ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ: Eνα διαδραστικό θεατρικό ντοκιμαντέρ

Μία παράσταση που όχι απλά αξιοποιεί αλλά ενσωματώνει δημιουργικά την σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία και της εφαρμογές της. Από τις 27/7 ως τις 16/8 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 στην Πλάκα.

The LiFO team, 27.7.2021 | 10:24

Η παράσταση ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ: ένα διαδραστικό θεατρικό ντοκιµαντέρ αποτελεί ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα, ως προς τη σύλληψη και τη δομή, της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Λαµπίρη µε τη σύμπραξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη. Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία»-«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

 

Πέρα από την θεατρική αλλά και ιστορική αξία της η παράσταση, χάρη στην αμέριστη υποστήριξη του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καινοτομεί ουσιωδώς με το να εντάσσει οργανικά στον αφηγηματικό καμβά της σύνθεσης της την πλέον σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνολογία. Η video art της Ιωάννας Σπηλιοπούλου δεν υποκαθιστά ούτε καν συμπληρώνει αλλά λειτουργεί ισότιμα με την σκηνική πράξη ως ο έτερος πυλώνας της αφήγησης. Ο Τηλέµαχος Μούσας δεν έγραψε μια συνηθισμένη μουσική επένδυση θεατρικής παράστασης αλλά συνέθεσε ηλεκτρονικά ηχοτοπία τα οποία απηχούν τις ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταπτώσεις του αφηγητή και ταυτόχρονα θέματος της αφήγησης Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και παράλληλα λειτουργούν ως επιπλέον «σκηνικό» προεκτείνοντας σε μιαν άλλη διάσταση αυτά του Δηµήτρη Πολυχρονιάδη. Σε ένα άλλο επίπεδο τα θέματα που έγραψε ο συνθέτης για το κλαρινέτο της Μίνας Τσάμου αποδίδουν με το ίδιο το ηχόχρωμα του οργάνου την πεμπτουσία της ελληνικότητας η οποία διέπνεε την Επανάσταση μα και ολόκληρη την ζωή κα βέβαια επίσης τα Απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη. Η φυσική παρουσία της μουσικού ως τέταρτου σκηνικού προσώπου που δεν ομιλεί με λόγο όπως τα υπόλοιπα αλλά με ήχο ολοκληρώνει υπό  μια έννοια τον κύκλο επαναφέροντας τους θεατές στο επίκεντρο μιας εξαιρετικά σύνθετης και άκρως ενδιαφέρουσας θεατρικής πράξης.

 

Συντελεστές:

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Μαριάννα Λαμπίρη

Επιστημονική υπεύθυνος: Αναστασία Γεωργάκη

Επιστημονικός συνεργάτης, ιστορικός: Χρήστος Χρυσανθόπουλος

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Καίτη Διαμαντάκου, Κλειώ Φανουράκη
Δραματουργική επεξεργασία - κείμενα: Ευγενία Αποστόλου, Μαριάννα Λαμπίρη, Σοφία Λιάκου, Χρήστος Χρυσανθόπουλος

Σκηνικά: Δηµήτρης Πολυχρονιάδης

Κοστούμια: Ιωάννα Τιµοθεάδου

Μουσική-προγραμματισμός: Τηλέµαχος Μούσας

Video art: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)

Κρατήσεις θέσεων: ticketservices.gr  210-7 234567 & Πανεπιστημίου 39 Αθήνα.
Επικοινωνία: 698 5782508  info@kolokotronisonstage.gr

Η θεατρική παράσταση πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο και θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που ορίζει η Πολιτεία για την προσέλευση σε ανάλογους χώρους.