Heliotopia

Μια ηθοποιός-χορεύτρια και μια μουσικός επί σκηνής αφηγούνται την πορεία της γυναίκας μετανάστριας, πρόσφυγα, αλλά και κάθε γυναίκας που έχει βιώσει τη βία και την απώλεια.

LIFOTEAM 16.12.2019 | 00:00

Η Heliotopia, μια χοροθεατρική-μουσική παράσταση δομημένη ως ένας σωματικός διάλογος με ζωντανή μουσική, που αποτυπώνει το βίωμα της απώλειας και τη δύναμη που απαιτείται για να συνεχίσουμε τη ζωή μας ή να τη χτίσουμε από την αρχή. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18/12) και στις 16 μέρες Ακτιβισμού κατά της Βίας των Γυναικών (25/11-10/12).


Η Heliotopia είναι ο τόπος του ήλιου, του φωτός, πηγή ζωής και ζεστασιάς. Η Heliotopia είναι μια ουτοπία ή όντως υπάρχει; Μπορούμε να τη βρούμε σε αυτή τη ζωή; Αν αφήσεις τον τόπο σου μπορείς να ριζώσεις σ' έναν άλλον;


Το έργο Heliotopia κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, το ασυνείδητο και το συνειδητό. Η Μελίσσα μας αφηγείται με το σώμα της το ταξίδι που διανύει από το βίωμα της απώλειας, τη συνειδητοποίησή της και την αντιμετώπισή της, περνώντας από πέντε στάδια: Το Μαράζωμα, την Πτώση, το Ρίζωμα, την Ανάπτυξη και την Άνθηση.


Η απώλεια βιώνεται ως μια βίαιη απομάκρυνση από οτιδήποτε οικείο: από ένα αγαπημένο πρόσωπο, από τον τόπο μας, την οικογένειά μας, με πρωταρχική την αποκόλληση απ' τη μήτρα της μητέρας μας. Η Μέλισσα στη διάρκεια του ταξιδιού της αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνη και μαζί της την συνοδοιπορούν κι άλλες γυναίκες που βίωσαν την ίδια πορεία. Η προσωπική της ιστορία συναντά τις ιστορίες άλλων γυναικών, γίνεται ένα μαζί τους και μας μεταφέρει πολλά διαφορετικά βιώματα.


Μια ηθοποιός-χορεύτρια και μια μουσικός επί σκηνής αφηγούνται την πορεία της γυναίκας μετανάστριας, πρόσφυγα, αλλά και κάθε γυναίκας που έχει βιώσει τη βία και την απώλεια. Όταν τα λόγια σταματούν, έπειτα από κάθε τραυματική εμπειρία, τη δύναμη παίρνει το σώμα και βρίσκει τη δύναμή του, μέσα από τον χορό, την προσευχή και το τραγούδι.


Στη σκηνή παρουσιάζεται υλικό, που προέρχεται από εργαστήρια αφήγησης, κίνησης και μουσικής με γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες στην Αθήνα σε συνεργασία με το Δίκτυο "Μέλισσα".

 

Λίγα λόγια για το Δίκτυο "Μέλισσα"

Η Μέλισσα είναι ένα δίκτυο για μετανάστριες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ τους και να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με την κοινωνία υποδοχής προωθώντας την ενδυνάμωση και την ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία. Ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια με την άμεση συμμετοχή μεταναστριών και έχει μέλη από 45 χώρες.

 

Λειτουργεί σαν ένας κόμβος ή αλλιώς σαν μια ανοιχτή κυψέλη επικοινωνίας και δημιουργικότητας, όπου προσφέρονται μαθήματα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη αλλά και ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών, δημιουργικών και κοινωνικών δράσεων. Το όνομά του αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μήνυμα συνύπαρξης και κοινωνικής συνοχής, συμβολίζοντας τις γυναίκες που βρίσκονται εδώ από κάθε γωνιά του κόσμου, κουβαλώντας μαζί τους το ταλέντο και τις δεξιότητες, τις ιδέες και τα όνειρά τους. Μάθε πώς μπορείς να συμβάλλεις και εσύ στο έργο του Δικτύου Μέλισσα: στο melissanetwork.org

ΠΟΤΕ16/12/2019 - 30/12/2019
ΠΟΥΠΟΡΕΙΑ
ΣκηνοθεσίαΚορίνα Κόκκαλη
ΧορογραφίαΚορίνα Κόκκαλη
ΠαίζουνΕιρήνη Φαναριώτη
Άλλοι συντελεστέςΖωντανή μουσική-σύνθεση: Κατερίνα Πολέμη, Σκηνικά & Ενδυματολογία: Τζίνα Ηλιοπούλου & Αλέξανδρος Γαρνάβος
Οδηγός Θεάτρου