Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανακοίνωσε το ρεπερτόριο για τη σεζόν 2021-22

Τα έργα της Κεντρικής Σκηνής και της Σκηνής Ωμέγα που θα δούμε αυτό το χειμώνα.

The LiFO team, 17.9.2021 | 12:41

Πάντοτε μια αρχή είναι αναζωογονητική. Κρύβει ελπίδες, θρέφει όνειρα, δίνει δύναμη. Με αυτό το συναίσθημα και με τη νέα θεατρική χρονιά να απλώνεται μπροστά μας, σας παρουσιάζουμε το καλλιτεχνικό πρόγραμμά μας για το 2021-22. Βέβαια, στον απόηχο του προηγούμενου μεταιχμιακού διαστήματος, νιώθουμε μουδιασμένοι σωματικά και ψυχικά αλλά η ανάγκη να δράσουμε, να συνεχίσουμε, μας δίνει όλο το πείσμα που χρειάζεται για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

 

Στο ΔΘΠ, με μια δυνατή ομάδα καλλιτεχνών εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβριο τη διακαλλιτεχνική πλατφόρμα ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT και από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινάμε το θεατρικό μας πρόγραμμα, με παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή και στο νέο μας απόκτημα, τη Σκηνή Ωμέγα.

 

Μια νέα περίοδος ανοίγεται μπροστά μας, ένα νέο πρόγραμμα, με προκλήσεις και συναντήσεις που ευχόμαστε να λειτουργήσουν αναζωογονητικά στη ζωή όλων, λέει ο Λευτέρης Γιοβανίδης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ ως πρόλογο στο φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα έργα:

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ

 

2o/10/21 - 16/1/22

Βαγγέλης Γκούφας - Φώτης Μεσθεναίος

Το Μινόρε

Σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς
 

Ένας νεαρός με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Η θρυλική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ μεταφέρεται στη σκηνή του ΔΘΠ.

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά.

 

2/2 – 17/4/22

Πήτερ Σάφερ

Αμαντέους

Σκηνοθεσία Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

 

Υπάρχει, λένε, μια αιώνια μάχη του καλού με το κακό, του φωτός με το σκοτάδι, του θεού με τον διάβολο. Κοιτάζοντας λίγο πιο βαθειά, μια είναι η μάχη, αυτή του εαυτού με τον εαυτό. Το 1979 ο Πήτερ Σάφερ, χρησιμοποιώντας έναν μύθο, που διέρρευσε στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα, για τη δολοφονία του Μότσαρτ από τον σύγχρονό του συνθέτη Αντόνιο Σαλιέρι,

 

Παίζουν: Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Κότσιφας, Μαίρη Μηνά,  Γιάννης Νιάρος, Βασίλης Ντάρμας,  Γιώργος Τζαβάρας,  Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τζαβάρας, Νίκος Ψαρράς

 

27/4 - 5/6/22

Διδώ Σωτηρίου

Ματωμένα Χώματα

Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης


Το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα «αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική λογοτεχνία αλλά και μια σπουδαία κληρονομιά, καθώς αναφέρεται στη ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

ΣΚΗΝΗ ΩΜΕΓΑ

 

15/10 - 28/11/21

Δημήτριος Βικέλας

Λουκής Λάρας

Σκηνοθεσία Λευτέρης Γιοβανίδης

 

Μια προσωπική εξομολόγηση του ίδιου του ήρωα – που σύμφωνα με το συγγραφέα πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο -αποκαλύπτει στο σύγχρονο θεατή τις λιγότερο ένδοξες και λαμπερές πτυχές της περιόδου του 1821,συστήνοντας του τα πρόσωπα που η Ιστορία παραμερίζει: τους αντί-ήρωες.

Στο ρόλο του Λουκή Λάρα, ο Μανώλης Μαυροματάκης.

 

10/12 - 23/1/22

Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Lamington

Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη

                                   

Μια τρυφερή ιστορία στην Αθήνα του σήμερα, που φέρνει κοντά ένα κορίτσι από τη Ρουμανία, που έχει μεταναστεύσει με τους γονείς της στην Ελλάδα, και ένα αγόρι από την Ελλάδα, που οι γονείς του έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Παίζουν: Κατερίνα Λυπηρίδου, Δημήτρης Πασσάς

 

29/12/21  - 20/3/22

Ζωή Χατζηαντωνίου

Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων

Ένα ζωντανό έκθεμα φυσικής και πολιτικής ιστορίας

Σκηνοθεσία  Ζωή  Χατζηαντωνίου


Η γέννηση ενός απογόνου και η παλιγγενεσία ενός έθνους. Η γονιμότητα ως καθήκον απέναντι σε έναν λαό και η στειρότητα ως σύμβολο απόλυτης αποτυχίας. Πόσα φυτά να φυτέψει κανείς για να καλοπιάσει το σύμπαν και να τον λυπηθεί;

Ερμηνεία: Έμιλυ Κολιανδρή κ.α.

 

1/4 – 22/5/22

Νεφέλη Μαϊστράλη

Αριστερόχειρες

Ομάδα 4Frontal

 

Ένας Κοινοτάρχης που κρατάει βίτσα και μιλάει με «νι» και «λι», μια απροσάρμοστη Τρόφιμος που της αρέσει να τρέχει, μια Βασίλισσα με γούνα και υπαρξιακές αγωνίες, ένας Χωροφύλακας που σιχαίνεται το κρύο και σέρνει τα πόδια του, ένας Καθηγητής που λατρεύει τα τσιτάτα, ένας Αριστερόχειρας υποψήφιος στη Σχολή Αξιωματικών που δεν λέει το «ρ», ο Ντιμίτρι ή Δημήτρης, ένας ερωτευμένος Πολυτεχνίτης που πήγε από την Κόνιτσα στην Τασκένδη,  συνομιλούν και διεκδικούν τη θέση τους στην Ιστορία.

 

Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης

 

ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ

 

27/10 - 27/11/21

Σκηνή Ωμέγα

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Έγκλημα και Τιμωρία

Σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου

 

Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ίσως του σπουδαιότερου ‘προφήτη’ του 20ου αιώνα Η θεατρική διασκευή των MarilynCampbell και CurtColumbus αναφέρεται στη σχέση των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ.

 

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

 

13&14/12/21

Κεντρική Σκηνή

Δημήτριος Κ. Βυζάντιος

Βαβυλωνία

Σκηνοθεσία Γιώργος Χουλιάρας

 

Το ΔΘΠ γίνεται χώρος συνάντησης για τις ερασιτεχνικές ομάδες του Πειραιά και στηρίζει τη συνεργασία μαζί τους παρουσιάζοντας το έργο «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό που μολονότι γράφτηκε το 1836, διατηρεί αμείωτο  το ενδιαφέρον του κοινού. Μας μεταφέρει στο Ναύπλιο το 1827, μετά την αναγγελία της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο. Μια συντροφιά Ελλήνων από διάφορες γεωγραφικές περιοχές γιορτάζουν την Απελευθέρωση, η διαφορά των διαλέκτων τους όμως δημιουργεί παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.

 

18-19-20/12/21

Κεντρική Σκηνή

Το θαλασσοπούλι, η αχιβάδα και το ψάρι

Εθνικό θέατρο Κίνας

 

Μια παραβολή για την αγάπη, τη φιλία και την αλληλεγγύη με τη μη-λεκτική γλώσσα της παντομίμας.Υπάρχει ένα κινέζικο ιδίωμα που λέει, «όταν το θαλασσοπούλι και η αχιβάδα τσακώνονται, ο ψαράς θα το εκμεταλλευτεί».

 

23 & 30/3 - 6 & 13/4/22

Σκηνή Ωμέγα

Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς

Η σούβλα, το πτώμα, το μαύρο αρνί

Ιρλανδέζικα  παραμύθια

 

Μια σκηνική κατασκευή για φωνή, ακορντεόν και κρουστά, που αξιοποιεί ως πρώτη ύλητα - γεμάτα απλότητα και μουσική - Ιρλανδέζικα παραμύθια του Γέιτς. Η παράσταση αξιοποιεί τις τεχνικές του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και τη λανθάνουσα προσωδία των ελληνικών ως πηγή μελωδιών.

Αφηγήτρια: Ρίτα Λυτού

Live μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ

 

5/11 – 5/12/21

Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Block 15

Ομάδα SARKHA

 

Το Block 15, το νέο έργο της ‘Ελενας Τριανταφυλλοπούλου που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καταπιάνεται με την ιστορία της φυλακής του Χαϊδαρίου, του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ελλάδα.

 

Παίζουν: Αλεξάνδρα Καζάζου, Άλκηστις Νικολαΐδη, Ρόζα Προδρόμου, Χάρης Τζωρτζάκης

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το YΠΠOA .

 

13/12/21 – 4/1/22

Ευριπίδης

Μήδεια

 

Το ψυχολογικό κλίμα της Μήδειας είναι το μίσος. Ο εφιάλτης που πυροδοτεί τον πυρήνα του έργου γεννιέται στο επίπεδο του κρεβατιού και του προδομένου έρωτα, το ωμό υλικό του όμως ορμάται από πολύ πιο πολύπλοκες καταστάσεις και έννοιες. Στόχος της παράστασης είναι να ανιχνεύσει τον μηχανισμό που πυροδοτεί την έκρηξη των δυνάμεων του θανάτου, ενάντια σε κάθε λογική, σε κάθε ανάχωμα που στήνει ο πολιτισμός απέναντί τους. Εν τέλει, να τονίσει τον φόβο που εκφράζει ο Ευριπίδης και που διαπερνά και τη δική μας εποχή: τον φόβο αφανισμού της ζωής.

 

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Νίκος Νίκας, Χρήστος Ντόβας, Ιωάννα Μπιτούνη, Λίνα Φούντογλου

Οδηγός Θεάτρου