Ο ρόλος της τέχνης παραμένει καθοριστικός για την ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας και η ΔΕΗ, ως κομμάτι της κοινωνίας αυτής, πάντα υποστήριζε την καλλιτεχνική έκφραση και την πολιτιστική δημιουργία. Η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο έρχεται να επισφραγίσει μια πορεία που χρόνια τώρα αναπτύσσεται στο πλάι των δημιουργών και του έργου που προσφέρουν.

 

Στο πλαίσιο του «ΔΕΗ ενεργώ», η ΔΕΗ εισέρχεται δυναμικά στις παραστατικές τέχνες, στηρίζοντας τις παραγωγές της εμβληματικής Κεντρικής Σκηνής στο Κτίριο Τσίλερ με κλασικά και αγαπημένα έργα, αλλά και με τις παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών που δίνουν βήμα σε νέους δημιουργούς. Ακολουθούν 9 ξεχωριστές παραστάσεις που χορηγεί η ΔΕΗ και δεν πρέπει να χάσετε, πάντα με την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Κεντρική Σκηνή – Κτίριο Τσίλλερ

Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη του Κάρλο Γκολντόνι

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ξανασυναντά τον Κάρλο Γκολντόνι, αυτήν τη φορά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο πλούσιος έμπορος Αλή σκοπεύει να συστήσει την τέχνη της όπερας στη Σμύρνη και απευθύνεται σε δύο ατζέντηδες, προκειμένου να τον βοηθήσουν να οργανώσει τον θίασό του. Ο ίδιος έλκεται από τρεις σοπράνο, αλλά οι διαρκείς αψιμαχίες τους για το ποια θα είναι η πριμαντόνα του θιάσου και οι αλλοπρόσαλλες απαιτήσεις όλων των εμπλεκομένων τον κάνουν να ξανασκεφτεί την απόφασή του.

 

Η απλή αυτή υπόθεση τραβάει με τόλμη την κουίντα των παρασκηνίων και μας επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στα ματαιόδοξα φερσίματα των καλλιτεχνών, τα αλαζονικά ξεσπάσματά τους, στον ευάλωτο ρομαντισμό τους αλλά και στην υπόσχεση μυθολογίας που τους κατατρύχει.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» εδώ.

 

Βασιλιάς Ληρ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Κατά πολλούς πρόκειται για το απόγειο της δραματουργίας του Σαίξπηρ. Το έργο που διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς ακολουθεί την πτώση του Ληρ, μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και να μοιράσει την επικράτειά του στις τρεις κόρες του, μόνο για να γνωρίσει την περιφρόνηση και να αναγνωρίσει την αλήθεια της αδυναμίας του. 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Βασιλιάς Ληρ» εδώ.

 

Ονειρόδραμα του Άyγουστoy Στρίντμπεργκ

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Η Γεωργία Μαυραγάνη, μαζί με την ομάδα της και έναν δυναμικό θίασο ηθοποιών, σκηνοθετεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Σουηδού δραματουργού σαν μια χορική αφήγηση, ένα χειροποίητο θέατρο μεγάλης κλίμακας που θέτει, όπως ένα μικρό παιδί, μεγάλα ερωτήματα: γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι; Γιατί είναι έτσι φτιαγμένος ο κόσμος; Πώς να ζει κανείς;

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ονειρόδραμα» εδώ.

 

The life and death of Jessica Brown 

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Ο Τζέο Πακίτσας και η Σοφία Πριόβολου σκηνοθετούν το τελευταίο live της τραγουδίστριας Jessica Brown, μια εμφάνιση που θα συζητιέται για χρόνια μετά τον θάνατό της. Η καλύτερη στιγμή της πανκ ροκ μουσικής τώρα τελειώνει. Η Jessica Brown κηδεύεται επί σκηνής, μπροστά στους θεατές, σε ένα μοναδικό σόου που θα κλείσει στο φέρετρο την ιστορία μιας εμβληματικής μπάντας. 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «The life and death of Jessica Brown» εδώ.

 

Η γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Μια 32χρονη γυναίκα, η Ρέα Φραντζή, βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή στιγμή της ζωής της: έχει μόλις χωρίσει –χωρίς να ξέρει γιατί– και καταφεύγει στην Πάτμο, στο μυσταγωγικό νησί της Αποκάλυψης, όπου καταδύεται σε έναν επώδυνο απολογισμό ζωής. Η αναδρομή της δεν είναι μόνο μια καταμέτρηση προσωπικών απωλειών αλλά και ένας αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε, μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς, μια Ελλάδα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η γραμμή του ορίζοντος» εδώ.

 

Καταποντισμός του Βασίλη Βηλαρά

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Τα πρόσωπα της παράστασης επισκέπτονται την gay Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και μεταφέρουν τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τις αγωνίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εκείνης της περιόδου, όπως τις αποτύπωσαν τα ίδια, σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τις επιστολές που έστελναν στο επαναστατικό περιοδικό «Αμφί», το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσιο λόγο στην Ελλάδα για την queer εμπειρία. Στην παράσταση φιλοξενούνται τα πορτρέτα του ζωγράφου Θανάση Μέγκου. 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Καταποντισμός» εδώ.

 

Σκηνή «Κατίνα Παξινού»

Θέατρο Rex Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

 

Yes, We Can’t της Μαριλένας Κατρανίδου

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Η σκηνοθέτιδα Μαριλένα Κατρανίδου υπογράφει μια ποιητική σκηνική σύνθεση που εκκινεί από τις ιδέες του φιλοσόφου Byung-Chul Han για την «κοινωνία της κόπωσης» και καταθέτει ένα ρέκβιεμ για τον σύγχρονο κόσμο που κρύβει την κούρασή του κάτω από τη σκόνη της υπερδραστηριότητας και της παραγωγικότητας. Μια παράσταση από, και για, τους απανταχού κουρασμένους ανθρώπους.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Yes, We Can’t» εδώ.

 

Χορός: We are here prepared for tragedy της Σοφίας Μαυραγάνη

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, σε συνεργασία με την ομάδα των περφόμερ και υπό τους ήχους της μουσικής του Larry Gus, στήνει έναν αιρετικό χορό για τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Χορικά τραγωδιών και απόψεις σημαντικών διανοητών/-τριών της εποχής μας συνθέτουν ένα ενιαίο, συλλογικό και ταυτόχρονα πρωτότυπο κείμενο. 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Χορός: We are here prepared for tragedy της Σοφίας Μαυραγάνη» εδώ.

 

Μπατόν Σαλέ: Ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα

 

Το «ΔΕΗ ενεργώ» στηρίζει το θέατρο

 

Η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη μαζί με τη Μαρία Φιλίνη μας καλούν σε μια σειρά από «ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα», στις οποίες συνομιλούν με γυναίκες που θαυμάζουν και τους θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις. Πέντε Κυριακές, πέντε η ώρα το απόγευμα, πέντε γυναίκες καλεσμένες: τι μπορούμε να μάθουμε από μια δικηγόρο, μια τρανς ακτιβίστρια, μια τραγουδίστρια, μια μετανάστρια φοιτήτρια, μια φιλόσοφο; 

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Μπατόν Σαλέ: Ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα» εδώ.

Οδηγός Θεάτρου