Με την υψίφωνο Ermonela Jaho και τον τενόρο Charles Castronovo σε ένα μεγάλο γκαλά όπερας ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977).

 

Οι δύο ερμηνευτές πρωταγωνιστούν με τις εντυπωσιακές φωνητικές και υποκριτικές τους ικανότητες στη συναυλία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 8:30 μ.μ.

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει το Έτος Μαρίας Κάλλας με ένα γκαλά όπερας και μια μοναδική έκθεση
Η Ermonela Jaho.

 

Ποιοι θα ήταν, άλλωστε, πιο κατάλληλοι να τιμήσουν τη μνήμη της αθάνατης ντίβας από λυρικούς καλλιτέχνες που σήμερα γνωρίζουν ανάλογη επιτυχία και αναγνώριση στο διεθνές λυρικό στερέωμα; Η σοπράνο από την Αλβανία Ermonela Jaho, διάσημη τόσο για τις φωνητικές όσο και για τις υποκριτικές της ικανότητες, θεωρείται μία από τις πιο μεγάλες πρωταγωνίστριες της όπερας στην εποχή μας και βραβεύθηκε με τον τίτλο της «Καλλιτέχνιδας της χρονιάς» για το 2023, ενώ ο Αμερικανός λυρικός τενόρος Charles Castronovo μεσουρανεί εδώ και χρόνια στα περιώνυμα λυρικά θέατρα της υφηλίου.

 

Η Ermonela Jaho και ο Charles Castronovo έρχονται για να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μερικές από τις ωραιότερες σελίδες του ιταλικού και γαλλικού ρεπερτορίου, ερμηνεύοντας άριες που μας θυμίζουν ρόλους τους οποίους υπηρέτησε ανεπανάληπτα η Κάλλας αλλά και χαρακτηριστικά ντουέτα από τις όπερες «Λουίζα» του Gustave Charpentier, «Ο βασιλιάς του Υς» του Édouard Lalo, «Θαΐς» και «Μανόν» του Jules Massenet, «Αντριάνα Λεκουβρέρ» και «Αρλεζιάνα» του Francesco Cilea, «Καβαλερία ρουστικάνα» και «Βαλλύ» του Alfredo Catalani, καθώς και «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Giacomo Puccini.

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει το Έτος Μαρίας Κάλλας με ένα γκαλά όπερας και μια μοναδική έκθεση
O Charles Castronovo.

 

Τους δύο λυρικούς καλλιτέχνες πλαισιώνει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών που θα διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. Οι μουσικοί του γνωστού αθηναϊκού συνόλου επέλεξαν επίσης για το πρόγραμμα της βραδιάς γοητευτικά ορχηστρικά αποσπάσματα από την «Κάρμεν» του Georges Bizet, τη «Μινιόν» του Ambroise Thomas, την «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Pietro Mascagni και τη «Μανόν Λεσκώ» του Giacomo Puccini.

 

«Καληνύχτα, σας αγαπώ»: Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Τη βραδιά του γκαλά όπερας εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» σε επιμέλεια Λίλης Πεζανού, που θα φιλοξενείται έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 στο Φουαγέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Παράλληλα θα προβάλλονται σε οθόνη συνέντευξη και κοντσέρτα της θρυλικής σοπράνο. 

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει το Έτος Μαρίας Κάλλας με ένα γκαλά όπερας και μια μοναδική έκθεση
Ο Λουκάς Καρυτινός.

 

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας επάνω στη σκηνή αλλά και εκτός αυτής μέσα από προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου – ανάμεσά τους ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας «Μήδεια» στην Επίδαυρο, τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Lila de Nobili από την παράσταση «Λα Τραβιάτα» στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Piero Tosi για την ταινία «Μήδεια» του Pier Paolo Pasolini αλλά και μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες.

Οδηγός Μουσικής