Οι παραγωγές της Kart Productions

Το «Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλυ» για λίγες παραστάσεις και η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ μου Τσάρλυ

Το έργο της Σοφιάννας Θεοφάνους που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού/Εφηβικού Έργου το 2022 παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. 

 

Βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων που επεξεργάστηκε ένα workshop το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Εθνικό την περίοδο 2018-2019, το έργο μιλά για την προσπάθεια συνάντησης δύο εφήβων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, με έναν τοίχο να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον.

 

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκό 55, 210 5230267
19/12/23-13/1/24
Παίζουν ο Πανάγος Ιωακείμ και η Ζωή Μυλωνά. Συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

 

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Παραγωγές της Kart Productions
Φωτ.: Ρούλα Ρέβη

 

Μετά την πολύ επιτυχημένη Αντιγόνη του Ανούιγ, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης με ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το τελευταίο έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα.

 

Μια αυταρχική χήρα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, επιβάλλει στις πέντε κόρες της οκτώ χρόνια πένθους και εγκλεισμού. Εκείνες απεγνωσμένα αντιδρούν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, και με αφορμή έναν νέο άντρα, ο οποίος για άλλην είναι εραστής, για άλλη μνηστήρας και για άλλη φαντασίωση, η ανάγκη για ζωή φουσκώνει, εκρήγνυται και ο θάνατος ξαναχτυπάει το σπίτι, για να το πνίξει σε δεύτερο κύμα πένθους.

 

Ο Λόρκα, παρότι «προνομιούχος» ταξικά, δυσανασχετεί με τη φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική αδικία, την πολιτική αστάθεια και τα παρελκόμενά της. Με το ιδιαίτερο βλέμμα του οδηγεί τους θεατές σε μια γωνιά του κόσμου, σε μια άγονη γη, μια άνυδρη άκρη του, όπου τοποθετεί τον μεγεθυντικό και ποιητικό του φακό πάνω από ένα «σπίτι», έναν συμβολικό τόπο, μέσα στον οποίο βράζει κυριολεκτικά η κλεμμένη ελευθερία και αξιοπρέπεια των γυναικών της εποχής του, και όχι μόνο, νιώθοντας ο ίδιος φρίκη για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. 

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

 

Οδηγός Θεάτρου