Από την πρώτη τους κυκλοφορία, το single “So Easy” που κυκλοφόρησε το 1999, οι Röyksopp αποκάλυψαν τη διττή ηχητική ταυτότητα που θα χαρακτήριζε ολόκληρη την μετέπειτα πορεία τους: λίγο μελαγχολική αλλά και λίγο χαρούμενη, σκοτεινή και ταυτόχρονα κωμική, επική αλλά και όμορφα αφελής.

Τα κάπως ιδιόρρυθμα τραγούδια τους, τους έχουν καταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ηλεκτρονικής pop μουσικής τα τελευταία είκοσι χρόνια, με επιτυχίες και κυκλοφορίες που παραμένουν στην επικαιρότητα, με μερικούς τρομερούς καλεσμένους στους δίσκους τους, σπουδαία remixes σε πολύ διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι Depeche Mode, ο Beck, η Lady Gaga και οι Coldplay, και φυσικά εντυπωσιακές live εμφανίσεις.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, οι Röyksopp θα εμφανιστούν στην Πλατεία Νερού (στο πλαίσιο της συνεργασίας του Release Athens Festival με το SNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), και αυτό το γεγονός αποτέλεσε ιδανική αφορμή να ανατρέξουμε στη δισκογραφία τους και να επιλέξουμε ένα τραγούδι από κάθε άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

 

 

 

Sparks (Melody A. M., 2001)

Το 2001, η downtempo σκηνή ζούσε τον απόλυτο κορεσμό, ασφυκτιώντας σε έναν κυκεώνα συλλογών που έφεραν τον τίτλο Chill Out Vol.234, και οι οποίες έμοιαζαν να περιείχαν ένα και μοναδικό τραγούδι που επαναλαμβανόταν μέχρι να κοιμηθεί και ο τελευταίος άνθρωπος επί γης. Το ντεμπούτο των Νορβηγών, το Melody A. M., ήταν μια πραγματική όαση, ένα δίσκος που πατάει στην παράδοση συγκροτημάτων όπως οι Boards of Canada, οι Massive Attack και οι Portishead, και κατά πολλούς παραμένει μέχρι σήμερα η κορυφαία τους στιγμή. Με singles όπως το “Eple”, το “So Easy” και το “Poor Leno”, το οποίο εύκολα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κυκλοφόρησε σήμερα, είναι δύσκολο να διαλέξει κάποιος ένα και μόνο τραγούδι. Το “Sparks” όμως παραμένει ένα απ’τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής και το κομμάτι που άκουγες πιο συχνά στο ελληνικό ραδιόφωνο.

 

 

What Else Is There? (The Understanding, 2005)

Και σε σπηλιά να ζει κάποιος, χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και internet, κάπου θα έχει ακούσει το “What Else Is There?”, το πιο γνωστό τραγούδι της μπάντας. Η παρουσία της Karin Dreijer των Knife που πλέον γνωρίζουμε ως την gender-fluid περσόνα Fever Ray, απογείωσε το κομμάτι που δίκαια έχει βρει τη θέση του ως ένα απ’τα κορυφαία singles των 00s.

 

 

The Girl and the Robot (Junior, 2009)

Ανάμεσα στα πολλά ταλέντα των Röyksopp πρέπει σίγουρα να προσθέσουμε τις επιλογές που κάνουν στους τραγουδιστές και τις τραγουδίστριες που συμμετέχουν στους δίσκους τους. Το “The Girl and the Robot” με την Robyn στα φωνητικά, είναι ένα ακαταμάχητο electro-pop anthem που κοπιάρεται απροκάλυπτα μέχρι σήμερα. Ήταν η κορυφαία στιγμή του τρίτου τους δίσκου, του Junior¸ και ένα απ’τα καλύτερα singles του 2009.

 

 

 

 

The Alcoholic (Senior, 2010)

Ο Svein Berge χαρακτήρισε τον τέταρτο δίσκο των Röyksopp, το Senior, ως το ηλικιωμένο αδελφάκι του Junior που ζει στη σοφίτα του σπιτιού. Χωρίς φωνητικά, ο δίσκος αποτέλεσε μια διαφορετική ηχητική κατάθεση του γκρουπ, με το συγκεκριμένο ύφος να βρίσκει χώρο και στα άλμπουμ που θα κυκλοφορούσε το ντουέτο τα επόμενα χρόνια. Αν και το “Forsaken Cowboy” είναι μάλλον το πιο γνωστό κομμάτι, το πιο ξεχωριστό είναι το “The Alcoholic” και συνοδεύεται και από ένα υπέροχο κλιπ που έφτιαξε ένας fan τους, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού στο genero.com. Όσοι και όσες προτιμούν τους πιο «ατμοσφαιρικούς» Röyksopp, εδώ θα βρουν το ταίρι του Melody A. M.

 

 

 

 

Running To The Sea (The Inevitable End, 2014)

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το The Inevitable End, είναι το τελευταίο συμβατικό άλμπουμ της μπάντας, κάτι που επιβεβαιώθηκε πέρσι όπως θα δεις παρακάτω. Ο πέμπτος δίσκος τους, περιείχε όλα όσα τους έχουν χαρακτηρίσει μέχρι τώρα, δηλαδή εθιστικές μελωδίες, μπόλικη και κάπως σκοτεινή ενέργεια και φυσικά, εξαίρετους καλεσμένους. Αν και η Robyn έχει κάνει πάλι το θαύμα της στο “Monument (T.I.E. Version), εδώ θα διαλέξουμε το “Running To The Sea” με τη συμμετοχή της Susanne Sundfor στα φωνητικά και τους Röyksopp να προσθέτουν διακριτικές trance πινελιές, που σήμερα μοιάζουν σαν προφητεία με την επιστροφή του συγκεκριμένου ήχου στο προσκήνιο της χορευτικής μουσικής τα τελευταία 3-4 χρόνια.

 

 

 

 

Oh, Lover (Profound Mysteries II, 2022)

Μετά από μια απαραίτητη μεγάλη παύση οι Röyksopp επέστρεψαν πέρσι με το -τουλάχιστον- φιλόδοξο project με τίτλο, Profound Mysteries. Πρόκειται για μια τριλογία κυκλοφοριών που συνοδεύεται από ταινίες μικρού μήκους, και είναι γεμάτη με μερικές απ’τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους. Αν και θα μπορούσαμε να διαλέξουμε κάτι ξεχωριστό από κάθε μέρος, όπως το “Impossible” απ’το Profound Mysteries I ή το “Speed King” απ’το Profound Mysteries III, θα τηρήσουμε το concept του ντουέτου, διαλέγοντας ίσως την κορυφαία στιγμή της τριλογίας, το “Oh, Lover”, με την Sundfor και πάλι στα φωνητικά, να υπογράφει ένα απ’τα καλύτερα τραγούδια της περσινής χρονιάς, το οποίοανυπομονούμε να ακούσουμε και ζωντανά στις 21 Ιουνίου.

 

 

 

 

Οι Röyksopp θα εμφανιστούν στο Release Athens X SNF Nostos που θα πραγματοποιηθεί 20,21 και 23 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού και στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μαζί τους θα είναι και οι Tash Sultana, M83, OMD, Dub Inc. και Groundation.

Πληροφορίες: www.releaseathens / www.snfnostos.org

 

 

Οδηγός Μουσικής