Ergon Ensemble

To ελληνικό μουσικό σύνολο σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη Claude Vivier

LIFOTEAM 13.2.2016 | 00:00

Η σύντομη ζωή του Κλωντ Βιβιέ (1948-1983) χαρακτηρίστηκε από μια διαρκή αναζήτηση για νέες μουσικές και αισθητικές εμπειρίες, που τον οδήγησαν στο χτίσιμο ενός ηχητικού κόσμου μοναδικής αυθεντικότητας και σε μια μουσική δυναμική, ελεύθερη, σχεδόν ξεδιάντροπη, πέρα από κάθε γνωστή συνθετική προσέγγιση.

 

Η επαφή του με την εξωτική μουσική της Ανατολής άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης και τον ήχο της μουσικής του. Όλη η μουσική του, μεγάλης μελωδικής ομορφιάς και εκφραστικής δύναμης, μοιάζει σαν να ξετυλίγεται αβίαστα από μία νότα ή μια απλή μελωδία, ενώ η επεξεργασία που ακολουθεί, είναι πιο κοντά στην ινδική Raga παρά στη Δυτική μουσική πρακτική.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δικής του επινόησης γλώσσα, την οποία χρησιμοποιεί στα φωνητικά του έργα, επιστρατεύοντας την τεχνική της αυτόματης γραφής. Η σύντομη ζωή του ήταν γεμάτη από μια διαρκή αναζήτηση για νέες μουσικές και αισθητικές εμπειρίες, που οδήγησαν στο χτίσιμο ενός ηχητικού κόσμου μοναδικής αυθεντικότητας και σε μια μουσική δυναμική, ελεύθερη, σχεδόν ξεδιάντροπη, πέρα από κάθε γνωστή συνθετική προσέγγιση.

 

23 χρόνια μετά το θάνατό του, η μουσική του Βιβιέ παραμένει ένα αίνιγμα, ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό. Το Ergon Ensemble, πιστό στην αποστολή του να φέρει ενώπιον του κοινού τα αριστουργήματα της σύγχρονης μουσικής, προσδοκά με το αφιέρωμα αυτό να συμβάλει στην ενδυνάμωση του πρόσφατου διεθνούς συνθετικού και μουσικολογικού ενδιαφέροντος για τον συνθέτη.


ΠΟΤΕ13/02/2016 - 13/02/2016
ΠΟΥΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Κεντρική Σκηνή
Οδηγός Μουσικής