«Ανατολία»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση του Χρήστου Παπαδόπουλου στο Βεάκειο Θέατρο

Η ιστορία συνεχίζεται μετά την καταστροφή, 17 ολόκληρα χρόνια μετά, με τη μετάβαση και εγκατάσταση της Ανατολίας στον Πειραιά.

The LiFO team, 22.8.2022 | 13:40

Η "Ανατολία" είναι μια πρωτότυπη μουσική παράσταση που μας ταξιδεύει στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν την καταστροφή της και τον ξεριζωμό των Ελλήνων σε μια αφήγηση που φτάνει μέχρι τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, της Ανατολίας, που ζωντανεύει το κλίμα της Σμύρνης και των γεγονότων που ακολούθησαν.

 

Βασισμένη πάνω σε μια ιδέα του συνθέτη Χρήστου Παπαδόπουλου, η μουσικοθεατρική παράσταση "Ανατολία" είναι ένα μοναδικό αφιέρωμα στην μουσική και την ατμόσφαιρα της Σμύρνης, μέσα από τις συνθέσεις του Χρήστου Παπαδόπουλου και τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών, σε κείμενα και αφήγηση της Βερόνικας Αργέντζη.

 

Βασικοί ερμηνευτές ο Μανώλης Μητσιάς και η Βιολέτα Ίκαρη πλαισιωμένοι από μια σπουδαία 10μελή ορχήστρα σε ένα υπέροχο εικαστικό περιβάλλον, σε μια παράσταση που συνδυάζει την μουσική με τον ζωντανό αφηγηματικό λόγο. 

 

Η ιστορία συνεχίζεται μετά την καταστροφή, 17 ολόκληρα χρόνια μετά, με τη μετάβαση και εγκατάσταση της Ανατολίας στον Πειραιά. Την συναντάμε το 1937, γνωστή τραγουδίστρια πια του ρεμπέτικου στα «Άσπρα χώματα», βλέπουμε την εμπλοκή της στην Αντίσταση και το τέλος που της επιφυλάσσεται στην καινούρια της πατρίδα.

 

Ανατολία

Βεάκειο Θέατρο

14 Σεπτεμβρίου

Ιδέα, σύλληψη, μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος
Κείμενο: Βερόνικα Αργέντζη
Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς, Βιολέτα Ίκαρη
Αφήγηση: Βερόνικα Αργέντζη
Ανατολία: Βιολέτα Ίκαρη
Μουσική επιμέλεια, σύνθεση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ούτι-μπουζούκι: Χρήστος Παπαδόπουλος
Πιάνο: Σταμάτης Χρήστου
Κιθάρα: Περικλής Παπαδόπουλος
Βιολί: Ανδρέας Τράπαλης
Σαντούρι: Μιλτιάδης Καραΐσκος
Τύμπανα: Κωνσταντίνος Ρήγας
Μπάσο: Γιάννης Γρυπαίος
Κανονάκι: Αθηνά Κουκή
Μαζί τους στο πιάνο ο Αχιλλέας Γουάστωρ και στο μπουζούκι ο Ηρακλής Ζάκκας.