Κρατάς μυστικό;

Η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης ξαναζωντανεύει «ελεύθερη»

Κρατάς μυστικό;

 

Λίγα χρόνια πριν από το 2020 η μόδα στη διασκέδαση γυρίζει ακριβώς έναν αιώνα πίσω στα 1920 και τα περίφημα μυστικά μπαρ της Αμερικής που άνθισαν κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης. Τα speakeasy bars επιστρέφουν στη σύγχρονη κουλτούρα δίνοντας μια ρετρό αισθητική στη νύχτα μας.

 

Κρατάς μυστικό;

 

Τα μαγαζιά αυτά ονομάστηκαν έτσι επειδή όσοι αναφέρονταν σε αυτά μιλούσαν χαμηλόφωνα (speak easy) για να μην προκαλέσουν υποψίες και φυσικά για να μην αποκαλύψουν πως #cuttypaizei σε αυτά τα μπαρ. Το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν η παράνομη πώληση αλκοόλ και η διακριτική τους εικόνα που δεν θύμιζε με τίποτα μπαρ. Τα περισσότερα ήταν υπόγεια με πόρτες που έμοιαζαν είσοδοι σπιτιού και για να τα ανακαλύψεις έπρεπε να έχεις ακριβείς οδηγίες για το που βρίσκονται.

 

Κρατάς μυστικό;

 

Παρότι σήμερα η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ είναι νόμιμη, το τελευταίο trend στη διασκέδαση είναι τα μυστικά μπαρ, που επανέρχονται στο προσκήνιο με διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά σίγουρα αντλώντας την έμπνευσή τους από τα 20s. Όπως οι περισσότερες τάσεις, τα πρώτα σύγχρονα speakeasy bars άρχισαν να εμφανίζονται στην Αμερική δημιουργώντας ένα trend που σύντομα ακολούθησαν κι άλλες χώρες. Η σημερινή Αθήνα έχει αρχίσει και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με μπαρ τα οποία αναβιώνουν την ρετρό εικόνα των 20s και σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκαλύπτουν λεπτομερώς τα στοιχεία τους, με σκοπό να πετύχουν τη διαφορετικότητα, που είναι και το ζητούμενο της εποχής. Το urbanadventures.gr μας αποκαλύπτει μια σειρά από ρετρό μαγαζιά που οι περασμένες δεκαετίες ζωντανεύουν και μας παρασύρουν σε άλλες εποχές.

 

Τη δεκαετία του 20 πολλά από τα speakeasy bars λειτουργούσαν από ανθρώπους που εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα. Η ποιότητα του αλκοόλ που σέρβιραν κυμαινόταν από καλή μέχρι πολύ χαμηλή, ανάλογα με το κέρδος που ήθελε να βγάλει ο ιδιοκτήτης. Ακόμα κι αν ζητούσες με το όνομά του το ποτό που ήθελες να πιείς, το πιο πιθανό είναι ότι τελικά ο μπάρμαν θα έβαζε ένα άλλο πολύ πιο φτηνό. Ευτυχώς τα σημερινά speakeasy bars δεν παίζουν με την ποιότητα και μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου Cutty Sark χωρίς αμφιβολία για το τι πίνεις. Εξάλλου, το ζητούμενο αυτών των μπαρ σήμερα είναι να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία urban κουλτούρας με στόχο την μεγαλύτερη απόλαυση.

 

Κρατάς μυστικό;

 

Πολλές φορές, ωστόσο, ο κόσμος που προτιμά την πιο ρετρό πλευρά της νύχτας εμπνέεται από τα 20s ακόμα και στο ντύσιμό του. Τα speakeasy bars της Ποτοαπαγόρευσης ήταν γεμάτα από άντρες με κοστούμια και τα χαρακτηριστικά καπέλα της εποχής. Μάλιστα η αντρική μόδα σημαδεύτηκε από εκείνη τη δεκαετία, αφού τότε το κουστούμι έγινε καθημερινός τρόπος ένδυσης για άντρες κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης. Μπορεί τα υλικά και η ποιότητα να διέφεραν, όμως οι περισσότεροι άντρες ακολουθούσαν το πρότυπο της μόδας που λάνσαραν οι celebrities της εποχής όπως ο Rudolph Valentino, ο Douglas Fairbanks, ακόμα και ο Charlie Chaplin. Το χαρακτηριστικό στοιχείο του αντρικού κουστουμιού ήταν το γιλέκο, που συναντάς συχνά σε θαμώνες των σημερινών «μυστικών» μπαρ. Κι επειδή τότε το πουκάμισο δεν έπρεπε να βγαίνει από παντελόνι, άρχισαν να κυκλοφορούν οι τιράντες σαν μια λύση ανάγκης, τις οποίες συναντάμε σήμερα σαν επιλογή στιλ. Η μόδα αυτή έχει επανέλθει σε αρκετά μαγαζιά της Αθήνας που πουλάνε second hand ρούχα ή αντικείμενα εκείνης της δεκαετίας. Η ρετρό κουλτούρα έχει τον δικό της οδηγό στο urbanadventures.gr και μια βόλτα από τα μαγαζιά που μας προτείνει το Cutty Sark μας αποκαλύπτει πως διαφορετικό ξεπηδά από το παρελθόν.

 

 

Μπορεί για εμάς η εποχή της Ποτοαπαγόρευσης να μοιάζει μακρινή ιστορία, όμως ακόμα κι αυτή η δύσκολη εποχή για την Αμερική δημιούργησε μια πολύ ιδιαίτερη κουλτούρα που εμπνέει τα σημερινά μαγαζιά. Σήμερα το secret είναι το διαφορετικό. Είναι εκείνος ο χώρος όπου #cuttypaizei και μας καλεί να το ανακαλύψουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που διασκεδάζαμε μέχρι σήμερα.