Emerson String Quartet: Το κουαρτέτο των 9 Grammy στο Μέγαρο

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κουαρτέτου Εγχόρδων Emerson είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πριν τις συναυλίες τους σε  Μαδρίτη, Φλωρεντία, Πίζα, Μιλάνο και Λονδίνο.

The LiFO team, 2.3.2022 | 19:28

Tο Emerson String Quartet των 9 Grammy, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα εντυπωσιακής πορείας με πολλές διακρίσεις, αποχωρεί από τη διεθνή σκηνή το 2023 περιοδεύοντας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, αλλά τα μέλη του δεν αποσύρονται καλλιτεχνικά, αφού θα συνεχίσουν να δίνουν ατομικά ρεσιτάλ και να διδάσκουν νέα μουσικά σχήματα.

 

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κουαρτέτου Εγχόρδων Emerson είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πριν τις συναυλίες τους σε  Μαδρίτη, Φλωρεντία, Πίζα, Μιλάνο και Λονδίνο. Οι Eugene Drucker [Γιουτζίν Ντράκερ] και Philip Setzer [Φίλιπ Σέτζερ] (βιολί), Lawrence Dutton [Λώρενς Ντάττον] (βιόλα) και Paul Watkins [Πωλ Ουάτκινς] (τσέλο) θα ερμηνεύσουν δύο από τις πλέον αριστουργηματικές συνθέσεις του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Πρόκειται για το τελευταίο Κουαρτέτο για έγχορδα του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] και για το Κουαρτέτο «Ο Θάνατος και η Κόρη» του Franz Schubert [Φραντς Σούμπερτ], ακρογωνιαίο λίθο της εργογραφίας για τον συγκεκριμένο συνδυασμό μουσικών οργάνων. Μάλιστα, το πολυβραβευμένο αμερικανικό σύνολο είχε κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο του στα 1988 για την Deutsche Grammophon με αυτό το σπουδαίο έργο του Schubert.

 

Η εμφάνιση του Κουαρτέτου Εγχόρδων Emerson στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εντάσσεται στο πλαίσιο τoυ κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε για τελευταία φορά ζωντανά επί σκηνής ένα από τα σημαντικότερα σχήματα μουσικής δωματίου της εποχής μας!

 

Λίγα λόγια για τα έργα

To Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14, σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131 του Ludwig van Beethoven (1770-1827), σύνθεση του 1826, είναι ένα από τα τελευταία έργα μουσικής δωματίου που έγραψε ο μεγάλος μουσουργός, αλλά ο σπουδαίος Γερμανός μουσουργός δεν ευτύχησε να το δει τυπωμένο, καθώς νικήθηκε από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν εκείνη την περίοδο. Αποτελεί χαρακτηριστικό έργο μεγάλης κλίμακας του σχετικού ρεπερτορίου και θεωρείται ότι εκφράζει μουσικά την αρνητική ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του Beethoven, η οποία είχε επηρεαστεί σημαντικά από την κώφωσή του.

 

Ο Franz Schubert (1797-1828) συνέθεσε το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.14, σε ρε ελάσσονα, D.810,«Ο Θάνατος και η Κόρη» στα 1824. Ωστόσο, το έργο εκδόθηκε μόλις στα 1831, δηλαδή τρία χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο τίτλος αλλά και το μουσικό υλικό προέρχονται από το ομότιτλο λιντ που είχε γράψει ο Schubert επτά χρόνια νωρίτερα, ενώ εικάζεται ότι το συγκεκριμένο Κουαρτέτο αντανακλά την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση, καθώς o συνθέτης γνώριζε ότι το τέλος πλησίαζε.To Κουαρτέτο εγχόρδων «Ο Θάνατος και η Κόρη» συνιστά ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα της τελευταίας συνθετικής περιόδου του Schubert, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες.

 

Διάρκεια

100 λεπτά περίπου (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

210 72 82 333

Οδηγός Μουσικής