ADVERTORIAL

 

To Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συνεργάζεται φέτος με τον Πέτρο Ζούλια για το ανέβασμα του εμβληματικού έργου Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν δύο ακόμα ξεχωριστές παραστάσεις που φέρουν την υπογραφή του σκηνοθέτη.

 

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της δραματικής σχολής «Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης» της Ρούλας Πατεράκη και της σχολής κινηματογράφου και τηλεόρασης «Σταυράκου», έχει κάνει δύο ταινίες μικρού μήκους: τη Μαγική λυχνία (1990), που απέσπασε Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας, και την Παραμονή Πρωτοχρονιάς (1995), που διακρίθηκε με πέντε κρατικά βραβεία. 

 

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Χώρα από το 1997 και διδάσκει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδης» από το 2002. Το 2022 τιμήθηκε με το βραβείο Σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν από την  Ένωση Ελλήνων Κριτικών. Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες έργα στις πιο σημαντικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας, στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τη Λυρική Σκηνή. 

 

Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας, Da, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

 

Το αριστούργημα του Ξενόπουλου, Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας, ανεβαίνει με τη Νένα Μεντή στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει ως το καλύτερο της ζωής του διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Εκεί η γριά Βαλέραινα, της άλλοτε αρχοντικής οικογένειας, είναι η μόνη που γνωρίζει τη συνταγή που γιατρεύει μια αρρώστια των ματιών. Αν και έχει ορκιστεί ότι θα την κρατήσει μυστική και θα παρέχει το φάρμακο αφιλοκερδώς σε όποιον το έχει ανάγκη, δέχεται σωρεία δελεαστικών προτάσεων για την πώληση του μυστικού. Μια εσωτερική πάλη μεταξύ ανάγκης και ηθικού χρέους ξεκινάει, με τον Ξενόπουλο να δίνει μια μεγαλοφυή λύση. 

 

Η σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Ζούλια δίνει μια νέα πνοή στη θεατρική διασκευή του κλασικού έργου. Όπως λέει ο ίδιος: «Όσο δούλευα το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας ανακάλυπτα την τεράστια αξία του, τη διαχρονική, την παγκόσμια. Γιατί με αυτό το έργο ο σπουδαίος συγγραφέας εισβάλλει στο θέατρο των ιδεών, δηλαδή στο θέατρο που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στην κοινωνία και τα μεγάλα της θέματα». 

 

Εκτός απο την παράσταση Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας, ο Πέτρος Ζούλιας παρουσιάζει το DA του Hugh Leonard (το οποίο μετά την πετυχημένη του πορεία στο θέατρο Ιλίσια συνεχίζει στην Θεσσαλονίκη, με όλες τις παραστάσεις sold out) και τον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ της Πατρίσια Χάισμιθ (που ανεβαίνει στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης).

 

Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας, Da, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ

 

Στον Ταλαντούχο κύριο Ρίπλεϊ, η Αμερικανίδα Πατρίσια Χάισμιθ, μετρ των αστυνομικών ιστοριών, πρωτοδημιουργεί τον μυστηριώδη αριβίστα ήρωά της το 1955 και ακολουθεί σειρά μυθιστορημάτων της που φτάνουν ως το 1990 με κεντρικό πρόσωπο τον δαιμονικό κύριο Ρίπλεϊ, έναν σύγχρονο, ιδιαίτερο χαρακτήρα που φτάνει στο έγκλημα και την απάτη με κίνητρο την οικονομική και κοινωνική του καταξίωση. Το ταλέντο του νεαρού Τομ Ρίπλεϊ είναι η διπλοπροσωπία. Παρακολουθούμε πώς ο φτωχός και άσημος Τομ φτάνει να υποδυθεί και να πάρει τη θέση του πλούσιου και διάσημου Ντίκι Γκρίνλιφ.

 

Ο ανομολόγητος έρωτας, ο φόνος χωρίς ίχνη και η μη αναμενόμενη πλοκή των γεγονότων είναι μερικά από τα δομικά στοιχεία της Χάισμιθ που δικαιολογούν την επιτυχία που γνώρισε ο Ρίπλεϊ. Ο Πέτρος Ζούλιας διασκευάζει και σκηνοθετεί το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών επί σκηνής. Τον κεντρικό ρόλο του Τομ Ρίπλεϊ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Συριόπουλος. Ως Ντίκι Γκρίνλιφ εμφανίζεται ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Τον ρόλο του Φρέντι Μάιλς ερμηνεύει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος και της Μάρτζι Σέργουντ η  Ήβη Νικολαΐδου.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» εδώ.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «DA» εδώ. 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» εδώ.

www.hellenic-cosmos.gr

Οδηγός Θεάτρου