Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου: Κορυφαίοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αριστουργήματα

Επτά συναυλίες από τις 20 - 26 Αυγούστου

The LiFO team, 19.8.2022 | 10:56

Ένας νέος θεσμός που αποσκοπεί να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του καλλιτεχνική περίοδο με επτά συναυλίες από τις 20 ως τις 26 Αυγούστου 2022. Κορυφαίοι μουσικοί με διεθνή αναγνώριση θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αριστουργήματα αλλά και νέες μουσικές προτάσεις σε έναν τόπο που οι διοργανωτές περιγράφουν ως «έναν από τους ομορφότερους και πνευματικότερους του κόσμου». Το πρόγραμμα θα περιλάβει επίσης συναυλίες ειδικά σχεδιασμένες για να είναι προσιτές και σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

Στόχος του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου, σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, πιανίστα Roberto Prosseda είναι να επιτρέψει στο κοινό να ανακαλύψει τη μουσική μέσα στη μαγευτική ομορφιά της Πάτμου. «Αυτό είναι ένα νησί γνωστό για την πνευματικότητά του, την εκπληκτική του σιωπή και τα συνεχώς μεταβαλλόμενα χρώματα του ουρανού και της θάλασσας», σημειώνει ο ίδιος. «Η Πάτμος είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την κλασική μουσική βυθισμένοι στη μαγεία μιας εμπνέουσας και μοναδικής φυσικής ομορφιάς.»

 

«Στην Πάτμο μπορούμε να ακούσουμε τις σιωπές, μια μεγάλη «ποικιλία» σιωπών», προσθέτει ο Massimo Fino, Εκτελεστικός Διευθυντής του Φεστιβάλ. «Η σιωπή είναι ένα μέρος όπου μπορούμε να ακούσουμε τον εαυτό μας. Ένα μέρος που γεμίζουμε με τα δικά μας συναισθήματα και η μουσική είναι ο καλύτερος και αμεσότερος τρόπος για να το πετύχουμε.

 

Στην πρώτη σεζόν του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου θα συμμετέχουν κορυφαίοι μουσικοί, όπως οι βιολονίστες Gilles Apap και Estelle Hiron, το κουαρτέτο εγχόρδων Adorno, ο κλαρινίστας Alessandro Carbonare, η πιανίστα Alessandra Ammara, η φλαουτίστα Silvia Careddu, η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου και ο αρχιμουσικός Jan Latham-Koenig. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φέραμε κοντά μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς δωματίου που γνωρίζουμε, όλοι πρόθυμοι να έρθουν στην Πάτμο για να μοιραστούν την ενέργεια και την έμπνευσή τους μέσα από τη μουσική», λέει ο Roberto Prosseda ο οποίος επίσης θα συμμετέχει ως πιανίστας.

 

Στις φετινές συναυλίες θα ακούσουμε ερμηνείες κορυφαίων αριστουργημάτων του ρεπερτορίου των Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Chopin, αλλά και ένα νέο ρεπερτόριο από σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών, καθώς και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες του φιλοξενούμενου συνθέτη Matteo Rubini. Τα συναυλιακά προγράμματα θα περιλαμβάνουν διαφορετικούς συνδυασμούς οργάνων και ρεπερτορίου, σχεδιασμένα να παρέχουν μια ποικίλη και διεγερτική ακουστική εμπειρία.

 

Το κοινό θα απολαύσει τη μουσική σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους επιλεγμένους για την ακουστική και την αισθητική τους, στη Σκάλα, στη Χώρα, στο Διακόφτι και στον Γροίκο, επιτρέποντας σε όσους παρακολουθούν τις συναυλίες να απολαύσουν μια μεγάλη γκάμα τοποθεσιών σε αυτό το όμορφο νησί. Για τις συναυλίες με πιάνο μεταφέρθηκε από την Ιταλία ειδικά για την περίσταση ένα  Fazioli Grand Piano, το κορυφαίο όργανο του καινοτόμου ιταλού κατασκευαστή πιάνων που τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει την προτίμηση των ερμηνευτών για τη μουσικότητα και την αξιοπιστία του.

 

Όλες οι συναυλίες είναι δωρεάν για το κοινό με κράτηση θέσεων στην ιστοσελίδα https://www.ticketservices.gr/event/the-patmos-chamber-music-festival/ και στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου Πάτμου (Σκάλα Πάτμου)

Δευτέρα ως Παρασκευή 08:00 – 15:30, τηλέφωνο 22470 34100

 

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Η πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου αποτελείται από επτά συναυλίες που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες του νησιού. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει σχεδιαστεί για να εκφράζει τις διαφορές και τις αποχρώσεις κάθε φωνής, κάθε μουσικής νότας, κάθε οργάνου. Η μουσική είναι το αποτέλεσμα ενός σύνθετου και αρμονικού συνδυασμού διαφορετικών συστατικών. Στις συναυλίες του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου, θα απολαύσετε τις μοναδικές φωνές και τα όργανα σε σόλο παραστάσεις, καθώς και σε διαφορετικούς συνδυασμούς.

 

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που φέραμε κοντά μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς δωματίου που γνωρίζουμε, όλοι πρόθυμοι να έρθουν στην Πάτμο για να μοιραστούν την ενέργεια και την έμπνευσή τους μέσα από τη μουσική τους. Σε κάθε συναυλία, θα ανακαλύψετε ένα νέο ρεπερτόριο: σπάνια έργα Ελλήνων συνθετών, αλλά και δύο Παγκόσμιες Πρεμιέρες του φιλοξενούμενου συνθέτη μας, Matteo Rubini. Θα εκπλαγείτε επίσης από τις νέες ερμηνείες των mainstream κλασικών ρεπερτορίω των Mozart, Beethoven, Mendelssohn, Chopin.

 

Quartets

20/8/2022 στις 9 μ.μ.

Πλατεία Παναγία Διασώζουσα, Χώρα

 

Στις 20 Αυγούστου, στην Πλατεία Παναγία Της Διασώζουσας στη Χώρα, το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με το Quartetto Adorno, με το κουαρτέτο εγχόρδων που είναι το κατεξοχήν συγκρότημα κλασικής μουσικής δωματίου. Το Κουαρτέτο θα ερμηνεύσει δύο σπουδαία αριστουργήματα: τo Razumovsky Quartet του Beethoven και το Death and the Maiden του Schubert.

 

Beethoven: Κουαρτέτο Εγχόρδων έργο 59 αρ. 1 "Razumovsky"

Schubert: Κουαρτέτο Εγχόρδων D 810 “Death and the Maiden”

Quartetto Adorno

Quintets / Sextets / Septets

 

22/8/2022 στις 9 μ.μ

Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, Σκάλα

 

Στις 22 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πάτμου στη Σκάλα, θα απολαύσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μουσικών που θα παίξουν μαζί σε αυτό το φεστιβάλ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με ένα σπάνιο στολίδι, το Tramonto (Ηλιοβασίλεμα) του Respighi για κουαρτέτο εγχόρδων και μέτζο σοπράνο, που θα απολαύσετε ενώ ατενίζετε το Πάτμιο ηλιοβασίλεμα.Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το Sextet του Θεοδωράκη, ένα από τα καλύτερα κλασικά έργα του Έλληνα συνθέτη, και με δύο Septets: τη σπάνια και χιουμοριστική Rapsodie Negre του Poulenc και την παγκόσμια πρεμιέρα του «L'Enigme de I» από τον φιλοξενούμενο συνθέτη μας, Matteo Rubini, με επικεφαλής τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Jan Latham-Koenig.

Respighi: Tramonto, για κουαρτέτο εγχόρδων και μέτζο σοπράνο

Θεοδωράκης: Sextet για φλάουτο, πιάνο και έγχορδα

Rubini: Septuor “Enigme de I.”, Παγκόσμια Πρεμιέρα

Poulenc: Rapsodie négre, για 7 όργανα.

 

Jan Latham - Koenig, μαέστρος και αφηγητής
Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Quartetto Adorno
Estelle Hironν, βιολί
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Silvia Careddu, φλάουτο
Roberto Prosseda, πιάνο

 

Trios

 

23/8/2022 στις 9 μ.μ

Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, Σκάλα

 

Στις 23 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πάτμου στη Σκάλα θα ακούσετε τους μουσικούς του Φεστιβάλ σε διαφορετικούς συνδυασμούς τριών οργάνων: φλάουτο / κλαρινέτο / πιάνο (Saint-Saëns Tarantella), βιολί / κλαρινέτο / πιάνο (Gershwin), βιολί / φλάουτο / πιάνο (Rota). Αυτό το ρεπερτόριο θα σας επιτρέψει να απολαύσετε πλήρως την ενέργεια και τη δεξιοτεχνία των μουσικών μας.

 

Gershwin: Μπαλάντα από το "Porgy and Bess" για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο

Rota: Τρίο για φλάουτο, βιολί και πιάνο

Saint-Saëns: Ταραντέλα για φλάουτο, κλαρινέτο και πιάνο

Παραδοσιακό Klezmer: έργα για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο

 

Gilles Apap, βιολί
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

 

Ρεσιτάλ Πιάνου

24/8/2022 στις 9 μ.μ

Παλιό Σχολείο, Χώρα

 

Στις 24 Αυγούστου στο Παλιό Σχολείο της Χώρας θα έχουμε τη μοναδική συναυλία αποκλειστικά αφιερωμένη στο πιάνο, απολαμβάνοντας το εκπληκτικό πιάνο Fazioli που φέραμε από την Ιταλία για το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα θα εναλλάσσει σόλο έργα για πιάνο των Mendelssohn και Chopin και θα ολοκληρωθεί με τη σπάνια πρωτότυπη εκδοχή για ντουέτο πιάνου της σκηνικής μουσικής για το Όνειρο Θερινής Νυκτός του Felix Mendelssohn.

 

Mendelssohn: Lieder ohne Worte, Rondo Capriccioso, Fantasia έργο 28. .

Chopin: Μπαλάντα αρ.1 έργο 23, Σπουδές, έργο 25 αρ.1, 2, 7, 11.

Mendelssohn: από το Όνειρο Θερινής Νυκτός: Ouverture, Scherzo, Intermezzo, Nocturne, Γαμήλιο Εμβατήριο (αρχική έκδοση για πιάνο 4 χεριών).

 

Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

 

Ντουέτα

25/8/2022 στις 9 μ.μ.

Παλιό Σχολείο, Χώρα

 

Στις 25 Αυγούστου στο Παλιό Σχολείο της Χώρας όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν σε διαφορετικούς συνδυασμούς ντουέτων με πιάνο, με ρεπερτόριο του 20ού αιώνα (Ravel, Μητρόπουλος, Poulenc, Debussy) που θα περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα των δύο τραγουδιών του Rubini για τον Νίκο Στάγκο, σε κείμενα του David Plant, ο οποίος θα παρευρεθεί και o ίδιος στη συναυλία.

 

Poulenc: Σονάτα για φλάουτο και πιάνο

Μητρόπουλος: 3 αυτοσχεδιασμοί σε ερωτικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη για φωνή και πιάνο

Rubini/Plante: 2 τραγούδια για τον Νίκο Στάγκο για φωνή και πιάνο

Poulenc: Σονάτα για κλαρινέτο και πιάνο

Ravel: Cinq Mélodies Populaires Grecques για φωνή και πιάνο

Ravel:Σονάτα για βιολί και πιάνο

 

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο
Gilles Apap,βιολί
Alessandra Ammara, πιάνο
Roberto Prosseda, πιάνο

 

Γνωρίστε τους Μουσικούς

Ειδικές Μουσικές Εκδηλώσεις

 

Οι συναυλίες αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στους μουσικούς, να τους μιλήσουμε, να ανακαλύψουμε τo πάθος και τα όνειρά τους, καθώς παίζουν τη μουσική που τους εμπνέει - ανάλογα με την τοποθεσία, τη διάθεση, το τοπίο - πάντα σε απόλυτη αρμονία με την Πάτμο και τη μαγεία της.

 

Στις 21 Αυγούστου η εκδήλωση στο Tarsanas Marine Club στο Διακόφτι θα περιλαμβάνει παραδοσιακή πατμιακή μουσική με μουσικούς από το νησί, που εναλλάσσονται με ερμηνείες των βιολιστών Gilles Apap και Estelle Hiron, και του κλαρινετίστα Alessandro Carbonare.

 

Στις 26 Αυγούστου η εκδήλωση στο Aktis Suites &Spa στον Γροίκο θα περιλαμβάνει σόλο παραστάσεις από τους μουσικούς του φεστιβάλ, σε έναν εγκάρδιο «μουσικό αποχαιρετισμό». Ένα ξεχωριστό μουσικό ευχαριστώ σε όλους - τους φορείς, τους συντελεστές και το κοινό - που θα έχουν κάνει αυτό το φεστιβάλ πραγματικότητα, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουν και να μοιραστούν κάτι μαγικό στο μαγευτικό νησί της Πάτμου.

 

21/8/2022 στις 8 μ.μ

Ναυτικός Όμιλος Ταρσανά, Διακόφτι

 

Παραδοσιακή Πατμιακή Μουσική
Παραδοσιακοί μουσικοί της Πάτμου

 

Παραδοσιακή Μεσογειακή Μουσική
Gilles Apap, Estelle Hiron, βιολί

 

Παραδοσιακή Μουσική Klezmer
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο

 

26/8/2022 στις 9 μ.μ Aktis Suites & Spa

Αποχαιρετιστήρια Συναυλία

 

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο
Gilles Apap, βιολί
Silvia Careddu, φλάουτο
Alessandro Carbonare, κλαρινέτο

 

Λεπτομέρειες προγράμματος, αναλυτικά βιογραφικά των ερμηνευτών και κρατήσεις θέσεων:www.patmoschambermusicfestival.com 

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποτελείται από τους:

Roberto Prosseda, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Massimo Fino, Εκτελεστικός Διευθυντής

Νάντα Γερουλάνου, Διεθνείς Σχέσεις / Συντονισμός

Guglielmo Brayda di Soleto

Peter Economides

Οδηγός Μουσικής