Στη νέα του παράσταση ο Παντελής Φλατσούσης (βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών, 2022) με μια ξεχωριστή ομάδα ηθοποιών επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα με αφετηρία και όχημα το μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης Ρέας Γαλανάκη «Η άκρα ταπείνωση» (Βalkanika Literary Award, 2019). 

 

Το μυθιστόρημα εστιάζει στα γεγονότα της νύχτας της 12ης Φεβρουαρίου 2012, που μετέτρεψαν την Αθήνα σε πεδίο μάχης και έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην εικόνα της πόλης μέχρι σήμερα, ακριβώς δέκα χρόνια μετά.

 

Παρακολουθώντας την καθημερινότητα ανώνυμων ηρώων και ηρωίδων διαφορετικών ηλικιών, καταβολών και ιδεολογιών, η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη εξετάζει την ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή στιγμή της Ελλάδας της κρίσης στην ιστορική της διάσταση, ανοίγοντας διάλογο με γεγονότα προηγούμενων ιστορικών περιόδων αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Συνομιλώντας διαρκώς με τις αρχαίες τραγωδίες, τις οποίες χρησιμοποιεί ως όχημα, η συγγραφέας επιχειρεί να φωτίσει τις συνέχειες και ασυνέχειες μεταξύ ατομικού και συλλογικού ιστορικού χρόνου που έρχονται στο φως την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο. 

 

Η παράσταση, που κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, θα επιχειρήσει να αναψηλαφήσει τη μνήμη των πρώτων ετών της περασμένης δεκαετίας αλλά και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια με αφετηρία το σήμερα και κατεύθυνση προς το παρελθόν, στην προσπάθεια να βρει, μαζί με το κοινό, απαντήσεις για το μέλλον.

 

Δείτε εδώ πληροφορίες για την παράσταση «Η άκρα ταπείνωση». 

 

Το μυθιστόρημα «Η άκρα ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή , 210 3255444

 

Οδηγός Θεάτρου