Το Europoly στέλνει το μήνυμα της συνεργασίας

Και ο Πολιτισμός εκφράζει τις ιστορίες των ανθρώπων της Ευρώπης

 

Ο Πολιτισμός σε κάθε του έκφραση αποτελεί πάντα έναν τρόπο αντίδρασης αλλά και απάντησης σε όλα εκείνα που μας απασχολούν στη σύγχρονη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτη από προβληματισμούς και γεγονότα που μόνο αισιόδοξα δεν είναι. Η Ευρώπη της κρίσης βιώνει τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της νεότερης ιστορίας της και οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μονάδες προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα σε κατάστάσεις δυσάρεστες.

 

Κι όμως αυτή η Ευρώπη παράγει ακόμα Πολιτισμό! Όταν μάλιστα ο Πολιτισμός αυτός είναι αποτέλεσμα σύμπραξης διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών τότε το αποτέλσμα έχει ακόμα περισσότερους συμβολισμούς. Το Europoly είναι μια τέτοια περίπτωση όπου θεσμοί από διαφορετικές χώρες συνεργάζονται για να εκφράσουν μέσα από μια σειρά θεατρικών και κινηματογραφικών έργων όλα εκείνα που αφορούν τον κόσμο της σύγχρονης Ευρώπης.

 

Το Goethe-Institut σε συνεργασία με το Kammerspiele του Μονάχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Sirenos - International Theatre Festival του Βίλνιους, το Teatro Maria Matos της Λισαβόνας και το Tiger Fringe Festival του Δουβλίνου βρίσκονατι πίσω από τo «Europoly» που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Θέατρο Kammerspiele του Μονάχου. Εκεί παρουσιάστηκαν πέντε νέα θεατρικά έργα νεοσύστατων θεατρικών ομάδων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία, αλλά και εννέα ταινίες μικρού μήκους, που γυρίστηκαν ειδικά για το φεστιβάλ.

 

Στόχος των έργων η αποτύπωση της ζωής και της πραγματικότητας που βιώνουν οι άνθρωποι πίσω από κάθε κρίση με έναν τρόπο που ξεπερνά τις πολιτικές και κοινωνικές αναλύσεις. Γι’ αυτό, η προσέγγισή τους είναι πιο αληθινή, πιο εύστοχη και πιο άμεση. Το Europoly ως σύλληψη αλλά και ως υλοποίηση καταφέρνει να δώσει πολλαπλά μηνύματα: το μήνυμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας αλλά και το μήνυμα της σημαντικότητας της πολιστικής έκφρασης μέσα σε αυτή την περίοδο όπου όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση.

 

Η Πειραματική Σκηνή(-1) του Εθνικού Θεάτρου σε συνεργασία με το Goethe-Institut φιλοξενεί το φετινό χειμώνα κάποιες από τις παραστάσεις του Europoly  στις οποίες οι καλλιτέχνες αφηγούνται τις ιστορίες των ανθρώπων που βιώνουν την κρίση και απιβιώνουν μέσα σε αυτή.

 

ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ
«Αλήθεια, ποιος καθαρίζει σε αυτή τη χώρα;»

 

Το Europoly στέλνει το μήνυμα της συνεργασίας

Στην παράσταση που παρουσίαστηκε στο πλαίσιο του Europoly σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Goethe-Institut, oι Έλληνες σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης καταπιάνονται με ένα άκρως σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Οι νέοι σχηματισμοί που εντάσσονται στο χώρο της εξτρεμιστικής Δεξιάς και οι οποίοι αποκαλύπτονται χωρίς προσχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη με το επιχείρημα ότι θα «καθαρίσουν» τη χώρα από τους μετανάστες είναι το θέμα της "Καθαρής Πόλης".
Οι δύο σκηνοθέτες χρησιμοποιώντας τη ρητορική αυτής της πολτικής θέσης τη φέρνουν αντιμέτωπη με τα ίδια της τα επιχειρήματα. Θέτουν το ερώτημα: Αλήθεια, ποιος καθαρίζει σε αυτή τη χώρα; Και απαντούν: Τη δεκαετία του 1980 ήταν οι μετανάστες και οι μετανάστριες από τις Φιλιππίνες, τη δεκαετία του '90 εκείνοι από τα Βαλκάνια και το πρώην Ανατολικό Μπλοκ, ενώ από το 2000 κι έπειτα είναι κυρίως άντρες και γυναίκες από την Ασία και την Αφρική.
Στο αποκορύφωμα των συμβολισμών που χαρακτηρίζουν την παράσταση, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας από διάφορες γενιές μεταναστών μιλάνε στην ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ για μια δουλειά στην οποία οι κοινωνικές αντιθέσεις έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια, αλλά και για την αλληλεγγύη στην περίοδο της κρίσης.

 

Ηθοποιοί: Mable Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache

 

Συντελεστές:

Έρευνα, κείμενο και σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνoγραφία - ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Βοηθός Σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Λιάνα Ταουσιάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Εμφανίζεται στο βίντεο: Νέλλη Καμπούρη
Κατασκευή κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας

 

 

LESSONS OF LEAKING

Ένα σύστημα ασφαλείας τύπου «ομπρέλα», που διχάζει την κοινωνία

Το Europoly στέλνει το μήνυμα της συνεργασίας

 

Η ταινία της Anna Fries διαδραματίζεται στο μέλλον και συγκεκριμένα στο έτος 2021. Το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης έχει υποχωρήσει μετά τις πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει έδαφος μια νέα πραγματικότητα: ένα σύστημα ασφαλείας τύπου «ομπρέλα», που διχάζει την κοινωνία…

 

Στο Lessons of Leaking η γερμανική ομάδα machina eX αποτυπώνει τις ηθικές συγκρούσεις μεταξύ των αντικρουόμενων προτεραιοτήτων της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ελευθερίας του λόγου και των πολιτικών χειρισμών. Σε συνεργασία με τον συγγραφέα Dmitrij Gawrisch, η ομάδα machina eX (mediacollective) αναπτύσσει ένα θεατρικό παιχνίδι, όπου οι πολιτικές ιδέες και τα προσωπικά ενδιαφέροντα του ατόμου, αλληλοσυγκρούονται. Ένα πολιτικό θρίλερ όπου το κοινό, σε ομάδες των δώδεκα ατόμων καλείται να πάρει αποφάσεις για ποικιλία ζητημάτων, όπως: Να διαρρεύσει ή να μη διαρρεύσει η πληροφορία;

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Anna Fries

Κείμενο: Dmitrij Gawrisch

Σύλληψη: machina eX, Clara Ehrenwerth

Σκηνογραφία:  Anna Fries, Franziska Riedmiller

Τεχνική υποστήριξη, προγραμματισμός και σχεδιασμός διάδρασης: Lasse Marburg, Philip Steimel

Video animation: Konrad Jünger

Κάμερα: Paula Reissig

Σχεδιασμός ήχου: Mathias Prinz

Δραματουργία: Clara Ehrenwerth

Κοστούμια: Daniela Bayer

Βοηθός σκηνογράφου: Winnie Christiansen

Βοηθός προγραμματισμoύ και σχεδιασμού διάδρασης: Benedikt Kaffai

Οργάνωση παραγωγής (τεχνικό τμήμα): Philip Steimel

Οργάνωση παραγωγής: Sina Kießling

Μετάφραση: Lucy Renner Jones

Παραγωγή: machina eX

 

Διανομή: Nora Decker, Leonie Rainer, Jan Jaroszek

Eμφανίζονται στα βίντεο: Jan Jaroszek, Nora Decker, Ayana Goldstein (εμφανίζονται στα βίντεο) Benita Sarah Bailey, Cora Frost, Walter Hess, Maria José Morales Folgueras

 

Συμπαραγωγή: Münchner Kammerspiele, Goethe-Institut, HAU Hebbel am Ufer, FFT Düsseldorf, Gessnerallee Zürich, ROXY Birsfelden, Südpol Luzern, AUAWIRLEBEN Theaterfestival Bern