Oedipus: Sex with Mum Was Blinding

Μία υβριδική όπερα που συνδυάζει visual arts και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

LIFOTEAM 11.10.2019 | 00:00

Το έργο «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding» είναι μία υβριδική όπερα που βασίζεται στον Οιδίποδα Τύραννο και συνδυάζει το ζωντανό βίντεο και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, το έγραψε κατά την παραμονή της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (έχοντας βραβευτεί με το βραβείο «Φουλμπράιτ 18-19»].

 

Διαβάζει τον Σοφοκλή με αντι-εξουσιαστική ματιά, θέτοντας ζητήματα gender (Ο Οιδίποδας είναι γυναίκα) και βιολογικού προσδιορισμού και αντλεί υλικό από σύγχρονα πειράματα της γνωσιακής επιστήμης. Στο Στάνφορντ ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με την εικαστικό Stephanie Sherriff και την ομάδα της για να δημιουργήσουν μαζί μια κινηματογραφική όπερα. Η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και της Julia Kent κινείται στα όρια της ατονικότητας, ενώ παράλληλα φλερτάρει με την Jazz.

 

Μια άλλη καινοτομία της παράστασης είναι ότι το ίδιο το κοινό της παράστασης αποτελεί τον ΧΟΡΟ της αρχαίας τραγωδίας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών & διαδραστικών συστημάτων. Σημερινοί πολίτες καλούνται να δημιουργήσουν μαζί με τους ερμηνευτές το ηχητικό τοπίο της πόλης και να ολοκληρώσουν την παρτιτούρα της νέας αυτής όπερας.

ΠΟΤΕ11/10/2019 - 20/10/2019
ΠΟΥΣΦΕΝΔΟΝΗ
ΣκηνοθεσίαΈλλη Παπακωνσταντίνου
ΠαίζουνJulia Kent (τσέλο), Misha Piatigorsky (πιάνο), Νάσια Γκόφα, Αναστασία Κατσιναβάκη, Λητώ Μεσσήνη, Theodora Loukas και Μάνος Τσακίρης.
Άλλοι συντελεστέςΜουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας, Julia Kent, Video art / real time video: Stephanie Sherriff
Οδηγός Θεάτρου