ADVERTORIAL

 

Η  τραγωδία του Ευριπίδη, «Τρωάδες», μετά τις sold out παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, που παρακολούθησαν 6.500 θεατές, αρχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 18 και 19 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023.

 

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη. «Η μικρή μου εμπειρία σε σχέση με την αναπαράσταση του είδους –οι Τρωάδες είναι η τέταρτη απόπειρά μου– έδειξε πως δεν είναι και τόσο άτοπο το αίτημα για μια χαμηλόφωνη, ουμανιστική, απαλλαγμένη από βερμπαλισμούς σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας. Το είδος δεν κινδυνεύει από ερμηνείες που μοιάζουν νεωτεριστικές. Το είδος, όπως και κάθε άλλο είδος, κινδυνεύει μόνο από αδιάφορες, πρόχειρες και, εν τέλει, κακές ερμηνείες. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την τραγωδία και συνεχίζοντας τη σκηνική μελέτη του είδους, μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου, θα αποπειραθούμε για άλλη μια φορά να δημιουργήσουμε, με το απολύτως προσωπικό μας ύφος, μια σκηνική ανάγνωση ειλικρινούς και χαμηλόφωνης αφήγησης πάνω στη σπαρακτική αυτή τραγωδία ενός πραγματικά σπουδαίου νεωτεριστή του είδους».

 

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο

 

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. «Οι Τρωάδες θεωρώ πως είναι ίσως το κορυφαίο και πιο διαχρονικό έργο, διότι διηγείται κάτι το οποίο βιώνουν ακόμα και σήμερα πάρα πολλοί άνθρωποι. Η μουσική, ακολουθώντας τη χαμηλόφωνη σε ένταση, αλλά όχι σε συναίσθημα, ερμηνεία του έργου και των ηθοποιών αποκτά έναν cinematic χαρακτήρα που κινείται σε μινιμαλιστική και νεο-ρομαντική φόρμα, χωρίς όμως να έχει συνοδευτική ιδιότητα και να είναι υποτονική. Είναι ένας ακόμη ρόλος του έργου που δημιουργεί τις κατάλληλες ατμόσφαιρες και πορεύεται σύμφωνα με την εξέλιξη της τραγωδίας».

 

Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη που εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ηθοποιός στην Επίδαυρο. Όπως αναφέρει ο Αστέριος Πελτέκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ: «Το ΚΘΒΕ θα δώσει και φέτος το “παρών” στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με τη νέα του παραγωγή, τις Τρωάδες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του σπουδαίου Στέφανου Κορκολή. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου Ρούλα Πατεράκη μας τιμά, αναλαμβάνοντας τον απαιτητικό ρόλο της Εκάβης. Ένα έργο κλασικό και πάντα επίκαιρο, αφού πραγματεύεται τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε στιγμή διαδραματίζεται μια πολεμική σύρραξη, σε κάποια γωνιά του».

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Τρωάδες» εδώ

Οδηγός Θεάτρου