Οι μαθητές εξερευνούν τις τεχνολογίες του μέλλοντος στο Maker Space του δήμου Αθηναίων

Ρομπομαχίες, εικονική πραγματικότητα, κατασκευή εκπαιδευτικών παιχνιδιών με τρισδιάστατους εκτυπωτές και μηχανήματα κοπής λέιζερ και άλλες δράσεις με τα εργαλεία του μέλλοντος

LIFOTEAM 29.5.2018 | 14:37

Προγραμματισμός για ρομπομαχίες, ταξίδι στο διάστημα με συσκευές εικονικής πραγματικότητας, κατασκευή εκπαιδευτικών παιχνιδιών που θα χρησιμοποιηθούν στη σχολική τάξη με τρισδιάστατους εκτυπωτές και μηχανήματα κοπής λέιζερ: ο δήμος Αθηναίων ανοίγει τις πόρτες του καινοτόμου ψηφιακού εργαστηρίου Maker Space σε μαθητές, εκπαιδευτικούς δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και παιδαγωγούς. Το Maker Space αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του καινοτόμου προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται από το Πολυτεχνείο Κρήτης με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

 

Περισσότεροι από 800 μαθητές είχαν ήδη την ευκαιρία για γνωριμία με τις εφαρμοσμένες ψηφιακές τεχνολογίες μέσα από βιωματικές δράσεις και πειραματισμούς στο Maker Space του δήμου Αθηναίων, την πρώτη δημοτική δομή στην Ελλάδα εξοπλισμένη με μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής (laser cutters, 3d printers, CNC router, vinyl cutter κ.ά.).

 

«Με το Maker Space δίνουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα εργαλεία του μέλλοντος. Σε έναν κόσμο ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, το καλύτερο εφόδιο που μπορούμε να τους δώσουμε είναι η δυνατότητα να είναι δημιουργοί, και όχι απλά παθητικοί χρήστες της τεχνολογίας» δήλωσε ο Γ. Καμίνης.

 

Οι εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις του Maker Space εντάσσονται στην τρίτη φάση υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC ΤΙΕ Lab) του Πολυτεχνείου Κρήτης με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον συντονισμό του Athens Partnership.

 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγιναν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις αναβάθμισης σε 24 σχολεία του δήμου Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια, με την ενεργή συμμετοχή μαθητών και δασκάλων, δημιουργήθηκαν 87 «Εκπαιδότοποι», εκπαιδευτικές κατασκευές που εμπλουτίζουν τα εργαλεία της μάθησης και το περιβάλλον του σχολείου.

 

Ανοιχτή μέρα για όλους

Στις 9 Ιουνίου, 10:00-17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο Ανοιχτή Μέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας για γνωριμία με το εργαστήριο του Maker Space καθώς και δράσεις STEΜ για όλους τους Αθηναίους που θέλουν να δουν από κοντά την παιγνιώδη πλευρά της τεχνολογίας.

 

Οι μαθητές εξερευνούν

Μέσα από σεμινάρια STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), τα παιδιά μεταφέρονται νοερά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προβληματίζονται παρακολουθώντας λεπτομέρειες για τη ζωή των αστροναυτών.

 

Πειραματίζονται με τη μαγεία της φυσικής και τις μουσικές νότες που μπορεί να κρύβει μέσα του ένα μήλο. Ακόμα, προγραμματίζουν ρομπομαχίες και βοηθούν άλλα ρομποτάκια που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες.

 

Με αυτούς και πολλούς ακόμα δημιουργικούς τρόπους, τα παιδιά εξερευνούν στην πράξη τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, πέρα από την οθόνη του υπολογιστή.

 

«Όταν αποδέκτης ενός εγχειρήματος είναι το παιδί, τότε κάθε προσπάθεια παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Μέσα από το πρόγραμμα "Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα" και τώρα το Maker Space, στόχος μας είναι αφενός να βελτιώσουμε τη σχολική καθημερινότητα για τους μαθητές, αφετέρου να τους επιτρέψουμε να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους» σημειώνει η Αντιδήμαρχος για το Παιδί, Μαρία Ηλιοπούλου.

 

Το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» υπάγεται στην Αντιδημαρχία για το Παιδί, Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Αθηναίων.

 

Οι μαθητές εξερευνούν τις τεχνολογίες του μέλλοντος στο Maker Space του δήμου Αθηναίων

 

Και οι δάσκαλοι στα θρανία του μέλλοντος

Περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί έχουν επίσης ήδη συμμετάσχει σε επιμορφωτικά εργαστήρια στο Maker Space πάνω στη δημιουργία παιχνιδιών με παιδαγωγικό χαρακτήρα που θα μεταμορφώσουν την τάξη σε έναν ευχάριστο τόπο μάθησης.

 

Μέσα σε 8 εβδομαδιαία σεμινάρια στα οποία οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν εθελοντικά στον ελεύθερό τους χρόνο, καλούνται να σχεδιάσουν και, με την καθοδήγηση των Αρχιτεκτόνων-ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο παιχνίδι.

 

«H μεγαλύτερη καινοτομία του Maker Space είναι ότι φέρνει την ψηφιακή τεχνολογία στα μέτρα των μαθητών και εκπαιδευτικών. Κλειδί της επιτυχίας του, όπως και του εκπαιδευτικού προγράμματος "Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα" στο οποίο εντάσσεται, είναι ότι θέτει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας», δηλώνει ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Γενικός Διευθυντής του Athens Partnership.

 

Ο Κωστής Ουγγρίνης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα συμπληρώνει: «To Maker Space δείχνει στα παιδιά ότι η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δεν αφορά το μακρινό μέλλον. Μπορούν σήμερα να την εξερευνήσουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους, καθώς και ανακαλύψουν καθημερινές εφαρμογές της».

Οδηγός Παιδιού