Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Ορέστεια» του Αισχύλου μέσα από μια καινοτόμο πρόταση, όπου τρεις σκηνοθετικές ματιές γίνονται μέρος της αφήγησης σε μια ενιαία παράσταση.

 

Η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, στην πρώτη τους σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, παραδίδουν η μία στην άλλη τη σκυτάλη μέσα από κάθε έργο της μοναδικής τριλογίας του αρχαίου δράματος που έχει διασωθεί. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη ενώ τα σκηνικά του Πάρι Μέξη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.

 

Αγαμέμνων

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Το πρώτο έργο της τριλογίας αποτελεί ένα ποιητικό σύμπαν όπου, μετά από δέκα χρόνια, ο βασιλιάς επιστρέφει νικητής από τον τρομερό Τρωικό Πόλεμο για να δολοφονηθεί στο σπίτι του από τη γυναίκα του, την Κλυταιμνήστρα. Θύτης και θύμα εναλλάσσουν ρόλους, ενώ το ερώτημα που αναδύεται είναι «ποιος έχει δικαίωμα στο έγκλημα και από πού αντλεί το δικαίωμα αυτό;».

 

Διανομή (αλφαβητικά)

Δημήτρης Γεωργιάδης: Κήρυκας

Στέλιος Ιακωβίδης: Φρουρός

Δέσποινα Κούρτη: Κασσάνδρα

Αλέξανδρος Λογοθέτης: Αίγισθος

Αργύρης Ξάφης: Αγαμέμνων

Εύη Σαουλίδου: Κλυταιμνήστρα

 

«Ορέστεια» στην Επίδαυρο: Η τριλογία του Αισχύλου μέσα από τρεις σκηνοθετικές απόψεις
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Χοηφόροι

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Η συνέχεια της «Ορέστειας» διαδραματίζεται περίπου 10 χρόνια μετά το τέλος του Αγαμέμνονα και αφορά την έλευση του Ορέστη, του νεαρού εκδικητή, που οφείλει να ανταποκριθεί στον πανάρχαιο νόμο του καθήκοντος και να πληρώσει το αίμα με αίμα. Όμως, όταν ο παλιός κόσμος φτάνει πια σε αδιέξοδο, η επανάληψη της βίας γίνεται τελετουργία εξαγνισμού μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία θα μεταβεί απ' το σκοτάδι στο φως.

 

Διανομή (αλφαβητικά):

Βασίλης Καραμπούλας: Οικέτης

Μαρία Κίτσου: Ηλέκτρα

Φιλαρέτη Κομνηνού: Κλυταιμνήστρα

Γιάννης Νιάρρος: Ορέστης

Αγορίτσα Οικονόμου: Τροφός

Γιώργος Στάμος: Πυλάδης

Γιώργος Χρυσοστόμου: Αίγισθος

 

«Ορέστεια» στην Επίδαυρο: Η τριλογία του Αισχύλου μέσα από τρεις σκηνοθετικές απόψεις
Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Ευμενίδες

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

O Oρέστης, καταδιωκόμενος από τις Ερινύες, ακολουθεί την υπόδειξη του θεού Απόλλωνα και προσπέφτει ικέτης στο άγαλμα της Αθηνάς. Όταν ο ήρωας βρεθεί μπροστά στον Άρειο Πάγο η θεά θα τον αθωώσει με την ψήφο της και η τριλογία θα κλείσει με την αποκατάσταση της ισορροπίας μέσα σε μια ατμόσφαιρα συμφιλίωσης.

 

Διανομή (αλφαβητικά)

Ναζίκ Αϊδινιάν, Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Καραδήμα, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Νίκος Μάνεσης, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαριάμ Ρουχάτζε, Τζωρτζίνα Τάτση

 

Info

28 & 29 Ιουνίου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Από το Εθνικό Θέατρο

Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), 210 8938112, greekfestival.gr και στα Public

Οδηγός Θεάτρου