Το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble μας καλεί σε ένα «Ρεμπέτικο ταξίδι», με μουσικές και τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία και το Ρεμπέτικο τραγούδι σε διασκευή για τρεις κιθάρες, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στη σκηνή του Lux Athens στο Μεταξουργείο, που θα πάρει τη μορφή ενός Καφέ Αμάν.

 

Μια οπτικοακουστική παράσταση που μας ταξιδεύει στη γενεαλογία της μουσικής, εικόνας και ιστορικού λόγου, για τα 100 χρόνια πορείας του μουσικού πολιτισμού του Ρεμπέτικου, που ξεκίνησε απ΄ την Μικρά Ασία για να κυριεύσει την μουσική σκηνή της Ελλάδας. Με όχημα τον ήχο της κιθάρας και videos με αφηγήσεις των μεγάλων ιστοριών του Ρεμπέτικου, ζωντανεύει ένα πανηγύρι που ξεκινά απ τον Μικρασιατικό Ελληνισμό και με κύριο σταθμό τον Ελλαδικό χώρο, αναζητά και διεκδικεί τον οικουμενικό του χαρακτήρα.

 

 

«Το Ρεμπέτικο ταξίδι» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Μια παράσταση που βλέπει την 100η επέτειο, όχι σαν αφορμή θρήνου, αλλά σαν μια γιορτή για την 100χρονη πορεία του προσφυγικού πλούσιου πολιτισμικού στοιχείου.

 

Στο μουσικό μέρος το Guitarte ensemble επιχειρεί να δώσει επί σκηνής τον διττό χαρακτήρα Ανατολικό και Δυτικό, της μουσικής κληρονομιάς της Σμύρνης. Με προσαρμογές στην κιθάρα μικρασιάτικων και ρεμπέτικων τραγουδιών, που ανιχνεύουν τόσο την αρχετυπική εκτέλεση με κιθάρα, όσο και την ενορχηστρωτική λογική της λαϊκής κομπανίας. Η παλέτα των ηχοχρωμάτων του οργάνου στα χέρια των κιθαριστών του Guitarte ensemble, σκιαγραφεί και φωτίζει την πορεία του λαικού και όχι μόνον, ηχητικού πολιτισμού από τη Σμύρνη των αρχών του 20ου έως την Αθήνα του 21ου αι. Είναι η τρίτη φορά που το «κλασσικο» σύνολο επιχειρεί να «περπατήσει» στα μονοπάτια του λαϊκού ιδιώματος, μετά την μεταγραφή, απόδοση του μπαλέτου του Μ. Χατζιδάκι «Το καταραμένο φίδι» (2007-2010 συναυλιακά, 2013 ηχογράφηση του cd «traces») και την παρουσίαση σε μορφή παράστασης με τίτλο «12 Νυχτερινά» του κύκλου τραγουδιών «Τα λαϊκά» των Μ.Θεοδωράκη-Μ.Ελευθερίου (2012 Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής).

 

Συντελεστές

Guitarte Ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Καζάζης

Έρευνα, videos: Βασιλίκα Σαριλάκη (ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος)

Σχεδιασμός: Νίκος Χατζηελευθερίου, Βασιλίκα Σαριλάκη

 

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 21:30

Είσοδος: 9 ευρώ

Lux Athens: Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο, τηλ: 2105240888

facebook.com/guitarte.ensemble

Οδηγός Μουσικής