Τω Μάθειμα

Μετά την επιτυχημένη, σύντομη πορεία της παράστασης, το Μάιο, «τω Μάθειμα» θα συνεχίσει τις ανορθόγραφες «παραδόσεις» του, στο Bios, για 20 μόνο παραστάσεις.

LIFOTEAM 10.10.2019 | 00:00

Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90ο μεταφέρουν το Μάθημα του Ε. Ιονέσκο, εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, στην Αθήνα του 2018. Μότο της παράστασης: «Ξέχασε ότι σε έχουν μάθει».

 

Οι συντελεστές της παράστασης ανατρέπουν τα δεδομένα της δράσης του έργου, καθώς αντικαθιστούν το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας με αυτόν ενός non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) ατόμου. Η παράσταση είναι ένα σχόλιο στη διαφορετικότητα αφού, για να στηθεί, οι συντελεστές της, έκαναν πολύμηνη έρευνα πάνω στη πολιτισμική κρίση της διδακτικής στης Ελλάδα, και την αφιερώνουν στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

 

Το έργο

Ένας συνεσταλμένος Καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της ξύλινης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό́ το ανήσυχο βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική́ εκπρόσωπος της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

 

Μέσα από́ ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε διδαχτεί, ο Ιονέσκο στήνει μια θεατρική́ παγίδα: με την εξέλιξη του μαθήματος, ο δάσκαλος οδηγεί το Μαθητευόμενο στην πλήρη υποταγή́ και η ιστορία ξεφεύγει από τη σφαίρα του ρεαλισμού.

 

Μέσα από σκληρές λέξεις και εικόνες, ντυμένες με το σαρδόνιο και υπέροχα ανατρεπτικό́ χιούμορ του Ιονέσκο, οι χαρακτήρες οδηγούνται στο ολικό́ χάος, με τον δάσκαλο να γίνεται βίαιος και να δολοφονεί το μαθητευόμενο του.

 

Στο Μάθημα – ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο αναδεικνύει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία, την ελλιπή κατάρτιση των διδασκόντων, τα αντιεπιστημονικά και κούφια σχολικά εγχειρίδια, την επικέντρωση στην συσσώρευση της πληροφορίας και την ισοπέδωση κάθε πανεπιστημιακής γνώσης.

ΠΟΤΕ10/10/2019 - 10/11/2019
ΠΟΥBIOS.MAIN
ΣκηνοθεσίαΔημήτρης Κομνηνός
ΠαίζουνΜελέτης Γεωργιάδης, Μαρία Πολυμέρη, James Rodi
Άλλοι συντελεστέςΠρωτότυπη Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας, Κινησιολογική Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος
Οδηγός Θεάτρου