Κάτι συμβαίνει στην Τεχνόπολη στις αρχές κάθε καλοκαιριού. Τζαζ μελωδίες, αυτοσχεδιασμοί και τρελά σολαρίσματα, κόσμος που απολαμβάνει τη μουσική καθισμένος κάτω από τις χαρακτηριστικές κόκκινες καμινάδες και παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις, δυναμώνουν τον παλμό στην καρδιά της πόλης.

 

Πρόκειται για το Athens Jazz, το μακροβιότερο μουσικό φεστιβάλ της πόλης, σταθερός τόπος συνάντησης των φίλων της μουσικής και ο θεσμός που κάνει kickstart το συναυλιακό καλοκαίρι στην πόλη. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024

 

Κάθε χρόνο, οι music lovers της πόλης συγκεντρώνονται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να απολαύσουν πειραματικά σχήματα και δυναμικά τρίο από όλο τον κόσμο που παίζουν μουσικές από όλο το φάσμα του είδους αλλά και εξερευνούν νέους ήχους και συνδυασμούς στιλ με μοναδικά αποτελέσματα. Αλλά το Athens Jazz είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε θέλει να «ψαχτεί» μουσικά με νέα ακούσματα, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία από μπάντες αλλά και side events, καλλιεργώντας περαιτέρω τη φεστιβαλική κουλτούρα της πόλης. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024

 

Και τι θα μπορούσε να αποτελεί μεγαλύτερη ένδειξη επιτυχίας, από το γεγονός ότι το φεστιβάλ επιστρέφει φέτος μεγαλύτερο από ποτέ με διάρκεια 9 ημέρες (αντί για τις 7 των προηγούμενων ετών) και περιλαμβάνει opening και closing shows από κορυφαίες μπάντες, σε συνεργασία με το Gazarte. Συγκεκριμένα, το Athens Jazz ανοίγουν στις 26 Μαΐου οι εκρηκτικοί Γερμανοί Meute, ενώ αυλαία θα πέσει με τους ήδη αναγνωρισμένους BadBadNotGood τη Δευτέρα 3 Ιουνίου. Τα δύο shows έχουν προπώληση και πλαισιώνουν το δωρεάν πρόγραμμα του Athens Jazz τις υπόλοιπες μέρες.

Μερικά από τα πιο σύγχρονα και up to date σχήματα της διεθνούς τζαζ σκηνής συμπληρώνουν το φετινό line up, με ισόποσες δόσεις από ήδη αναγνωρισμένους αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες και κάθε ημέρα έχει μια διαφορετική και εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποια από τα highlights του φεστιβάλ που αξίζουν την προσοχή σας. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Meute

 

Κυριακή 26.5

Meute (το opening show του Athens Jazz σε συνεργασία με το Gazarte)

Η αυλαία του Athens Jazz σηκώνεται την με ένα εκρηκτικό live από τους πληθωρικούς Meute. Η εντεκαμελής μπάντα από το Αμβούργο ντύνει την ενέργεια μιας big band με μια χορευτική jazz-technο προσέγγιση. Ήταν εκείνοι που έγιναν viral στο Youtube, όταν διασκεύασαν το ηλεκτρονικό κομμάτι «You & Me» του Flume στους δρόμους του Βερολίνου και ο φετινός τους δίσκος EMPOR συνεχίζει την ίδια επιτυχημένη συνταγή. Επανερμηνεύοντας χορευτικά techno κομμάτια και δημιουργώντας νέα δικά τους, οι Meute στήνουν συναυλίες -εμπειρίες που ξεσηκώνουν το κοινό. Την Κυριακή 26 Μαΐου θα ανέβουν στη σκηνή της Τεχνόπολης για ένα ανεβαστικό live με κομμάτια που εσωκλείουν τόνους χορευτικής ηλεκτρονικής ενέργειας με φυσικό αναλογικό τρόπο. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Louis Matute Large Ensemble

 

Tρίτη 28.5

Louis Matute Large Ensemble (Ελβετία)
Ο ταλαντούχος κιθαρίστας ηγείται ενός σχήματος που παίζει πλούσια, μελωδική τζαζ με λατινογενή αρώματα. Συνδυάζοντας τις φλαμένκο καταβολές και τα μουσικά του ερεθίσματα από την Ονδούρα, με τις εκτεταμένες ακαδημαϊκές σπουδές του στην τζαζ, ο Matute έχει καταφέρει να διακριθεί στο παγκόσμιο jazz στερέωμα αρχικά με κουαρτέτο και τώρα με την Large Ensemble (όπου παίζει ενεργά και ο φίλος του Léon Phal που συναντάμε επίσης στο πρόγραμμα του φεστιβάλ την Τετάρτη 29.05). Η ατμοσφαιρική, γεμάτη συναισθήματα μουσική τους πρωταγωνιστεί και στη φετινή κυκλοφορία του γκρουπ, όπου τα φωνητικά βρίσκονται σε περίοπτη θέση, και σίγουρα θα αποτελέσει το υλικό της playlists τους. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Léon Phal

 

Τετάρτη 29.05 

Léon Phal (Γαλλία)

Το ανερχόμενο όνομα της γαλλικής τζαζ σκηνής, ο Léon Phal, παντρεύει μοναδικά τα jazz standards με την αστική μουσική κουλτούρα, δίνοντας στη μουσική του έναν αέρα νυχτερινής περιπλάνησης. Σέξι, γκρουβάτος ήχος και ιδιαίτερος, ο ήχος που έχει βρει ο Léon Phal με την ομάδα του ενσωματώνει τα ηλεκτρονικό στοιχείο στην παράδοση της τζαζ και εκφράζει το πνεύμα μιας νέας γενιάς μουσικών που διψάει να φέρει την jazz στο εδώ και τώρα.

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Nils Landgren Funk Uni

 

Nils Landgren Funk Unit (Σουηδία)

Ο «άνθρωπος με το κόκκινο τρομπόνι», όπως αποκαλείται ο αεικίνητος Landgren είναι η ψυχή αυτού που πλέον αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα jazz-funk σχήματα της χώρας του. Με 11 κυκλοφορίες στο δυνατό γερμανικό label ACT και εμβληματικούς guests όπως James Brown και ο Ray Parker Jr., το σχήμα αποτίει φόρο τιμή στους μεγάλους της funk σχολής, απαλλαγμένο από νοσταλγικά στοιχεία και με μια γαργαλιστική party διάθεση. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Paolo Fresu Devil Quartet

 

Πέμπτη 30.05 

Paolo Fresu Devil Quartet (Ιταλία)

Ο μουσικός που χαρακτηρίζεται ως η «εξαιρετική επινόηση του ιταλικού στυλ» έρχεται στο Athens Jazz με το Devil Quartet, με το οποίο συνδιαλέγεται μουσικά τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Η α λα Miles Davis ευαισθησία στο παίξιμο του Fresu πλαισιώνεται ιδανικά από τις μουσικές ιδιοσυγκρασίες των υπόλοιπων μελών και συνδυάζοντας τον αυθορμητισμό της Μεσογείου με την κεντροευρωπαϊκή ακρίβεια, δημιουργεί μια υποβλητική και συγκινητική ατμόσφαιρα.

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Zabelov Group

 

Παρασκευή 31.05 

Zabelov Group (Τσεχία)

Το ηλεκτρικό ακορντεόν και τα απόκοσμα φωνητικά του Λευκορώσου Zabelov συναντούν τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τις λούπες του Jan Šikl, παράγοντας ένα πολυεπίπεδο ηχητικό κατασκεύασμα που κλιμακώνεται μεθοδικά, φτάνοντας σε κορυφώσεις που προκαλούν ανατριχίλα. Το Madhouse Session EP του 2020 είναι ένα live ηχογράφημα που εμπεριέχει όλες τις φοβερές αρετές της δυάδας, με τις συναυλίες τους να προκαλούν παρόμοια ψυχοσωματική ανύψωση με αυτή ενός μεθυστικού ηλεκτρονικού set. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Sunbörn

 

Σάββατο 01.06

Sunbörn (Δανία)

Με πασιφιστικό πνεύμα και πολυπολιτισμική φιλοσοφία, η εξάδα από τη Δανία συνδυάζει ετερόκλητες μουσικές παραδόσεις, αλέθοντας afro-jazz με έθνικ στοιχεία και ηλεκτρονικές τσαχπινιές με νοτιοαμερικάνικη σάλσα. Η οικουμενική τους μουσική γλώσσα προκαλεί μια διονυσιακή αίσθηση ευφορίας στα live τους, η οποία εκφράζεται με ξέφρενο χορό, δημιουργώντας μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Cherise

 

Cherise (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η φωνή της Βρετανίδας ερμηνεύτριας Cherise πρωταγωνιστεί στο δεύτερο άχαστο gig του Σαββάτου στο Athens Jazz. Με punk τσαγανό και soul-jazz χροιά, η Cherise έχει καταφέρει ήδη στο σύντομο διάστημα που ηχογραφεί να αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από μεγάλα μουσικά media, να συνεργαστεί με τον Gregory Porter και να εμφανιστεί σε μεγάλες σκηνές παγκοσμίως. Μια εκπρόσωπος της νέας γενιάς soul, jazz και R&B μουσικών από το Ηνωμένο Βασίλειο που αξίζει να ακούσουμε.  

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Nana Rashid

 

Κυριακή 02.06 

Nana Rashid (Δανία)

Κερδίζοντας το βραβείο της καλύτερης εγχώριας jazz καλλιτέχνιδας για το 2023, η Nana Rashid κάνει αίσθηση που ξεπερνά τα όρια της χώρας της. Στο ντεμπούτο της, Music For Betty, λάμπει η μελαγχολική αλλά και δυναμική χροιά της που θυμίζει κάτι μεταξύ Nina Simone και Norah Jones και Fiona Apple, και η οποία αναδεικνύεται από μινιμαλιστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: Botticelli Baby

 

Botticelli Baby (Γερμανία)

Με ορμή και εξωστρέφεια, το γκρουβάτο γερμανικό γκρουπ Botticelli Baby έχει προ πολλού ξεπεράσει τα μουσικά σύνορα της χώρας του, παρουσιάζοντας τη μουσική του σε όλο τον κόσμο. Εκτός από το ανεβαστικό πρώτο άλμπουμ του, με τα επόμενα απέδειξε ότι διαθέτει μεγαλύτερη ηχητική παλέτα και πολλή φαντασία, η οποία εκδηλώνεται σε κινηματογραφικές, ατμοσφαιρικές συνθέσεις. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024
Φώτο.: BadBadNotGood

 

Δευτέρα 03.06

BadBadNotGood 

Το Athens Jazz κλείνει πανηγυρικά με μια επιτυχημένη διεθνώς και ιδιαίτερα δημοφιλή στο ελληνικό κοινό μπάντα, τους BadBadNotGood. Το τρίο από τον Καναδά, που άλλαξε το τοπίο της σύγχρονης τζαζ με έναν φρέσκο αλλά ταυτόχρονα «διαβασμένο» ιστορικά ήχο, μετρά συνεργασίες με τους Tyler The Creator, τον hip-hop θρύλο Ghostface Killah και τον Kendrick Lamar, ενώ πέρυσι λάνσαρε ένα άλμπουμ με αναφορές στην κλασική τζαζ αλλά και ένα EP σε συνεργασία με μια hardcore-punk μπάντα. Πρωτοτυπία, ευελιξία και άψογη μουσικότητα -το ιδανικό κλείσιμο για το Athens Jazz.

 

Εκτός από τα highlights, μια σταθερή στάση είναι πάντα η ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική τζαζ σκηνή (27/5), που εκπροσωπείται φέτος από τρία σχήματα -το ντουέτο των Γιαν Βαν & Φώτη Σιώτα, το MOb Trio και το τρίο του διεθνούς φήμης τρομπετίστα και συνθέτη Ανδρέα Πολυζωγόπουλου. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024

 

Επιπλέον τις συναυλίες του φεστιβάλ, θα πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις για κάθε ηλικία. Περισσότεροι από 130 φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της φωτογραφίας δρόμου στην έκθεση φωτογραφίας «Unique» της ομάδας METApolis που θα «τρέχει» από τις 27 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου στην αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού, ενώ το δημοφιλές Meet Market με τις χειροποίητες δημιουργίες και τα πρωτοεμφανιζόμενα μικρά brands θα καταλαμβάνει τις ίδιες ημερομηνίες, το Μηχανουργείο και το Προαύλιο του Μηχανουργείου. 

 

10+1 shows που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό Athens Jazz 2024

 

Παράλληλα, το Σάββατο 1η Ιουνίου, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, οι παραγωγοί του Kosmos 93.6 ανεβαίνουν στα decks του Gazarte και στήνουν ένα εκρηκτικό πάρτυ με πολύ χορό και live μουσική από τη Rosey Blue. Τέλος, το πιο τζαζ πρωινό για παιδιά θα λάβει χώρα την Κυριακή 2 Ιουνίου, με δωρεάν δράσεις αποκλειστικά αφιερωμένες στους μικρούς επισκέπτες του φεστιβάλ ηλικίας 3-11 ετών. Εικαστικά εργαστήρια, εργαστήριο χορού, μουσικοθεατρική παράσταση αλλά και ένα πρωτότυπο μουσικό κυνήγι θησαυρού-εξερεύνησης από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου απλώνονται στους χώρους της Τεχνόπολης, ολοκληρώνοντας τη φεστιβαλική εμπειρία. 

Το φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο για όλες τις ημέρες, εκτός από τα opening και closing shows που γίνονται σε συνεργασία με το Gazarte. 

 

Πληροφορίες: www.athensjazz.gr


Opening show Meute 26.05: Προπώληση εισιτηρίων στο
more.com
Closing show BadBadBotGood 03.06: Προπώληση εισιτηρίων στο
more.com
Live shows 27.05 - 02.06: Είσοδος ελεύθερη
Περισσότερες πληροφορίες: