Η Μαρία Λούκα, μια νεαρή παρουσίακαι μια ακόμα ελπίδα για το καλό ελληνικό τραγούδι, τραγουδίστρια με αισθαντική φωνή και τραγουδοποιός, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Από νωρίς ήρθε σε άμεση επαφή με τη μουσική, μαθαίνοντας πιάνο και τραγουδώντας στη νεανική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου.Στα 17 της ήρθε στην Αθήνα για σπουδές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο «Θέατρο των Αλλαγών».

Έκανε τις πρώτες επαγγελματικές της απόπειρες σε διάφοραρεμπετάδικα με μικρά σχήματα. Ταυτόχρονα με το τραγούδι, εσωτερική ανάγκη την σπρώχνει στη σύνθεση και στη στιχουργία, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόσωπο μιας νέας τραγουδοποιού.

Πολύ γρήγορα συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο, το Νίκο Παπάζογλου, τον Σωκράτη Μάλαμα, με τον οποίο μάλιστα,  η συνεργασία τους κρατάει περισσότερο από τρία χρόνια.Στη μουσική της πορεία καταγράφονται και άλλες αξιολογότατες συνεργασίες, με καλλιτέχνες όπως οι: Γιάννης Μαρκόπουλος, Ελένη Βιτάλη, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης, Νίκος Μαμαγκάκης, Μανώλης Λιδάκης κ.α..

Το …ακριβό δώρο των  συνεργασιώντης Μαρίας Λούκαμε πολύ σημαντικά ονόματα του έντεχνου τραγουδιού, αλλά και ηεμπιστοσύνη στοπροσωπικό της ένστικτο, της δίνουν το εισιτήριο για να μπει στη δισκογραφία. Στο πρώτο της άλμπουμτο 2006, η ίδια γράφει τη μουσική εννιά τραγουδιών και τους στίχους όλων, εκτός της «Αμοργού». Το albumαυτό που φέρει τον τίτλο«Καλημέρα», πλαισιώνουν εξαίρετοι μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο Γιώργος Μπαντούκ Αποστολάκης, ο Φώτης Σιώτας, ο Αλέξης Αποστολάκης, ο Δημήτρης Μυστακίδης κ.ά. Τα τραγούδια είναι ευαίσθητες μπαλάντες, πότε ηλεκτρικές, πότε ακουστικές ή ακόμα και με πινελιές παραδοσιακές. Ο Σωκράτης Μάλαμας, ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο την επί τριετίας καλλιτεχνική συνοδοιπόρο του, συμμετέχει στο δίσκο, σε ντουέτο με τη Μαρία Λούκα, στο «Μη ρωτάς». Στην πρώτη της αυτή δισκογραφική δουλειά,ξεχωρίζει το ομώνυμο τραγούδι «Καλημέρα» (μουσική Χάρη Μανουσάκη), χωρίς όμως να υστερούν και τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, όπως το «Χιόνι» (μουσική Νίκου Ζουρνή), «Μόνο μια στιγμή» και «Αέρας», «Σημάδια στο νερό»  σε μουσική του Νίκου Ζουρνή και στίχους της ίδιας  και το «Σε ποια γη».

Η  Μαρία Λούκα ακολουθώντας το στοιχείο της προσωπικής της επιλογής και παίρνοντας  ρίσκα, προχωρά στην εκ των συνθηκών «αυτονομία» με μια ολοδική της παραγωγή, το άλμπουμ«Ιστορίες» που αποτελεί τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά(2009). Με τη δουλειά της αυτή,  η τραγουδοποιός  επιβεβαιώνει τις προσδοκίες του κοινού, καθώς εκτός των συνθέσεων των Νίκου Ζουρνή, Κώστα Παρίση και Χάρη Μανουσάκη, καταθέτει και τα δικά της τραγούδια.

Παράλληλα, υποστηρίζει με την συμμετοχή της,τον πρώτο δίσκο του νέου τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή, με τίτλο «Χιλιόμετρα», με τα τραγούδια «Σκόνη Αστρική» και «Θέλω να σου τραγουδήσω», ενώ συμμετέχει στον live δίσκο του Παύλου Παυλίδη.

Η Μαρία Λούκαείναι μία τραγουδοποιός της γενιάς που πλέον είναι παρούσα. Η «συνταγή» που ακολουθεί κάθε φορά έχει καινούργια υλικά, όπως φαίνεται στο καινούργιο τραγούδι της συνεργασίας της με τονΔημήτρη Καρρά, με τίτλο«Ακόμα είσαι εδώ»,πουκυκλοφορεί πλέον απλόχερα στο διαδίκτυο.

Την περίοδο αυτή η ίδια πραγματοποιεί μια σειρά συναυλιών στα πλαίσια μιας μικρής χειμερινής περιοδείας σε όλη την Ελλάδα. Μια βόλτα με τους εκλεκτούς μουσικούς, Χρυσόστομο Καραντωνίουστην κλασική κιθάρα και Λευτέρη Ανδριώτη στη λύρα, γεμάτη με ωραία τραγούδια και χαμόγελα που πάντα λειτουργούν λυτρωτικά σε μια εποχή δυσκολίας και προβληματισμού.

Το Μάρτιο και μάλιστα την πρωτομηνιά και πρώτη μέρα της Άνοιξης, Πέμπτη 1 Μαρτίου,οι φίλοι της Μαρίας Λούκα μπορούν να την απολαύσουν στoφιλόξενο μουσικό στέκιSMALLCAFÉ, στο κέντρο του Πειραιά και να περάσουν όμορφες στιγμές, με διάθεση παρέας και πάντα εναρμονισμένα στις συνθήκες των ημερών, με ένα προσιτό αντίτιμο. Γιατί όπως η ίδια λέει, δανειζόμενη τα λόγια του  Αμερικάνου συγγραφέα JimRohn: «Το σημαντικότερο ερώτημα για την δουλειά σου δεν είναι “πόσα παίρνω”. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι “σε τι εξελίσσομαι”».