Ταξιδέψτε στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για να ζήσετε το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2024, το οποίο φέτος γιορτάζει 40 χρόνια ξέφρενης και άφθονης χαράς.

 

Ήταν το 1983 όταν στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου ξεχύθηκαν οι πρώτες οργανωμένες καρναβαλικές ομάδες και καθιέρωσαν έναν θεσμό που εξαπλώθηκε το 2011 ως την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη, σκορπίζοντας σε όλο το νησί πολύχρωμες νότες κεφιού. Το Συριανό Καρναβάλι έκτοτε, εξελίσσεται συνεχώς, ενσωματώνοντας ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και προσελκύοντας εκατοντάδες συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, κατοίκων αλλά και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

 

Όπως αναφέρει η Θωμαή Μενδρινού, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Καρναβάλι της Σύρου αποτελεί ζωντανό οργανισμό και αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του νησιού, καθώς συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, τις γοητευτικές αντιθέσεις του νησιού: την παράδοση της μεσαιωνικής Άνω Σύρου και το ρεμπέτικο τραγούδι από τη μια και το αστικό θαύμα της Ερμούπολης με τα επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια και τη λυρική παράδοση από την άλλη.

 

Απόκυριες στη Σύρο: Φεγάντωμα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

 

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης με τη συνεργασία των δεκάδων καρναβαλικών ομάδων, των χορηγών, των τοπικών συλλόγων και πολλών εθελοντών, εγγυώνται ένα μοναδικό ξεφάντωμα με κυκλαδίτικο αέρα. Μουσική, χορός, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις είναι λίγα μόνο από αυτά που υπόσχεται το φετινό Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής».

 

Αν βρεθείτε στη Σύρο την περίοδο των Αποκριών, αξίζει να συμμετέχετε στο 8ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, που ξεκινά στις 24/02, ένα μοναδικό παιχνίδι δράσης και διασκέδασης για όλες ηλικίες, με διάρκεια μίας εβδομάδας, το οποίο επιφυλάσσει στους επίδοξους κυνηγούς πλήθος εμπειριών, κωμικών καταστάσεων και κυρίως γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση της Σύρου.

 

Για να τα «σπάσετε», προτείνουμε να επισκεφθείτε στις 29/02 τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου αναβιώνει το έθιμο του σπασίματος των πήλινων, συμβολίζοντας το σπάσιμο του κεφαλιού του Μάρτη για να μην κάνει κρύο.

 

Απόκυριες στη Σύρο: Φεγάντωμα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

 

Παράλληλα, περιηγηθείτε από 01-17/03 στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και ανακαλύψτε στις βιτρίνες των καταστημάτων τη σατιρική ποίηση του Συριανού Γεώργιου Σουρή.

 

Αν πάλι προτιμάτε αέρα εξοχής, τα χωριά της Σύρου μετατρέπονται σε φόντο για τη φωτογράφιση των καρναβαλικών ομάδων με τις στολές τους.

 

Έχετε όρεξη για χορό; Η επιθυμία σας θα ικανοποιηθεί με το παραπάνω στο Θέμις Μπαλ Μασκέ στις 09/03, στο αίθριο του ιστορικού Δημαρχιακού Μεγάρου.

 

Το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, το ξεχωριστό αυτό θέατρο που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο, δε γίνεται να απέχει από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Στις 13/03 υποδέχεται τον Χρήστο Θηβαίο και τον Παναγιώτη Μάργαρη σε μια μοναδική συναυλία, ενώ στις 14/03 η αυλαία ανοίγει για τον Λάμπρο Φισφή με ένα ξεκαρδιστικό Stand Up Comedy Show.

 

Ο κλόουν Dino περιμένει τα παιδιά στο Θέατρο «Ευανθία Καΐρη» στις 09/03 για να παίξουν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν, ενώ φέτος για πρώτη φορά το Συριανό Καρναβάλι αφιερώνει μια ολόκληρη ημέρα για το «Καρναβάλι των Παιδιών». Η Πιάτσα της Άνω Σύρου, στις 10/03, θα γεμίσει με παιδικά γέλια και άφθονη χαρά, σε εκδηλώσεις και δρώμενα που περιλαμβάνουν face painting, εργαστήρι μάσκας, συλλογικό καμβά, ξυλοπόδαρο, μουσική, χορό, παιχνίδια,  κωμική οπερέτα, θέατρο σκιών και συναυλία.

 

Και φυσικά αποκορύφωμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων αποτελούν οι μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις! Κλείστε γρήγορα θέσεις στις ομάδες ή φτιάξτε τη δική σας μαζί με την παρέα σας.

 

Η πρεμιέρα της 1ης καρναβαλικής παρέλασης (16/03) έχει παραδοσιακό αέρα. Στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου ξεχύνονται οι καρναβαλικές ομάδες με άπλετο κέφι και αυθορμητισμό. Εδώ αναβιώνουν τα Ζεϊμπέκια, ένα συριανό χορευτικό έθιμο μαυροφορεμένων ανδρών με θέμα την απαγωγή της νύφης. Μην ξεχάσετε, επίσης, να κάνετε μια στάση για να επισκεφτείτε την επετειακή έκθεση φωτογραφίας από την ιστορία του Συριανού Καρναβαλιού στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

 

Για τη 2η καρναβαλική παρέλαση και τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού (17/03), την τιμητική της έχει η Ερμούπολη. Η εντυπωσιακή παρέλαση χρωμάτων και φαντασίας των καρναβαλικών ομάδων με τα άρματα και τις πρωτότυπες κατασκευές τους καταλήγει στην Πλατεία Μιαούλη, την κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει το επιβλητικό Δημαρχείο, για ένα ξέφρενο πάρτι με μουσική και χορό σε γενναίες δόσεις και με αξεπέραστο φόντο ένα mind-blowing αστικό τοπίο.

 

Αλλά και η Καθαρά Δευτέρα (18/03) προσφέρεται για διασκέδαση στις εξοχές της Σύρου. Ετοιμαστείτε για πέταγμα χαρταετού και απολαύστε σαρακοστιανά εδέσματα και τη θερμή φιλοξενία που θα επιφυλάσσουν οι τοπικές κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού.

 

Και αν δεν το «κάψατε» αρκετά, ήρθε η ώρα να κάψουμε τον Καρνάβαλο, ένα έθιμο που αναβιώνει την τελευταία Αποκριά των Καθολικών (19/03) στην Άνω Σύρο.

 

Για να κατεβάσετε τον έντυπο οδηγό του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» πατήστε εδώ https://bit.ly/sycarn24.

Οδηγός Διασκέδαση