Η τζαζ, αυτό το ιστορικό είδος μουσικής που σε μαγεύει με τους ήχους του και σου ξυπνά την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, έρχεται να κατακλύσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και να μας παρασύρει σε μια μεγάλη γιορτή.

 

Από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου το Jazz@Megaron ξεδιπλώνεται μέσα από εννέα συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής. Οι αίθουσες Banquet και Δημήτρης Μητρόπουλος καθώς και το Υποσκήνιο Β’ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου υποδέχονται καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι με τις μουσικές τους θα προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.

 

Το Jazz@Megaron ξεκινά το Σάββατο 5 Νοεμβρίου με τον Στέφανο ντι Μπατίστα, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη του Ένιο Μορικόνε, ο οποίος ζωντανεύει με το κουαρτέτο του συνθέσεις του κορυφαίου κινηματογραφικού συνθέτη που άφησαν εποχή. Η συναυλία «Morricone Stories» φιλοξενείται στην αίθουσα Banquet.

 

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο θα απολαύσουμε τα «Μπλουζ του Θάνου» με συνθέσεις του μεγάλου Θάνου Μικρούτσικου σε ύφος τζαζ και μπλουζ αλλά και τραγούδια σε ποίηση Ελευθερίου, Καβάφη, Καββαδία, Μπρεχτ και Τριπολίτη με τον Χρήστο Θηβαίο στην ερμηνεία. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Cricos Cultural Events. 

 

Από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου το Jazz@Megaron ξεδιπλώνεται μέσα από εννέα συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν τα σημαντικότερα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής.

Το Υποσκήνιο Β’ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα στις 7 Νοεμβρίου μια συναυλία-παρουσίαση της έρευνας jazz mapping του Δημήτρη Βασιλάκη που αφορά τη χαρτογράφηση της γλώσσας της τζαζ με στόχο να αναδείξει τον αφηγηματικό της χαρακτήρα. Με βάση το πρότζεκτ «Τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη: Το ρομπότ Σιμόν, η ιδέα και το όραμα» αυτή η ξεχωριστή συναυλία περιλαμβάνει συνθέσεις ειδικά γραμμένες για το ρομπότ Σιμόν από τον Γκιλ Γουάινμπεργκ, τον δημιουργό του, και τον Δημήτρη Βασιλάκη. Το ρομπότ Σιμόν αυτοσχεδιάζει και συνοδεύει το τζαζ σχήμα στη μαρίμπα και στη φωνή. Μια εκδήλωση με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνδέει τη μουσική με την τεχνητή νοημοσύνη και περιλαμβάνει παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για εφήβους και ενήλικες. Επίσης, με ελεύθερη είσοδο στις 8/11 γίνεται παρουσίαση του ρομπότ Σιμόν από τον Γουάινμπεργκ και στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον Δ. Βασιλάκη.

 

Jazz@Megaron
O Δημήτρης Βασιλάκης

 

Την Τρίτη 8/11 το Jazz@Megaron με την υποστήριξη της νορβηγικής πρεσβείας στην Αθήνα παρουσιάζει το βραβευμένο νορβηγικό Espen Berg Trio, από τα σημαντικότερα τζαζ τρίο της εποχής μας, που έρχεται στην Αθήνα με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε τολμηρές μελωδικές εναλλαγές και ευφάνταστες πολυρυθμίες.

 

Η συναυλία του πιανίστα Σάκη Παπαδημητρίου ακολουθεί την Τετάρτη 9/11 στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ένας δημιουργικός μουσικός που χρόνια τώρα μεταφέρει στη σκηνή ένα μοναδικό κράμα εμπειρίας και φρεσκάδας, νοσταλγίας και ορμής, αναδεικνύοντας την ουσία της τζαζ. 

 

Η βραδιά «Pappas and friends», αφιερωμένη σε εμπνευσμένα έργα, στα οποία η αισθητική της κλασικής μουσικής συναντά την αυτοσχεδιαστική ζωντάνια της τζαζ, έρχεται την Πέμπτη 10/11 με τον Αναστάσιο Πάππα στο πιάνο, τον Vilen Karapetyan στο κοντραμπάσο και τον Σωτήρη Ντούβα στα τύμπανα. Συμμετέχει η Ορχήστρα Εγχόρδων Δημοτικού Ωδείου Πάτρας «Μίκης Θεοδωράκης».

 

Jazz@Megaron
Ο Αναστάσιος Παππάς στο

 

Την Παρασκευή 11/11 ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος ο Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας που συγκαταλέγεται στους πλέον καταξιωμένους τζαζίστες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και έχει στο ενεργητικό του διασκευές αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις με επιρροές ιδίως από την κλασική και κινηματογραφική μουσική. 

 

Η γιορτή της τζαζ έχει καλεσμένο το Σάββατο 12/11 το Kουαρτέτο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, «Alex Drakos Quartet», που συμπράττει με την ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη, εξερευνώντας τη σχέση της τζαζ με την ελληνική παράδοση, την ποπ, τη ροκ αλλά και την κλασική μουσική. 

 

Οι συναυλίες της τζαζ γιορτής κλείνουν με το Dimitris Kalantzis Quartet και το αφιέρωμα στον Μισέλ Λεγκράν. Την Κυριακή 13/11 στην αίθουσα Banquet θα απολαύσουμε το «Tribute to Michel Legrand», εμπνευσμένο από τη μουσική του Γάλλου συνθέτη, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής.

 

Jazz@Megaron
Ο Σάκης Παπαδημητρίου.

 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζει το Jazz@Megaron «It’s all jazz to me», με τον δημοσιογράφο Προκόπη Δούκα να συνομιλεί με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή την Τετάρτη 9/11.

 

Η μεγάλη γιορτή της τζαζ στήνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σκορπά τους ήχους της σε ολόκληρη την πόλη. Εννέα μέρες, εννέα συναυλίες, δεκάδες καλλιτέχνες τιμούν ένα είδος που αντιπροσωπεύει την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης.

 

Jazz@Megaron
Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

 

Jazz@Megaron
Ο Δημήτρης Καλαντζής. Φωτο: Νίκος Κοκκαλιάς.

 

Eισιτήρια: 210 7282333
www.megaron.gr
facebookInstagramYouTube, Twitter

 

Οδηγός Μουσικής