«Φύλακας μιας Επανάστασης»: Μια θεατρική παράσταση στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, κάνοντας απολογισμό ζωής, παραδίδει ένα μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

The LiFO team, 8.12.2021 | 09:43

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Φύλακας μιας Επανάστασης», στις 13, 14 και 16 Δεκεμβρίου (ώρα 20:00) στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

 

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, εδραίωσε την αρχειακή εθνική πολιτική και τον Αγώνα του 1821 στη συλλογική μνήμη.  «Καταγραφέας» της Επανάστασης, συγκέντρωσε και διέσωσε σημαντικά αρχεία του Αγώνα, μεταξύ άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη. 

 

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, κάνοντας απολογισμό ζωής, παραδίδει ένα μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στη διήγηση του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», ξεπροβάλλει η Ελλάδα μέσα από μορφές όπως ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

 

Κείμενο-σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης

Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης

Μουσική: Δημήτρης Τσάκας

Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης

Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 3418051 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr