Release Festival Day 3: PJ Harvey + The Brian Jonestown Massacre + Slowdive + Closer + The Noise Figures

LIFOTEAM 7.6.2016 | 00:00

DAY 3

 

PJ Harvey

Η PJ Harvey, μετά από "σιωπή" πέντε ετών, πραγματοποιεί μία επιστροφή στη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις που ήδη αποτελεί το γεγονός της χρονιάς στον κόσμο της μουσικής. Το 9o album της, "The Hope Six Demolition Project" ηχογραφήθηκε μπροστά σε κοινό στο Somerset House του Λονδίνου, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο studio, και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου του 2016. Περιέχει 11 τραγούδια που απηχούν τις εμπειρίες από τα ταξίδια τεσσάρων ετών στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και την Washington και, όπως συνέβη και στο "Let England Shake", έχουν ξεκάθαρα κοινωνικο-πολιτική θεματολογία.

Αlternative rock, punk-blues, avant-rock, indie-rock, folk... όλα αυτά είναι οι συνήθεις χαρακτηρισμοί και ετικέτες που χρησιμοποιεί ο Τύπος για να προσδιορίσει το στυλ ενός καλλιτέχνη. Σε περιπτώσεις όπως αυτή της PJ Harvey όλα αυτά έχουν λίγη σημασία, από τη στιγμή που το μουσικό έργο της είναι τέτοιο που υπερβαίνει τα στενά όρια του οποιουδήποτε ρεύματος. Και η PJ Harvey είναι από τους ελάχιστους που έχουν να επιδείξουν μία πολυετή πορεία με τέτοια αξιοζήλευτη δημιουργικότητα και συνέπεια. Χωρίς υπερβολή, η θέση της στην κορυφή είναι σχεδόν μοναχική.

 

Brian Jonestown Massacre

Χωρίς αμφιβολία, οι Brian Jonestown Massacre αποτελούν το όνομα – ορόσημο ολόκληρης της ψυχεδελικής σκηνής των τελευταίων 25 ετών. Από τη σύνθεσή τους έχουν περάσει κατά καιρούς μέλη των BRMC, των Dandy Warhols, των Warlocks, των Out Crowd, των Lovetones, ακόμα και των μεγάλων Spacemen 3, ενώ χαρακτηρίζονται ως βασική επιρροή σχεδόν όλων των σύγχρονων psych-rock συγκροτημάτων.Έχουν κυκλοφορήσει μία σειρά από εκπληκτικά albums από τα οποία ξεχωρίζουν το "Their Satanic Majesties' Second Request" (1996), μία σπονδή στην ψυχεδελική περίοδο της καριέρας των Rolling Stones με το πασίγνωστο "Anenome" ως απόλυτο highlight, το "Give It Back" (1997), το "Bravery, Repetition and Noise" (2001), το "...And This Is Our Music" (2003), το "Aufheben" (2012), το "Revelation" (2014). Παραδόξως, όμως, οι Brian Jonestown Massacre έμελλε να γίνουν γνωστοί μέσω ενός – βραβευμένου μεν, αποκηρυγμένου από τον ίδιο τον Anton δε – ντοκυμαντέρ, το πασίγνωστο πλέον, "DIG!" (2004) . 

Ο αργός και ζαλιστικός ήχος τους σε παρασύρει σε μια δίνη από κιθάρες, με "κρυμμένες" μελωδίες που ανακαλύπτεις σε κάθε ακρόαση. Στέκουν ισάξια δίπλα από τους Ride, My Bloody Valentine, The Verve, Cocteau Twins και The Jesus and Mary Chain στο shoegaze – ή dreampop, αν προτιμάτε – ρεύμα, που επικράτησε στα τέλη των 80's και μέχρι τα μέσα των 90's. Αυτό που αποκαλείται συχνά "The Scene That Celebrates Itself', καθώς οι μουσικοί των shoegaze συγκροτημάτων της εποχής δεν ήταν ουδέποτε ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

 

Slowdive

Οι Slowdive σχηματίστηκαν στο Reading το 1989 από την, 18χρονη τότε, Rachel Goswell και τον 19χρονο Neil Halstead. Tα πρώτα singles και EP's, με τις διθυραμβικές κριτικές, τους οδήγησαν σε ένα πολύ γρήγορο συμβόλαιο με την Creation Records του Alan Mc Gee. Το πρώτο τους, από τα μόλις τρία albums τους, ήταν το "Just for a Day", το Σεπτέμβρη του 1991. O τελευταίος τους δίσκος "Pygmalion", βγήκε το Φεβρουάριο του 1995. Όμως, οι σχέσεις μέσα στο συγκρότημα δεν ήταν οι καλύτερες, όπως και εκείνες με την δισκογραφικής τους. Το τέλος ήταν αναπόφευκτο. Oι Slowdive πλέον έχουν επιστρέψει για τα καλά, κοντά 20 χρόνια μετά. Μπορούν να συστήσουν εκ νέου τον ονειρικό κόσμο τους σε πολύ περισσότερο κοινό και, κυρίως, στις νεώτερες γενιές. Και με τη δική τους παρουσία, η βραδιά της 7ης Ιουνίου δεν θα έχει λόγια για να περιγραφεί!

 

Closer

Είναι ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα στο χώρο της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, εδώ και δύο δεκαετίες. Έχουν μοιραστεί την σκηνή με τους Doves, Echo And The Bunnymen, Jesus And Mary Chain, Sonic Youth, Pulp, Garbage, Patti Smith, Moby, Puressence, Mercury Rev κ.α. To ντεμπούτο τους, "In The Market" (1998), θεωρείται ένας δίσκος ορόσημο. Μέσω της Chrysalis / ΕΜΙ, κυκλοφόρησαν διεθνώς το "Suddenly Comes" και το 2007 το τρίτο ολοκληρωμένο album που φέρει το όνομα του συγκροτήματος. Οι Closer επιστρέφουν δυναμικά στην δισκογραφία με μια τριλογία με το πρώτο μέρος, με τίτλο "Renaissance", αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2016.

 

The Noise Figures

Το δίδυμο έχει έδρα την Αθήνα και παίζει Psych Rock. Το ντεμπούτο ομότιτλο album τους κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 και ο δεύτερος δίσκος τους "Aphelion" ήρθε το 2015 από την Inner Ear Records,λαμβάνοντας και αυτός, εξαιρετικές κριτικές. Συνεχείς περιοδείες σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη, με την φετινή (Mάρτιος και Απρίλιος) να αριθμεί 20 συναυλίες σε 10 χώρες, αφού αμέσως πριν είχε προηγηθεί περιοδεία σε πολλές ελληνικές πόλεις. Εχουν μοιραστεί τη σκηνή
με τους Black Rebel Motorcycle Club, Japandroids, Wooden Shjips, Sylvain Sylvain, All Them Witches και άλλους πολλους. To συγκρότημα αποτελείται από τους Γιώργο Νίκα (φωνή, τύμπανα) και Στάμο Μπάμπαρη (κιθάρες, φωνή).

 

 

ΠΟΤΕ07/06/2016 - 07/06/2016
ΟΡΓΑΝΩΣΗRELEASE ATHENS FESTIVAL
ΠΟΥΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Οδηγός Μουσικής