Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020- 2021

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, ανακοίνωσε διαδικτυακά – όπως συνηθίζεται πλέον λόγω κορωνοϊού – το πρόγραμμα της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2020- 2021.

LIFOTEAM 24.7.2020 | 16:07

Όπως και την περσινή χρονιά, το δραματουργικό «νήμα» που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στον ετήσιο προγραμματισμό της ΚΟΑ, ενώνει τους ήρωες του «χθες» με αυτούς του «σήμερα», αλλά και όσους θα έρθουν «αύριο».

 

Συνυφαίνοντας, έτσι, έναν αναπάντεχα εντυπωσιακό (ειδικά για την εποχή που διανύουμε) ιστό, που συνδέει ιστορικές αναφορές, κορυφαίες συνθέσεις και σπουδαίους καλλιτέχνες. Παρακολουθώντας την παρουσίαση, ξεχωρίσαμε 10 λόγους που κάνουν αυτή τη σεζόν «ηρωική»:

 

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020- 2021

 

Παρά τη δυσχερή – οικονομική και όχι μόνο – διεθνή κατάσταση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στοχεύει ψηλά, ανακοινώνοντας συμπράξεις με παγκοσμίως κορυφαία ονόματα, όπως φυσικά ο σταθερός συνοδοιπόρος της Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος για πέμπτη συνεχή χρονιά θα αναλάβει τον διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού στο εκπαιδευτικό- φιλανθρωπικό πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά. Αλλά και δύο ακόμη ζωντανοί θρύλοι: ο Κρίστοφ Έσενμπαχ και η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που επιστρέφουν στην Αθήνα, μετά τις πρόσφατες συνεργασίες με την ΚΟΑ. Στο πρόγραμμα και ο ποπ σταρ των πιανιστών, Λανγκ Λανγκ, ο παγκόσμιας ακτινοβολίας Ντανιήλ Τριφόνοφ, ο διεθνούς φήμης βιολιστής Ντάνιελ Χόουπ, ο έμπειρος αρχιμουσικός Έντο ντε Βάαρτ, αλλά και ο Στέφαν Ντορ, πρώτο κόρνο της θρυλικής Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

 

Το 2020- 21, επέτειος 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κορυφώνει τις εκδηλώσεις τιμής στις ηρωικές μορφές του παρελθόντος. Με έναν ακόμη Κύκλο (μετά τον περσινό που είχε τίτλο Ήρωες) ο οποίος περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από τον αγώνα απελευθέρωσης. Ενώ, στο πόντιουμ θα δούμε φερέλπιδες Έλληνες αρχιμουσικούς, που έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους (Γεώργιος Μπαλατσινός, Διονύσης Γραμμένος).

 

Επιλέγει να προχωρήσει σε 5 αναθέσεις (6 συνολικά, με την περσινή στον Φίλιππο Τσαλαχούρη) για την επέτειο του 1821, σε Έλληνες συνθέτες που διαγράφουν λαμπρή πορεία εντός αλλά και εκτός συνόρων: στον Ευριπίδη Μπέκο, τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Νίκος Σκαλκώτας που συνδιοργάνωσε πέρυσι η Ορχήστρα (20.11.2020), τον Δημήτρη Σκύλλα, του οποίου έργο ερμήνευσε πρόσφατα η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (22.01.2021), τον Ελληνοκαναδό Χρήστο Χατζή (12.02.2021), την Κωνσταντία Γουρζή (24.03.2021) αλλά και στον Χρήστο Σαμαρά, το φθινόπωρο του 2021.

 

Δεν μένει μόνο στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά εγκαινιάζει τον Κύκλο Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις με σκοπό να αναδείξει αντίστοιχες στιγμές, στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Έστω και ένα μικρό έργο σε κάθε μία από τις συναυλίες είναι αφιερωμένο σε μία εξέγερση ή επανάσταση, κάπου και κάποτε, δημιουργώντας ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει Κύκλους, αλλά και μεμονωμένες συναυλίες, όπως μας έχει άλλωστε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

 

Μετά τον εξαιρετικά απαιτητικό Κύκλο Μάλερ, συνεχίζει την αναμέτρηση με την εργογραφία σημαντικών συμφωνιστών, εγκαινιάζοντας τον Κύκλο Σοστακόβιτς, που είναι φυσικά αφιερωμένος στον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη του 20ου αιώνα. Η Ορχήστρα σκοπεύει να εκτελεί κάθε χρόνο τρεις από τις Συμφωνίες του, παρουσιάζοντας το σύνολό τους μέχρι το 2025, επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατό του. Στο φετινό πρόγραμμα, η ερεβώδης Όγδοη, η κινηματογραφικού ύφους Ενδέκατη, αλλά και η Δεύτερη, την οποία ο Σοστακόβιτς συνέθεσε για τα 10 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020- 2021

 

Συνεχίζει το αφιέρωμα στα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ενώ παράλληλα ξεκινά τον Κύκλο Μότσαρτ, παρουσιάζοντας τρεις Συμφωνίες του. Έτσι, οι δημοφιλέστεροι ίσως Ήρωες της κλασικής μουσικής «συναντιούνται» στο πρόγραμμά της.

 

Διευρύνει κάθε χρόνο τα εκπαιδευτικά και κοινωνικά της προγράμματα: Την Ακαδημία Νέων Μουσικών που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, περιλαμβάνοντας ήδη όλα τα όργανα της συμφωνικής Ορχήστρας και φέτος θα υποδεχτεί νέους σπουδαστές αφού αποχαιρέτησε την τρίτη σειρά αποφοίτων της. Τα ιδιαίτερα δημοφιλή Εργαστήρια Χάλκινων Πνευστών (σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας) με Κορυφαίους μουσικούς της Ορχήστρας, αλλά και σημαντικούς προσκεκλημένους (όπως ο Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, το τρομπόνι των διάσημων Canadian Brass) να μυούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών και επιπέδων στα Χάλκινα. Τους ιδιαίτερα αγαπητούς Μουσικούς Περιπάτους που φέρνουν τα σύνολα μουσικής δωματίου σε Μουσεία όλης της Αττικής, ανοίγοντας δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών και μουσικής. Αλλά και το Δικαίωμα στη Μουσική, με σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης σε όλη τη χώρα, να γίνονται χώροι συναυλιών.

 

Τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στους καλλιτέχνες, των οποίων η συμμετοχή ακυρώθηκε λόγω της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας. Πολλούς εξ αυτών τους βρίσκουμε στο φετινό πρόγραμμα, ή ακόμα και στο 2021-22.

 

Συνεχίζει να συνομιλεί με άλλες μορφές τέχνης και είδη μουσικής: Φέτος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε Το Τσίρκο του Τσάρλι Τσάπλιν με ζωντανή ερμηνεία της μουσικής, αλλά και μία συναυλία αφιερωμένη στους εμβληματικούς Beatles. Και φυσικά, δεν λείπουν από το πρόγραμμα οι δύο συναυλίες- θεσμός του Σεπτεμβρίου για όσους αγαπούν το Classic Rock.

 

Η ΚΟΑ διανύει την καλύτερή της περίοδο, λαμβάνοντας κρατική επιχορήγηση μειωμένη κατά 75% σε σχέση με το 2008. Και γιατί ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Στέφανος Τσιαλής, δεν είναι σοβαροφανής. Ολοκληρώνοντας την διαδικτυακή παρουσίαση του νέου Προγράμματος, μίλησε για Ομάδα που κερδίζει ακόμα... και για αγάπη μεταξύ όλων όσοι εργάζονται για την υλοποίηση του. Ιδού το μυστικό συστατικό της χημείας τους, αφού όπως είπε στον επίλογο της ομιλίας του «δεν αναλωνόμαστε σε συγκρούσεις». Πέρα από τις συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, σημειώνουμε και τη συμμετοχή της σε αναγνωρισμένα ξένα φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ενέσκου και το πιανιστικό φεστιβάλ Μπρέσια/Μπέργκαμο – η πρόσκληση στο οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από σύσταση της θρυλικής Μάρτα Άργκεριχ. Αν, σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς και το πρώτο CD της από τη NAXOS που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, αλλά και δύο ακόμη που ακολουθούν το 2021, είναι σαφές ότι η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι σε εξωστρεφή διάθεση. Μεταξύ μας, καλά κάνει, αφού από την πρώτη Ορχήστρα της χώρας, περιμένουμε και τον ρόλο του πρεσβευτή των μουσικών μας επιδόσεων στο εξωτερικό.

 

Συνεργάζεται για δέκατη χρονιά με τους πολυβραβευμένους G Design Studio, που δίνουν χρώμα και πνοή στους Ήρωες. Το 2019- 2020, η διετής καμπάνια Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο...) απέσπασε πέντε διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες και το κορυφαίο Αργυρό European Design Award. Τη φετινή χρονιά, οι G Design Studio (aka Μιχάλης Γεωργίου και Δημήτρης Στεφανίδης) εμπνεύστηκαν «μία επετειακή καμπάνια που μελετώντας το χθες, γιορτάζει το σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο», εικονοποιώντας αξίες και ιδανικά. Μάλιστα, για τις ανάγκες της οπτικής επικοινωνίας της Ορχήστρας δημιούργησαν μία νέα γραμματοσειρά, φέρνοντας την ιστορική Bodoni στο σήμερα. Και το όνομα αυτής... Bodoni Heroic.

 

Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την Καλλιτεχνική Περίοδο 2020- 2021

 

Info:

www.koa.gr
Facebook: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών/ Athens State Orchestra
Instagram: Athens State Orchestra

Youtube: Athens State Orchestra

Οδηγός Μουσικής