«Ύμνος Εις Την Ελευθερία»: Μια μουσική εκδήλωση από τον Δήμο Σπετών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ο Δήμος Σπετσών στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «Ύμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού -Νικολάου Χαλκιοπούλου Μαντζαρίου Α΄μελοποίηση Για Ανδρική Χορωδία Και Πιάνο.

The LiFO team, 2.6.2021 | 12:30

Ο Δήμος Σπετσών στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «΄Υμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού  -Νικολάου Χαλκιοπούλου Μαντζαρίου Α΄μελοποιηση Για Ανδρική Χορωδία Και Πιάνο, και προσκαλεί το κοινό την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 και ώρα 20.30 στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Χατζηγιάννη Μέξη να την παρακολουθήσει.

 

«΄Υμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού

 

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο  Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο.

 

Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίσθηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale.

 

«΄Υμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού

 

Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

«΄Υμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού

 

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εκ του πρωτοτύπου (από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο-εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας  συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου.

 

Κρατήσεις θέσεων στο e-mail του Δήμου Σπετσών: [email protected]

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.                                      

 

«΄Υμνος Εις Την Ελευθερία» Διονύσιου Σολωμού

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή

Φωνητικό Σύνολο LIBRO CORO: Πακάκης Σταμάτης, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Καλτσής Στέφανος, Γιαννίτσιου-Παπαευαγγέλου Σ., Φωτιάδης Αλέξανδρος, Κασσαβέτης Γιώργος, Καραγιώργης Μιχάλης, Κοντονικολάου Σταμ., Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , Δάλλας Κωνστ., Goutierez Kostas, Πετράκης Βασίλης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Καισαρίνης Σταύρος, Μάντζαρης Θανάσης, Μπαταγιάννης Άρης, Toikin Igor, Δάβιος Κωνσταντίνος

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

Αναγνώστης: Λευτέρης Παπακώστας

Voice coach: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

 

Οδηγός Μουσικής