Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία

Η αληθινή ιστορία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου.

LIFOTEAM 8.3.2020 | 00:00

Η παράσταση "Ηλέκτρα: μια σύγχρονη τραγωδία", η αληθινή ιστορία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρας Αποστόλου ανεβαίνει απ' την ομάδα Sarkha, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

Στα τέλη Ιουλίου 1944, βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους και παραδίδεται στο νεκροτομείο της Αθήνας μισοκαμένο και παραμορφωμένο απ' τα βασανιστήρια το νεκρό κορμί μιας 32χρονης. Η άτυχη γυναίκα είναι η Ηλέκτρα Αποστόλου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων. Λίγες μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 25 Ιουλίου 1944, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί στην Ειδική Ασφάλεια από Έλληνες δοσίλογους, συνερ-γάτες των Γερμανών. Βασανιστές και δολοφόνοι της Ηλέκτρας Αποστόλου είναι ο διοικητής της Ειδικής Ασφάλειας υποστράτηγος Αλέξανδρος Λάμπου, ο ανθυπασπιστής Ευσέβιος Παρθε-νίου και ο Μηνάς Καθρέπτης. Μάταια προσπαθώντας ν' αποσπάσουν πληροφορίες για την αγωνιστική της δράση, την υποβάλλουν στο ξενοδοχείο Κρυστάλ, το διαβόητο κέντρο βασανι-στηρίων, σε μια μαρτυρική ανάκριση μέχρι θανάτου.

 

Η Ηλέκτρα Αποστόλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912 και μεγάλωσε σε εύπορη αστική οικογέ-νεια. Το 1926, σε ηλικία 14 χρόνων, οργανώθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαίων Ελλάδος (ΟΚΝΕ), όπου διηύθυνε λίγα χρόνια αργότερα, το 1933, το τμήμα της εργαζόμενης νεολαίας της εφημερίδας της. Διετέλεσε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Αντι-φασιστικό και Αντιπολεμικό Συνέδριο των Γυναικών στο Παρίσι το 1935, υπεύθυνη της πανελ-λαδικής αντιστασιακής οργάνωσης "Ελεύθερη Νέα" και συντονίστρια αντιφασιστικών ομάδων που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες. Έχοντας αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην οργάνωση της αντιστασιακής πάλης του λαού, κατά τη δικτατορία του Μεταξά συνελήφ-θη και μεταφέρθηκε στις φυλακές Αβέρωφ. Αποφυλακίσθηκε το 1938 και συνελήφθη ξανά το 1939 ετοιμόγεννη. Μόλις επτά ημερών λεχώνα μεταφέρθηκε με το βρέφος στην εξορία, στην Ανάφη, απ' όπου απέδρασε τον Αύγουστο του 1942.

ΠΟΤΕ08/03/2020 - 05/04/2020
ΠΟΥΣΤΑΘΜΟΣ
ΣυγγραφέαςΕλένη Τριανταφυλλοπούλου
ΣκηνοθεσίαΚωνσταντίνος Μωραΐτης
ΠαίζουνΕρρίκος Λίτσης, Άλκηστις Νικολαΐδη
Άλλοι συντελεστέςΔραματουργία-Σκηνογραφία: ομάδα Sarkha
Οδηγός Θεάτρου