Όλο το πρόγραμμα του φετινού InMute Festival που ξεκινάει σήμερα στη Στέγη

Με σημείο εκκίνησης το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική, το τριήμερο φεστιβάλ InMute προτείνει νέα σημεία συνάντησης ανάμεσα στον ήχο και την κινούμενη εικόνα.

Newsroom, 29.10.2015 | 18:30

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το διεθνές φεστιβάλ InMute εξερευνά τον αχαρτογράφητο χώρο μεταξύ του κινηματογράφου και των καινοτόμων τάσεων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στις ηχητικές τέχνες και την παγκόσμια πειραματική μουσική σκηνή. Η τρίτη έκδοση του InMute Festival προτείνει ακόμα μία σειρά από μοναδικές συνυπάρξεις και συνομιλίες ήχου και κινούμενης εικόνας, σε ένα τριήμερο πρόγραμμα όπου κυριαρχούν ο αυτοσχεδιασμός, η ζωντανή περφόρμανς και η αλληλεπίδραση αναλογικού και ψηφιακού, προγραμματισμένου και τυχαίου. Ο πρωτοπόρος Άγγλος κινηματογραφιστής Greg Pope και ο Αμερικάνος πειραματιστής του φιλμ Paul Clipson παρουσιάζουν ζωντανά ταινίες σε φιλμ 16mm που έχουν προετοιμάσει ειδικά για προβολές μαζί με ζωντανή μουσική. Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση στο θέμα «ήχος και κινούμενη εικόνα», ενώ παράλληλα το φεστιβάλ διατηρεί μια σταθερή αναφορά σε αριστουργήματα της εποχής του βωβού κινηματογράφου, με προβολές ταινιών όπως το Sunrise (1927) του Γερμανού W.F. Murnau ή το La Coquille et le Clergyman (1928) της Γαλλίδας Germaine Dulac. Όπως κάθε χρόνο, τις παραστάσεις πλαισιώνουν εργαστήρια, ομιλίες, μια εγκατάσταση και ένα εργαστήριο-παρουσίαση από παιδιά.

 

Πρόγραμμα
(Οι προβολές των δύο πρώτων ημερών πραγματοποιούνται με μηχανή προβολής 16mm εντός της αίθουσας)

PERFORMANCES
 
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου


Cipher Screen (Greg Pope, 2010)

Διάρκεια: 40’

Ζωντανή προβολή: Greg Pope (UK / NOR) – 16mm projectors
Ζωντανή επεξεργασία ήχου: Κωστής Κηλύμης (GR) – electronics
Χαράζοντας και σχεδιάζοντας πάνω σε φιλμ τα οποία προβάλλει ζωντανά με μηχανές 16mm, ο κινηματογραφιστής Γκρεγκ Πόουπ έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες μια ιδιαίτερη μορφή ζωντανών οπτικοακουστικών παραστάσεων. Δημιουργώντας κινούμενες εικόνες ζωντανά επί σκηνής με αναλογικά μέσα, αναπτύσσει μια αφηρημένη αφήγηση σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Στο φετινό InMute θα παρουσιάσει το έργο Cipher Screen, σε συνεργασία με τον Έλληνα μουσικό Κωστή Κηλύμη, ο οποίος θα επεξεργάζεται ζωντανά τους ήχους που παράγουν οι μηχανές προβολής φιλμ 16mm.
 
La Coquille et le Clergyman (Germaine Dulac, 1928)
Διάρκεια: 50' (προβολή φιλμ 16mm)
Μουσική: Maya Dunietz (ISR) – πιάνο, φωνή, found objects
Fritz Welch (US) – φωνή, κρουστά
Πολυοργανίστρια, συνθέτρια και sound artist με μια ξεχωριστή πορεία σε διάφορα μουσικά είδη, η Μάγια Ντουνιέτς είναι μια καλλιτέχνης που κινείται με χαρακτηριστική άνεση μεταξύ ακαδημαϊκού και underground. Με μεγάλη εμπειρία στη συνάντηση του βωβού κινηματογράφου με τη σύγχρονη μουσική, καθώς η ίδια επιμελείται αντίστοιχο φεστιβάλ στο Τελ Αβίβ, θα έρθει στην Αθήνα παρέα με τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Φριτς Ουέλτς για μια δυναμική περφόρμανς που βασίζεται κυρίως στη χρήση την φωνής και εξελίσσεται παράλληλα με την προβολή της σουρεαλιστικής ταινίας της Ζερμαίν Ντυλάκ, La Coquille et le Clergyman.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου


Lot in Sodom (James Sibley Watson, 1933)
Διάρκεια: 28’ (προβολή φιλμ 16mm)
Μουσική: SUKU (GR) (Γεωργία Σαγρή & Δημήτρης Παπαδάτος) – electronics, found objects, κρουστά
Το ντουέτο της Γεωργίας Σαγρή και του Δημήτρη Παπαδάτου επανέρχεται ύστερα από ένα διάλειμμα έξι ετών, προσεγγίζοντας επί σκηνής τη σχετικά άγνωστη βωβή ταινία Lot in Sodom. Η διακεκριμένη και πρόσφατα βραβευμένη με το New York Artadia Award εικαστικός και ο μουσικός-τραγουδοποιός, γνωστός και από τις κυκλοφορίες του ως KU, θα παρουσιάσουν μια μοναδική αυτοσχεδιαστική περφόρμανς που «συνομιλεί» με την προβολή της ταινίας του Αμερικανού σκηνοθέτη Τζέημς Σίμπλυ Ουώτσον.
 
Hypnosis Display (Paul Clipson, 2014)
Διάρκεια: 75'
Προβολή 16mm: Paul Clipson (US)
Μουσική: Grouper (US) – synths, effects, φωνή
Ανάθεση: Opera North
Το Hypnosis Display είναι η σύμπραξη της μουσικού Grouper (Liz Haris) με τον κινηματογραφιστή Πωλ Κλίπσον και αποτελεί ένα οπτικοακουστικό στοχασμό πάνω στη σύγχρονη Αμερική. Ο lo-fi ήχος και η αιθέρια φωνή της Grouper, σε συνδυασμό με τις εικόνες που προβάλλει ζωντανά ο Κλίπσον, προσκαλούν το κοινό σε μια ονειρική διαδρομή στην αθέατη Αμερική. Το Hypnosis Display θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα ύστερα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά παραστάσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου


[2012] (Makino Takashi, 2013)
Διάρκεια: 30'
Μουσική: Νίκος Βελιώτης (GR) – τσέλο

Γνωστός στο ευρύτερο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο Νίκος Βελιώτης διαγράφει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μια σταθερή πορεία στον πειραματισμό με τον ήχο και την εικόνα. Στο πλαίσιο του φετινού InMute θα συνοδεύσει ηχητικά την ταινία [2012] του Ιάπωνα κινηματογραφιστή Μακίνο Τακάσι. Μια ταινία που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο ψηφιακές και αναλογικές τεχνικές στη δημιουργία και επεξεργασία της κινούμενης εικόνας.
 
Sunrise: A Song of Two Humans (F.W. Murnau, 1926)
Μουσική σύνθεση: Stephen O’Malley & Peter Rehberg, Ανάθεση: Μουσείο του Λούβρου - 2010
Διάρκεια: 95'
Μουσική: KTL
Stephen O’Malley (US) – κιθάρα
Peter Rehberg (UK / AU) – laptop
Πίσω από τα τρία γράμματα KTL βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες μορφές της ηχητικής πρωτοπορίας της εποχής μας: ο Peter Rehberg, ή αλλιώς Pita, ιδρυτής και επικεφαλής των Mego, και ο Stephen O'Malley, επικεφαλής του drone-metal project Sunn O))). Στον κόσμο των KTL δεν υπάρχουν κανόνες ούτε όρια. Τα κομμάτια τους μπορεί να έχουν διάρκεια 1 λεπτό, αλλά και 20 (όπως το εντυπωσιακό "Last Spring Recitation: A Prequel" από το τελευταίο τους άλμπουμ, V), και η μουσική τους κινείται ελεύθερα σε ένα κολοσσιαίο πλαίσιο μέσα στο οποίο αναμειγνύουν ριζοσπαστική μουσική από υπολογιστές με πειραματικό drone και black metal. Στο InMute παρουσιάζουν ένα επιβλητικό ζωντανό soundtrack μιας ταινίας που έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη της εποχής του βωβού κινηματογράφου. Το δράμα του Μουρνάου, Sunrise: A Song of Two Humans, σε μια ιδιαίτερη ηχητική προσέγγιση, η οποία δεν έχει αφήσει κανέναν αδιάφορο όπου κι αν έχει παιχτεί στην Ευρώπη, ύστερα από την αρχική ανάθεση του Μουσείου του Λούβρου στους KTL το 2010.

INSTALLATIONS
 
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου – Κυριακή 1 Νοεμβρίου


The Visitors (Lawrence English, 2013)
Στον υπόγειο χώρο γκαράζ που βρίσκεται εννέα επίπεδα κάτω από το ισόγειο της Στέγης, το κοινό του φετινού τριημέρου θα μπορέσει να παρακολουθήσει την οπτικοακουστική εγκατάσταση The Visitorsτου Αυστραλού καλλιτέχνη Λώρενς Ίνγκλις. Μέσα από σχεδόν ακίνητες εικόνες κινηματογραφικού θρίλερ, το The Visitors διαπραγματεύεται δυστοπικές αφηγήσεις του σύγχρονου κόσμου, όπου ο άνθρωπος, στον αγώνα του για επιβίωση και κυριαρχία, οδηγείται τελικά στην ίδια του την καταστροφή. Με αυτό το έργο, ο Ίνγκλις εξερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις του σύγχρονου κόσμου, όπου η ύπαρξη και η επικράτησή μας δεν είναι απαραίτητα στο επίκεντρο.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 


Ομιλία / παρουσίαση από τον Greg Pope
18:00-19:00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Γκρεγκ Πόουπ είναι ένας πρωτοπόρος του πειραματικού κινηματογράφου, ο οποίος ίδρυσε τις κινηματογραφικές κολεκτίβες Situation Cinema και Loophole Cinema. Δραστήριος από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με ζωντανές κινηματογραφικές περφόρμανς, video installations αλλά και συμβατικές προβολές, ο Πόουπ εξερευνά τη σχέση ήχου και εικόνας με μια σειρά από συνεργασίες με μουσικούς και sound artists, όπως οι Lee Paterson, John Hegre, Lasse Marhaug και Okkyung Lee. Στην ομιλία του, στο πλαίσιο του φετινού InMute, θα παρουσιάσει τη δουλειά του, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί στις ζωντανές προβολές.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 


Workshop από τον Makino Takashi: [3D Organic Noise]
15:00-19:00 | Κόστος: 10€ | Κρατήσεις: Τ. 213 017 8002, [email protected]
Ο Ιάπωνας κινηματογραφιστής Μακίνο Τακάσι είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς πειραματιστών ήχου και κινούμενης εικόνας και το έργο του χαρακτηρίζεται από υβριδικές τεχνικές και μια μοναδική ισορροπία αναλογικών και ψηφιακών τεχνικών.
Στο εργαστήριο [3D Organic Noise] οι συμμετέχοντες θα σχεδιάσουν, θα χαράξουν και θα βάψουν με σπρέι πάνω σε φιλμ 16mm και στη συνέχεια θα φτιάξουν τις δικές τους πειραματικές ταινίες, τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν και ηχητικά.
Θα δημιουργήσουν αφηρημένες εικόνες που θα προβληθούν με τη χρήση δύο μηχανών προβολής και στη συνέχεια με την τεχνική του Pulfrich Effect οι κινούμενες αυτές εικόνες θα αποκτήσουν τρισδιάστατο χαρακτήρα. Παράλληλα και κατά την διάρκεια των προβολών, οι ταινίες θα μετατραπούν σε video HD με ένα απλό telecine, έτσι ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν και ψηφιακά. Τέλος, αφού έχει γίνει η ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας, με τη χρήση audio effects θα γίνουν soundtrack και οι ταινίες θα προβληθούν με ζωντανό ήχο. Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών καθώς και στο ευρύ κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταινία, ως υλικό-μέσο έκφρασης.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

30 ΟΚΤ - 1 ΝΟΕ 2015
21:00 Μικρή Σκηνή

Κανονικό: 12€
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 9€
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
www.sgt.gr