόν Τσέχoφ, που γράφτηκε το 1878, έρχεται σε μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο.

The LiFO team, 31.10.2023 | 17:21

Το πρώτο έργο του Αντόν Τσέχoφ, που γράφτηκε το 1878, αλλά παίχτηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, το 1923, έρχεται σε μια καινούργια δραματουργική επεξεργασία, απολύτως βασισμένη στο πρωτότυπο, δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα, ρηξικέλευθη παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή.

 

Το έργο αποκτάει τεράστιο ενδιαφέρον διότι είναι η μήτρα των κατοπινών έργων του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, γι’ αυτό ήταν στα σχέδια του σκηνοθέτη εδώ και χρόνια. Όπως λέει ο ίδιος: «Είναι ψεύτικο, νομίζω, το δίλημμα αν τα έργα του Τσέχοφ είναι κωµωδίες, όπως έλεγε ο ίδιος, ή δράµατα, όπως υποστήριζε (και έτσι τα σκηνοθετούσε) ο Στανισλάβσκι. Είναι υπαρκτά, είναι ζωντανά και η ζωή είναι και δραµατική και κωµική την ίδια στιγµή. Στο θέατρο της ζωής είµαστε όλοι και δραµατικοί και κωµικοί. Σ’ αυτό το τσίρκο που ζούμε, το τσίρκο της ζωής, δίπλα στην κόκκινη µύτη του κλόουν υπάρχει ένα δάκρυ. Πιο κωµικός δεν είναι εκείνος που επιδεικτικά διατυμπανίζει τη δραµατικότητά του. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, για το τι γίνεται στον τσεχοφικό κήπο της Άννας Πετρόβνα, µε όλους αυτούς που µαζεύτηκαν εκεί µόλις έλιωσαν τα χιόνια του χειµώνα. Ζήστε το!»

 

«Πλατόνωφ»: Μια νέα, ρηξικέλευθη παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή

 

Στη σκηνή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα στηθεί ο κήπος του άδοξα αποθανόντος στρατηγού Βοϊνίτσεφ και εκεί θα μαζευτούν μετά από έναν βαρύ ρωσικό χειμώνα όλα τα πρόσωπα. Επίκεντρο, ο γοητευτικός και προκλητικός επαρχιακός δάσκαλος Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Πλατόνωφ, που ερμηνεύει ο Μάξιμος Μουμούρης. Γύρω του ταλαντούχοι ηθοποιοί, βασικοί συνεργάτες από προηγούμενες συνεργασίες του Νίκου Καμτσή και του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, αναλαμβάνουν τους υπόλοιπους ισάξιους ρόλους.

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ
 

Οδηγός Θεάτρου