Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού στην Αγγλικανική Εκκλησία

Η παράσταση «Με μια αναπνοή» που είχε εντυπωσιάσει στην αυλή του ΜΙΕΤ επιστρέφει για δύο βραδιές

Έπειτα από τις πετυχημένες παραστάσεις του Σεπτεμβρίου στην αυλή του ΜΙΕΤ, λόγω της αυξημένης ζήτησης του κοινού, η παράσταση «Με μια αναπνοή» θα επαναληφθεί στον ιδιαίτερο χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, στο Σύνταγμα, το Σάββατο 3 και 10 Νοεμβρίου 2018, στις 20.30.


Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο «Λάμπρος» του Διονυσίου Σολωμού, μια από τις πιο αινιγματικές μορφές του έργου του. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος θα μας αφηγηθούν τη σκοτεινή ιστορία του σαν ένα λαϊκό τραγούδι.


H σύνθεση του «Λάμπρου» ξεκινά το 1824 και διακόπτεται το 1826 για να συνεχιστεί αργότερα, χωρίς όμως ποτέ να ολοκληρωθεί. Το ποίημα είναι ρομαντικό, βυρωνικής έμπνευσης, με πρωταγωνιστή έναν αντιφατικό, τραγικό, ήρωα, τον Λάμπρο, ο οποίος συνδυάζει όψεις του Καλού και του Κακού: ευγενική φύση και ανδρείος πολεμιστής αλλά, συγχρόνως, άνθρωπος με επιλήψιμη ερωτική συμπεριφορά και εφιαλτικός ως πατέρας.


Ο ίδιος ο Σολωμός χαρακτηρίζει τον «Λάμπρο» «il poema dei Bastardelli» («το ποίημα των μικρών νόθων») και σε επιστολή της 8ης Ιουνίου 1825 προς τον Στράνη γράφει: «Έχω συνθεμένη στη σκέψη μου την πλοκή για τα οκτάστιχα. Θα είναι τέσσερα άσματα· είναι ανάγκη να σκεφθώ βαθιά τη διάρθρωση του ποιήματος, που το αγαπώ ιδιαίτερα».


Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει, σαν έναν εσωτερικό μονόλογο, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

 

Info:

Με μια Αναπνοή

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα)

Σάββατο 3 & 10 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Εισιτήρια: Κανονικό: 12 € προπώληση, 14 € ταμείο / Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ: 10 €

Οδηγός Θεάτρου