Υποψήφιος για Grammy o καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα Γιώργος Πέτρου

Ο Έλληνας μαέστρος ανάμεσα στους πέντε υποψήφιους για το σημαντικό διεθνές βραβείο

The LiFO team, 5.12.2017 | 18:05

Ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα, Γιώργος Πέτρου διεκδικεί ένα από τα φετινά βραβεία Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη ηχογράφηση για όπερα». Η ηχογράφηση είχε πραγματοποιηθεί με την ορχήστρα Pomo d' oro για την όπερα για το Ottone του Handel.

 

Μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ανάμεσα στη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο, ο Γιώργος Πέτρου, έχει ακολουθήσει μία διεθνή σταδιοδρομία με εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών, έχοντας επίσης δυναμική παρουσία στη διεθνή δισκογραφία.

 

Η δραστηριότητά του ως διευθυντής ορχήστρας περιλαμβάνει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.

 

Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες όπως η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, η Concerto Koln, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

 

Έχει τακτική συνεργασία με σημαντικά θέατρα όπως την Όπερα του Στρασβούργου, το Saarlaendisches Staatstheater, την Όπερα της Λειψίας, την Κρατική Όπερα της Βέρνης. Έχει διευθύνει νέες παραγωγές όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

 

Από τον Σεπτέμβρη του 2012, έχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του κύκλου συναυλιών «Μεταμορφώσεις» με την Καμεράτα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση.

 

Στην διεθνή αγορά κυκλοφορούν πολλές δισκογραφικές του δουλείες, με πολλές από τις οποίες κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου στα ελληνικά μουσικά σύνολα, με εταιρείες όπως η DECCA, η MDG, η Oehms Classics.

 

Οι ηχογραφήσεις αυτές έχουν αποσπάσει τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις όπως το βραβείο ECHO Classic 2008 για την καλύτερη ηχογράφηση όπερας της χρονιάς από την Γερμανική Ακαδημία Δίσκου, τις διακρίσεις Editor’s Choice από το περιοδικό Gramophone, CHOC από το περιοδικό Le Monde de la Musique, Exceptional από το περιοδικό Scherzo, Diapason 5 καθώς και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

 

 

Γεννημένος στη Αθήνα, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογεώργου-Σιγάρα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και την Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.

Οδηγός Μουσικής