Ο Ορφέας στον Άδη του Τέννεση Ουίλλιαμς στο θέατρο Ροές

Σε μια πόλη-Άδη που όλα μοιάζουν απαγορευμένα φτάνει ο Βαλ.  Κι όλα παίρνουν φωτιά.  

The LiFO team, 15.4.2022 | 11:40

Η Δήμητρα Χατούπη, ο Δημήτρης Δρόσος, ο Γιάννης Δρακόπουλος και μια ομάδα νέων ηθοποιών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Ανδρέου, παρουσιάζουν το έργο του Τέννεση Ουίλλιαμς «Ο Ορφέας στον Άδη», κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή στο θέατρο Ροές.

 

Το 1939 ο Τέννεση Ουίλλιαμς γράφει ένα δίπρακτο έργο με τίτλο «Η μάχη των Αγγέλων» και το 1957, με βάση το έργο αυτό και ορισμένους από τους χαρακτήρες του, γράφει τον «Ορφέα στον Άδη», που παρουσιάζεται την ίδια χρονιά σε κεντρική σκηνή της Νέας Υόρκης.

 

Ένα ανομολόγητο έγκλημα δεκαπέντε χρόνων. Η Λέηντυ, κόρη Ιταλού μετανάστη, ζει σε μια πόλη της Αμερικής με τον άρρωστο και βάναυσο σύζυγό της. Μοναδικό της όνειρο, μέσα σε αυτήν την κόλαση, είναι να ανοίξει ξανά το αγαπημένο της ζαχαροπλαστείο, εις μνήμην του πατέρα της, που τον έκαψε ζωντανό στον κήπο του ο σύζυγός της, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν.


Ο Βαλ, ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης που, όπως λέει ο ίδιος, ζούσε μέσα στη διαφθορά, φτάνει την ημέρα των γενεθλίων του σ’ αυτή την πόλη που κυριαρχεί η βία, το έγκλημα και η αντίσταση σε οτιδήποτε διαφέρει από τα «ήθη τους». Ψάχνει για δουλειά, προσπαθώντας να αλλάξει τη ζωή του και προσλαμβάνεται υπάλληλος στο υπό ανακαίνιση ζαχαροπλαστείο. 

«Κι αυτοί οι δυο συναντήθηκαν, όπως τσουγκρίζουν δυο πέτρες κι ανάβει φωτιά». Η Λέηντυ βλέπει στο πρόσωπο του Βαλ ένα σωτήρα και σύμμαχο. «Θέλω να δει ο σύζυγός μου, ενώ πεθαίνει, τον κήπο του πατέρα μου να ανοίγει πάλι, το Μεγάλο Σάββατο». Το όνειρο της Λέηντυ γίνεται σχέδιο.

  

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου

Σκηνογραφία/Κοστούμια: Βασίλης Ανδρέου / Ειρήνη Πετράκη

Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος

Παίζουν

Δήμητρα Χατούπη (Λέηντυ Τόρανς)

Δημήτρης Δρόσος (Βαλ Ξαβιέ)

Γιάννης Δρακόπουλος (Τζέημπ Τόρανς)

Φαίδρα Παπανικολάου (Μπιούλα Μπίνινγκς)

Δανάη Ντέμου (Κάρολ Κατρήρ)

Βικτωρία Μπιτούνη (Βη Τάλμποτ)

Στέλλα Παπακωνσταντίνου (Ντόλυ Χάμμα)

Νεκταρία Ελευθερία Κουτσαβλάκη (Εύα Τεμπλ)

Γιάννης Κουρμπάνης (Αστυνόμος Τάλμποτ/Ντέηβιντ Κατρήρ)

Info

Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 2103474312

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, Κυριακή στις 15.00

Οδηγός Θεάτρου