Δυνατές καινούργιες παραγωγές, επιτυχημένες επαναλήψεις, ηχηρά ονόματα ηθοποιών, σκηνοθετών και συντελεστών και τολμηρές καλλιτεχνικές προτάσεις, συνθέτουν την εικόνα του φετινού στοιχήματος που δείχνει να τους αφορά όλους, μέσα σε ένα κλίμα αστείρευτης δημιουργίας η οποία παίρνει σταδιακά τη θέση του φόβου και της αβεβαιότητας που καθήλωσε κοινό και δημιουργούς για σχεδόν 2 χρόνια.

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις που μας έκαναν εντύπωση και μας γέμισε προσδοκίες η ανακοίνωσή τους, ανυπομονώντας να τις δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά στο σανίδι.

 

ΦΙΛΙΑ, ΟΣΚΑΡ…

Θέατρο Αθηνών

Από 9/10

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις

Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αγοραστή Αρβανίτη, Ισαβέλλα Κασιμάτη, Τάσος Θεοφιλάτος, Ελένη Νάτση, Έντγκεν Λάμε

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φωτο.: Tony Kris

 

Ο δεκάχρονος Όσκαρ ζει στο νοσοκομείο, γιατί υποφέρει από μια βαριά μορφή λευχαιμίας. Κάποια στιγμή μαθαίνει τυχαία ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να θεραπευτεί και ότι πρόκειται να πεθάνει σε λίγες μέρες. Στο αποκορύφωμα της απόγνωσής του, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, γνωστή ως κυρία Ροζ, μια από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου, του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του. Ο Όσκαρ σιγά-σιγά αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά πεθαίνει πιστεύοντας ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια ζωή συναρπαστική.

 

Η νέα θεατρική σεζόν ξεκινάει με την πιο γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης. «Φιλιά, Όσκαρ…». Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο την αριστουργηματική νουβέλα του Éric-Emmanuel Schmitt. Στον ρόλο του Όσκαρ ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Κυρία Ροζ η Αγοραστή Αρβανίτη. Σπαρακτική, αστεία, τρυφερή, η μοναδική ιστορία του μικρού Όσκαρ, που αψηφά τον θάνατο με το χιούμορ και τη φαντασία, έρχεται τη νέα σεζόν για να μας κλέψει τις καρδιές. Από τις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθηνών.

 

ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΟΙΟΣ

Μικρό Γκλόρια

Από 22/10

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Πρωταγωνιστούν: Ραφίκα Σαουίς, Γιώργης Παρταλίδης

Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/paixnidopoios/

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φωτο.: Πάτροκλος Σκαφίδας

 

Η αστυνομική νευροψυχολόγος Μωντ Κρίστοφερ ζει μόνη της, απομονωμένη στους λόφους του Λος Άντζελες. Τον τελευταίο καιρό την απασχολεί, σε βαθμό εμμονής, μια πρωτοφανής, ανεξιχνίαστη υπόθεση που έχει αναλάβει.  Ένας παρανοϊκός άντρας, αγνώστων στοιχείων, πραγματοποιεί κατά συρροή επιθέσεις στις ανυποψίαστες γυναίκες της πόλης, με έναν τρόπο τρομακτικά παράδοξο. Δεν τις δολοφονεί. Δεν τις βιάζει. Σαγηνεύει τα θύματά του, τα οδηγεί οικειοθελώς στο κρεβάτι και στο τέλος τα ακινητοποιεί με λοβοτομή. Μετατρέποντας τις σε άβουλα παντοτινά του παιχνίδια. Η Μωντ έρχεται αντιμέτωπη με την αγριότητα αυτών των εγκλημάτων σχεδόν καθημερινά. Είναι εκείνη που έχει αναλάβει τη φροντίδα των θυμάτων του. Ένα ήσυχο –κατά τα άλλα– βράδυ, ένας συμπαθής νεαρός τής χτυπά την πόρτα, ζητώντας λίγη βοήθεια, καθώς ξέμεινε στα μέρη της επειδή χάλασε το ποδήλατό του…

 

Το διάσημο ψυχολογικό θρίλερ «Παιχνιδοποιός», γραμμένο το 1984 από τον  χολιγουντιανό αστέρα Γκάρντνερ ΜακΚέυ πρώτα με τη μορφή best seller νουβέλας και μετά ως δημοφιλές θεατρικό έργο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και με πρωταγωνιστές τη Ραφίκα Σαουίς και τον Γιώργη Παρταλίδη, από τις 21 Οκτωβρίου στο Μικρό Γκλόρια. Ένα δραματουργικό κομψοτέχνημα υψηλής έντασης, που έχει αγαπηθεί και υμνηθεί ιδιαίτερα από κοινό και κριτικούς σε όλες τις πόλεις του κόσμου που έχει παρασταθεί. Πρόκειται για το έργο που γοήτευσε έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες των τελευταίων δεκαετιών, τον Μπράιαν Ντε Πάλμα, και τα τελευταία χρόνια συζητιέται η κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φερθ.

 

ΕΛΕΝΗ

Θέατρο Ροές

Μόνο για 3 παραστάσεις: 14, 15, 16 / 10

Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη

Όλους του ρόλους του έργου ερμηνεύει η Βασιλική Τρουφάκου

Επί σκηνής και ο κρουστός Νίκος Τουλιάτος

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/eyripidou-eleni

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φωτο.: Ηλίας Κοτσιρέας

 

Λένε πως ένας βάρδος παλιός, ο Στησίχορος, έξι γενιές πριν από τον Ευριπίδη, σε ένα ποίημά του κατηγόρησε την Ελένη ότι άφησε τον άντρα της για τον Πάρη και με την αμαρτία της αυτή κατέστρεψε τόσο την Ελλάδα, όσο και την Τροία. Όμως, η Ελένη μετά το θάνατό της έγινε θεά. Γι’ αυτό και τη στιγμή που το έγραψε το άδικο αυτό ποίημα ο Στησίχορος τιμωρήθηκε: έμεινε τυφλός. Και το μετάνιωσε. Και έγραψε καινούριο ποίημα. Καινούργιο τραγούδι. Σε αυτό ανασκεύασε τις κατηγορίες του, χρησιμοποιώντας τον αρχαίο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο στην Τροία δεν πάτησε ποτέ η Ελένη, αλλά η σκιά της. Ενώ την ίδια τη φυγάδευσαν οι θεοί στην Αίγυπτο, όπου περίμενε το Μενέλαο να γυρίσει από τον πόλεμο και να φύγουνε μαζί για την πατρίδα. Και με το που το έγραψε το καινούριο αυτό τραγούδι ο Στησίχορος, ξαναβρήκε αμέσως την όρασή του. Στην εκδοχή αυτή της Ελένης του Ευριπίδη για μία ηθοποιό, η Ελένη καταφτάνει στη σκηνή, μόνη και τυφλή σαν αρχαία ραψωδός, αλλά με άλλες, ελευσίνιες δυνάμεις να ξυπνάνε μέσα της ωθώντας την ν’ αφηγηθεί την ιστορία της. Την ιστορία μιας σκιάς.

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Ίωνα» που παρουσιάστηκε τη διετία 2017-2019 στη Βόρεια Κλιτύ της Ακρόπολης, στο The Tank Theatre της Νέας Υόρκης, στα Αρχαία Θέατρα Φιλίππων και Δωδώνης, στο Μουσείο των Δελφών, στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, η Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο Αρχαίο Δράμα, εστιάζοντας ξανά στον Ευριπίδη και στη σκηνοθετική τελετουργία της ερμηνευτικής δοκιμασίας πολλαπλών χαρακτήρων από έναν μόνο ηθοποιό. Στο Θέατρο Ροές και μόνο για 3 παραστάσεις -14, 15, 16 Οκτωβρίου- παρουσιάζεται η «Ελένη» του Ευριπίδη με τη Βασιλική Τρουφάκου να ενσαρκώνει όλους τους ρόλους του έργου, περνώντας εντυπωσιακά από τον έναν ήρωα στον άλλον, έχοντας ως μοναδικά μέσα τη φωνή και το σώμα. Μαζί της επί σκηνής ο κορυφαίος Έλληνας κρουστός περφόρμερ Νίκος Τουλιάτος.

 

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής 

Από 11/11

Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, , Νίκος Καρδώνης,  Στάθης Κόικας, Λίλλυ Μελεμέ, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου,  Θεόβη Στύλλου, Άρης Τρουπάκης, Δημήτρης Φιλιππίδης

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: busybuilding

 

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως» και ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός μετά την παράσταση σπάνιας ομορφιάς με τις απολαυστικές ερμηνείες «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ που είδαμε την προηγούμενη χρονιά, ανανεώνουν τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν τη νέα θεατρική σεζόν την παραγωγή «BERLIN ALEXANDERPLATZ» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα-σημείο αναφοράς του Άλφρεντ Ντέμπλιν, του οποίου η διασκευή σε μίνι σειρά από τον Fassbinder τη δεκαετία του 1980 έχει αφήσει εποχή. Κεντρικός ήρωας ένας προσφάτως αποφυλακισθείς που ορκίζεται να μείνει τίμιος. Στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, ωστόσο, η τιμιότητα είναι ανέφικτη.  Τη διασκευή για το θέατρο υπογράφει η Έλσα Ανδριανού.

 

ΝΤΟΝ ΖΟΥΑΝ

Θέατρο Σημείο

Από 21/10

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Διαμαντής

Πρωταγωνιστούν: Όμηρος Πουλάκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή

Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/nton-zouan/

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Σταύρος Χαμπάκης

 

Ο Ντον Ζουάν φτάνει στις ακτές της Σικελίας συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του, Σγκαναρέλ, ένα δίδυμο παρόμοιο του Δον Κιχώτη με τον Σάντσο Πάντσα. Εκεί τους προλαβαίνει η Ντόνια Ελβίρα, η γυναίκα που ο Ντον Ζουάν ερωτεύτηκε και έκλεψε από το μοναστήρι που βρισκόταν, για να την εγκαταλείψει στη συνέχεια όταν το πάθος του είχε πια σβήσει. Η Ελβίρα τυχαίνει ψυχρής υποδοχής. Πληγωμένη, ορκίζεται εκδίκηση. Ο Ντον Ζουάν αδιαφορώντας προχωρά με ακατάβλητο θάρρος σε νέες περιπέτειες· μπλέκει σ’ έρωτες και σε καυγάδες, ζει τη ζωή στο έπακρο, κηρύττοντας ταυτόχρονα επικίνδυνες ιδέες: δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε διάβολος, υπάρχει μόνο ο κόσμος που βλέπουμε και ο ορθός λόγος. Ζούμε μία ζωή, ας τη ζήσουμε λοιπόν καλά.

 

Μετά την εξαιρετική υποδοχή από κοινό και κριτικούς, ο sold out «Ντον Ζουάν» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του 25χρονου πολυσυζητημένου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Διαμαντή επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Σημείο, με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού Γάλλου δραματουργού και ηθοποιού.

 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο

Από 15/10

Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Μαμιός, Δημήτρης Μαργαρίτης και η Μαρία Πρωτόπαππα, στο πρόσωπο της οποίας ταυτίζεται ο ρόλος της σκηνοθέτιδος με το ρόλο της Αντιγόνης, τον οποίο μοιράζεται επί σκηνής με την πρωτοεμφανιζόμενη Ηλέκτρα Μπαρούτα

Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/antigoni-tou-anouilh/

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Ρούλα Ρέβη

 

Η Αντιγόνη ως μυθικό πρόσωπο θέτει ένα γοητευτικό αίνιγμα ανά τους αιώνες. Τι την ωθεί να συγκρουστεί με την εξουσία; Η σύγκρουση αυτή δικαιολογεί τη θυσία της ζωής της; Υπάρχουν κάποια ελαφρυντικά στον Κρέοντα με τον οποίο αντιπαρατίθεται; Πόσο χρειάζεται η κάθε κοινωνία την παρουσία μιας Αντιγόνης και για ποιους λόγους πέρα από τους προφανείς; Πρώτος ο Σοφοκλής μετέφερε τον μύθο της στη θεατρική σκηνή το 441 π.Χ. και ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Ανούιγ τον μετάπλασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

Μετά το πρώτο sold out ανέβασμα στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης, η Μάρια Πρωτόπαππα προσεγγίζει σκηνοθετικά και ερμηνευτικά εκ νέου την «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, σε μια παράσταση που εξελίσσει ακόμα περισσότερο την αρχική ματιά της σκηνοθέτιδος. Αναλαμβάνοντας να αρθρώσει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των λόγων της Αντιγόνης, η σκηνοθέτις επιχειρεί ένα σχόλιο ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο της ύπαρξης της ηρωίδας. Υπάρχει η Αντιγόνη και κατά πόσο είναι αληθινή η επιθυμία-ανάγκη που τη γεννά;

 

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ – ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Θέατρο Παλλάς

Μόνο για 10 Παραστάσεις: 9-20/11

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Βακούσης, Μαρία Διακοπαναγιώτου και η διεθνής μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Μαζί τους η Φιλαρέτη Κομνηνού και ο Δημήτρης Πιατάς

Προπώληση; https://www.viva.gr/tickets/theater/i-ayli-ton-thaumaton-to-miouzikal

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Μιχάλης Γκούμας

 

Η Αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Η υψηλή ηθογραφία των χαρακτήρων του έργου και των παθών τους βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή μας, η οποία αρχίζει από το αλλοπρόσαλλο κλίμα μας, τη ‘στρατηγική’ γεωγραφική μας θέση, τη φτώχεια του τόπου μας και τελειώνει στην ιδιωτική μας οικονομία. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν – και η πιο συχνή λαχτάρα μας είναι να στεριώσουμε κάπου, να σιγουρέψουμε ότι από εδώ και πέρα ‘όλα θα πάνε καλά’.

 

Το απόλυτο θεατρικό talk of the town της περσινής σεζόν με την υπογραφή του Χρήστου Σουγάρη και του Στέφανου Κορκολή, λόγω της μεγάλης ζήτησης επιστρέφει και μεταφέρεται στο Θέατρο Παλλάς για 10 μόνο παραστάσεις με ένα all-star σύνολο πρωταγωνιστών και ένα σπουδαίο επιτελείο συνεργατών.

 

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ

Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου

Από 27/10

Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο

Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας

Πρωταγωνιστούν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλή, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννος Περλέγκας, Έυη Σαουλίδου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιαννης Παπαδόπουλος

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Κάρολ Τζάρε

 

Στο συνοικιακό υπαίθριο «Νυχτερινό κέντρο η Μαρία» τραγουδάει η Στέλλα, μια γυναίκα ανεξάρτητη, ανυπότακτη και αδιάφορη για τον κοινωνικό αντίκτυπο που προκαλεί η ελεύθερη  ζωή της. H  Στέλλα επιμένει να ορίζει η ίδια τον εαυτό της, να ζει τον έρωτα χωρίς όρια και να μην συμβιβάζεται με τα κοινωνικά «πρέπει». Στο πρόσωπο του Μίλτου, η Στέλλα θα βρει το αρσενικό αντίρροπο του δικού της δαιμονίου. Ο έρωτάς τους θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση καθώς ο Μίλτος  θα προσπαθήσει, προτείνοντάς της γάμο, να υποτάξει την ελεύθερη φύση της. Η Στέλλα εγκαταλείπει τον Μίλτο στα σκαλιά της εκκλησίας και με την απόφασή της αυτή προσβάλει τόσο την «ανδρική τιμή» του,  όσο και τις κατεστημένες αντιλήψεις του κοινωνικού τους  περιγύρου. Ο δρόμος του αίματος που από καιρό έχει ανοίξει, τώρα πρέπει να κλείσει. Ένα «άγριο γλέντι, ακόμα πιο άγριο», όπως προειδοποιεί ο Μίλτος, ετοιμάζεται…

 

Το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννου Περλέγκα, δίνει ζωή σε έναν κόσμο που με τα ρεμπέτικα και το γλέντι προσπαθεί να αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητα και την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα  ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργική αξιοποίηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής παράδοσης σε μια εποχή που η κοινωνία προσπαθεί να διαμορφώσει την ταυτότητά της και να ανακάμψει από τα ερείπια του Εμφυλίου. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε ένα μόνο live streaming στο ΘΕΑΤΡΟ REX - ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ» στις 19/12/2020 και τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στη σκηνή, χάρη στη συνεργασία του Εθνικού Θέατρου με το Θέατρο Τέχνης.

 

TITIN / Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Θέατρο Ροές

Μόνο για 8 παραστάσεις: 22, 23, 24, 25, 27, 28, 29, 30 / 10

Από την ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται»

Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Αλέξανδρος Νούσκας -Βαρελάς, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη, Πάνος Σολδάτος.

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/titin-i-antarsia-ton-aggelon/?lang=el

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Μαρία Αθανασοπούλου

 

«Αυτό που έγινε, έπρεπε να γίνει απάντησε» το Πνεύμα. Λοιπόν αγαπητέ μου η απώλεια του φύλακα αγγέλου σου, ίσως σε στερήσει από κάποια πνευματική βοήθεια, από ορισμένες ουράνιες χάρες, θα σου λείψει μια συμπαράσταση, ένα στήριγμα, μια παρηγοριά που θα σε καθοδηγούσαν και θα σε κρατούσαν σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας. Τέλος στην πνευματική τάξη πραγμάτων θα είσαι δίχως δύναμη και δίχως χαρά. Εγώ απέφυγα τη συζήτηση με τους τρελούς, αποσύρθηκα σ' αυτόν τον κήπο. Κράτησα για τους ανθρώπους την παλιά μου φιλία, λίγο θαυμασμό και πολύ οίκτο και περιμένω τη μακρινή εκείνη μέρα, όπου θα φτάσει  ο μέγας Διόνυσος. Θα πορευτώ πίσω από το άρμα του, χαρούμενος, αλλά ποιος ξέρει αν σ' αυτό το μελλοντικό θρίαμβο, θα υπάρχουν άνθρωποι; Ποιος ξέρει αν η εξαντλημένη τους φυλή δε θα 'χει τότε συμπληρώσει τον κύκλο της;  Ποιος ξέρει αν η Γη δε θα ‘χει κατακτηθεί από πλάσματα φτερωτά;  Τότε οι καλοί δαίμονες θα συνεχίσουν το έργο τους, θα διδάξουν τις τέχνες και την ηδονή στη φυλή των πουλιών... Αντίο.

 

Η μεγάλη επιτυχία της ομάδας Ελλήνων ακροβατών και χορευτών κι όμΩς κινείται «Titin / Η ανταρσία των αγγέλων», μια εντυπωσιακή παρωδία για τη φώτιση με αφορμή το μυθιστόρημα του Anatole France, επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Θέατρο Ροές για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Σύγχρονο Θέατρο

Από 7/10 και μόνο για 11 παραστάσεις

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Πρωταγωνιστούν: Αναστασία Κονίδη, Χάρης Χαραλάμπους - Καζέπης, Αναστασία Χατζάρα

Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/to-sfageio-tou-erota

 

Ξεχωρίζουμε τις 10 παραστάσεις της νέας θεατρικής σεζόν
Φώτο.: Ελένη Στρούλια

 

Μέσα σε αυτή την πινακοθήκη των φονικών, που θα τα βρίσκαμε μέχρι πρόσφατα να περιγράφονται σε τίτλους ειδήσεων ως «εγκλήματα πάθους», τα περισσότερα έχουν για θύματα γυναίκες. Κάποιες αμφισβήτησαν την κυριαρχία του άντρα - αφέντη, άλλες διεκδίκησαν δικαιώματα και αυτονομία, κι άλλες ούτε που διανοήθηκαν όλα αυτά, παρά βρέθηκαν στο δρόμο μιας «κακιάς στιγμής». Ξεκινώντας από τις αφηγήσεις αυτές της παράδοσης, ξεφυλλίζουμε δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων και φτιάχνουμε ένα soundtrack από ερωτικά τραγούδια  σύγχρονα, γραμμένα από σημερινούς άντρες. Και εκεί όπου ο Μενούσης συναντά τον John Lennon και σιγοτραγουδούν μαζί «I didn't mean to hurt you, I'm just a jealous guy», επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα μιας ενιαίας αφήγησης, ενός τρόπου σκέψης που είναι ζωντανός στο εδώ και το τώρα. Φιλοδοξία μας είναι να παρουσιάσουμε το φροντιστήριο των αιώνων, εκεί όπου όλες και όλοι σαν επιμελείς μαθητές και μαθήτριες φοιτήσαμε, και προετοιμαστήκαμε να αναλάβουμε τους ρόλους μας στην σκηνή της έμφυλης σύγκρουσης ως θύτες και ως θύματα.

 

Μετά τον πρώτο πετυχημένο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής την περασμένη άνοιξη, «Το Σφαγείο του έρωτα» επιστρέφει λόγω της  μεγάλης ζήτησης, αλλάζοντας στέγη για να παρουσιαστεί στο Σύγχρονο Θέατρο. Ένα έργο βασισμένο στο «Αίμα της Αγάπης» του Παντελή Μπουκάλα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και δραματουργία του ίδιου με τους Ελένη Στρούλια και Ανδρέα Ανδρέου, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ ηθοποιών της νεότερης γενιάς. «Άφθονο και ακατάσχετο ρέει το αίμα στην επικράτεια του έρωτα, όπως το γεωγραφεί η δημοτική ποίηση, απ' τις παραλογές έως το καθαυτό ερωτικό τραγούδι», σημειώνει στη μελέτη του για τη δημοτική ποίηση ο Παντελής Μπουκάλας.

 

Οδηγός Θεάτρου