Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για τη σεζόν 2015-2016

Σύγχρονη και κλασική δραματουργία, χορός, μουσική και θέατρο για παιδιά.

LIFOTEAM 18.5.2015 | 14:47

 

 

Το Θέατρο Πόρτα ανακοίνωσε το ρεπερτόριό του για τη σεζόν 2015-2016. Οι θεατρικές παραστάσεις κινούνται μεταξύ σύγχρονης και κλασικής δραματουργίας, ενώ επιχειρείται ένα «άνοιγμα» στη λιγότερο γνωστή δραματουργία χωρών, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, καθώς και σε συνεργασίες με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Θέατρο για παιδιά, χορός, όπερα, αλλά και οι μουσικές Τρίτες Παράλληλες συμπληρώνουν το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με επαναλήψεις μερικών επιτυχημένων έργων την περσινής σεζόν, για περιορισμένες παραστάσεις. 

 

 

Θεατρικές παραστάσεις

 

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ / Άντριου Μπόβελ

Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή σε μια ερημική τοποθεσία κοντά σ' έναν αυτοκινητόδρομο. Κατηγορούμενος για το φόνο της, ένας άνεργος πατέρας που αρνείται επίμονα την ενοχή του. Σιγά σιγά, καθώς το νήμα ξετυλίγεται μέσα από την αριστοτεχνική αφηγηματική δομή του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα, μπλέκονται γύρω από το συμβάν αρκετά ακόμη πρόσωπα, όπως ο αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, η γειτόνισσα που κατέδωσε τον ύποπτο, οι σύζυγοι όλων αλλά και οι εραστές τους. Ένα ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές, πρωτότυπη θεατρική φόρμα, ποιητική ατμόσφαιρα κι ενδιαφέρουσες δεύτερες αναγνώσεις, που έρχεται από τους μακρινούς Αντίποδες.

Σκηνοθεσία / Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα, Γιώργο Χρυσοστόμου

Πρώτη παράσταση Νοέμβριος 2015

 

THIS IS WAR / Χάνα Μόσκοβιτς

Ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης Άλαν Ντίλγουορθ, συνεργάτης του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ και βασικός συντελεστής του σημαντικότερου ίσως θεάτρου σύγχρονου ρεπερτορίου του Τορόντο, του Soul and Pepper Theatre, μας παρουσιάζει, στην πρώτη του συνεργασία με το Πόρτα, ένα από τα πιο επιτυχημένα καναδικά έργα που παρουσιάστηκαν στη χώρα του τα τελευταία χρόνια: το «This is War» της νεότατης Χάνα Μόσκοβιτς.

Μια τετράδα στρατιωτών, όλοι μέλη της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν, απολογείται προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες ενός πολύ δυσάρεστου συμβάντος μεταξύ «ειρηνευτικών δυνάμεων» και Αφγανών. Ποιος είναι ο πραγματικός πόλεμος εν τέλει; Ποιοι οι αθώοι; Ποιοι οι ένοχοι;

Σκηνοθεσία: Άλαν Ντίλγουορθ

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Ηλία Μουλλά

Η παράσταση θα συνοδευτεί από διαλέξεις και σεμινάρια της συγγραφέως και του σκηνοθέτη. Με την υποστήριξη της Καναδικής Πρεσβείας

Πρώτη παράσταση Δεκέμβριος 2015

 

ΟΙ ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ / Αλφρέ ντε Μυσσέ

Το πρώτο αριστούργημα του σπουδαίου Γάλλου ρομαντικού ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα που καταγράφει με συγκίνηση και λεπτό χιούμορ τους στρόβιλους της ερωτικής δίνης μέσα στην οποία περιπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα. Ένα σπουδαίο κλασσικό έργο για τα πάθη, τα λάθη και τις γλυκόπικρες πλάνες της ζωής.

Σκηνοθεσία/ Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος

Με τους: Ξένια Καλογεροπούλου, Ντένη Μακρή, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστο Σαπουντζή, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Πρώτη παράσταση Ιανουάριος 2016

 

ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΥ ΤΕΡΛΕΣ / Ρόμπερτ Μούζιλ

Η νουβέλα του συγγραφέα του «Ανθρώπου δίχως ιδιότητες», γραμμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παραμένει όμως, ακόμη και σήμερα, επικίνδυνα επίκαιρη. Διασκευή του έργου ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Τρεις τρόφιμοι μιας στρατιωτικής σχολής, όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά των «καλύτερων» οικογενειών της Αυστρίας, θα βουτήξουν στην πιο σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους, τιμωρώντας βάναυσα τον «παραστρατημένο» συμμαθητή-εραστή τους. Ανάμεσά τους ο νεαρός Τέρλες, συνένοχος-παρατηρητής, θα νιώσει το αιφνίδιο και αναπότρεπτο ξύπνημα της σεξουαλικότητάς του. Μέσα στο ημίφως, στα μικρά καμαράκια αυτού του «αξιοπρεπούς κτιρίου», θα αποχαιρετήσει για πάντα την αθωότητα, θα αναρωτηθεί για την ηθική του και θα γνωρίσει την επικίνδυνη ηδονή του κακού. Του κακού που -αναπόφευκτα κάνει κανείς την αναγωγή- θα γενικευτεί στην Αυστρία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη κάποια χρόνια αργότερα, όταν οι τρόφιμοι της στρατιωτικής σχολής θα είναι πλέον ενήλικοι αξιωματούχοι.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης

Διασκευή: Μαυραγάνη Γεωργία - Ομάδα Χάπι-Εντ

Σκηνοθεσία: Μαυραγάνη Γεωργία

Πρώτη παράσταση Φεβρουάριος 2016

 

ΝΟΥΑΡ / Μια παράσταση των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου πάνω σε κείμενα της Πατρίτσια Χάισμιθ

Πόσο θα απολαμβάναμε μια αστυνομική ιστορία, αν ήταν γυρισμένη ανάποδα σαν γάντι; Αν ο μηχανισμός του θρίλερ ήταν προβλέψιμος και ολοφάνερος μπροστά στα μάτια μας; Αν ξέραμε το δολοφόνο απ' την αρχή; Αν απ' τον κυνισμό έβγαινε γνήσιο αίσθημα, κι απ' τη μαυρίλα έβγαινε γέλιο; Το πολύ γνωστό και επιτυχημένο «ντουέτο» θεατρανθρώπων υπόσχεται πολλές ανατροπές ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την αφήγηση μιας «νουάρ» ιστορίας.

Με τους: Ακύλλα Καραζήση, Νίκο Χατζόπουλο

Πρώτη παράσταση Μάρτιος 2016

 

BRAZILIAN RHAPSODY / Νίκος Καραθάνος

Ο σημαντικός θεατρικός δημιουργός με το τόσο προσωπικό ύφος υπόσχεται μια ακόμα έκπληξη στο θεατρικό κοινό της Αθήνας. Αυτή τη φορά, θα είναι (μάλλον) μια παράσταση «χωρίς λόγια». Μια παράσταση με πολλή σάμπα, κασάσα, καριόκας, φαβέλες, μελαμψά κορμιά, παγιέτες, φτερά και ποδόσφαιρο, πολύ ποδόσφαιρο, ίσως πάλι και τίποτε από όλα αυτά.

Πρώτη παράσταση Μάρτιος 2016 (εκτός απροόπτου)

 

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΣΠΙΤΙ / Κάρλο Γκολντόνι

Η κλασσική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι επιστρέφει στην ελληνική σκηνή είκοσι χρόνια μετά το τελευταίο ανέβασμά της. Μια ξεκαρδιστική ιστορία μιας κοινωνίας που πνίγεται στα χρέη και αδυνατεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Η ενοικίαση ενός καινούργιου πολυτελούς σπιτιού από έναν χρεοκοπημένο μεσοαστό, θα σταθεί η αφορμή για το ξεμασκάρεμα ενός ελαφρόμυαλου κόσμου που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το φαίνεσθαι και πασχίζει να κρύψει με κάθε τρόπο το πραγματικό πρόσωπό του. Μια ιταλική κωμωδία ηλικίας τριών αιώνων, η οποία, φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα του σήμερα.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

Με τους: Μάνο Βαβαδάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Θανάση Δήμου, Όλγα Ιωσηφίδου, Θύμιο Κούκιο, Ιωάννα Παγιατάκη, Ερατώ Πίσση, Μαρία Τσιμά κ.ά.

Μετά το Πάσχα 2016

 

 

Θέατρο για παιδιά

 

ΜΙΚΡΟ-ΜΙΚΡΟ, ΜΕΓΑΛΟ-ΜΕΓΑΛΟ / Θωμάς Μοσχόπουλος - Χρήστος Παπαδόπουλος (Από 1-3 ετών)

Ένα σκηνικό παιχνίδι για δύο με αναφορά στις τόσο σχετικές έννοιες που ο τίτλος εμφανώς περιγράφει. 

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος/Χρήστος Παπαδόπουλος

Παίζουν: Βασίλης Σαφός (ένας ψηλός ηθοποιός), Ηλίας Μουλλάς (ένας λιγότερο ψηλός ηθοποιός)

Πρώτη παράσταση Σεπτέμβριος 2015

 

ΠΙΑΝΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ / Patari Project (Από 4 μέχρι 104 ετών)

Μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου.

Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν σε ένα μουσικό όργανο που μετατρέπεται σε «πατάρι» και στη συνέχεια μετατρέπουν κολοκύθες σε άμαξες, ποντίκια σε άλογα, παλιά παπούτσια σε γυάλινα γοβάκια, το χορό σε αφήγηση, αφηγήσεις σε κοντσέρτα, ανήλικους σε ενήλικους και ενήλικους σε παιδιά, χωρίς μαγικά ραβδιά και άλλες τέτοιες ροζ μπούρδες, παρά μόνο με το σώμα τους, τη φωνή τους και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

Με τους: Γιάννη Γιαννούλη, Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη

Πρώτη παράσταση Νοέμβριος 2015

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ / Ντέιβιντ Γκρέγκ (8-14 ετών)

Το υπέροχο έργο του γνωστού Σκωτσέζου συγγραφέα έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε όλον τον κόσμο, σε θέατρα, σχολεία ακόμα και ραδιόφωνα, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση τόσο στο παιδικό και νεανικό κοινό όσο και στους ενήλικες. Ένα συγκινητικό έργο που ευαισθητοποιεί και προβληματίζει χωρίς να διστάζει να γίνεται τολμηρό όπου χρειάζεται, καθώς αφηγείται μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία με ιδιαιτέρως θεατρικό τρόπο. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του πολύ σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και κυρίως παιδαγωγού, που στάθηκε στις τελευταίες μέρες της ζωής του διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς. Πίστευε ότι η «Μεταρρύθμιση του κόσμου σημαίνει μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης». Οι παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, αλλά και τα όσα εφάρμοσε στο ορφανοτροφείο του, αν και αποτέλεσαν τη βάση για τη διαμόρφωση των σημερινών μας ιδεών σε σχέση με τα παιδιά και τη διαπαιδαγώγηση τους, μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και σήμερα πρωτοπόρες. Πάνω τους βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού», η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989. Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Γκρεγκ θέλησε να χρησιμοποιήσει τις ιδέες αυτές σε ένα πλαίσιο προβληματισμού τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων: πώς θα αντιδρούσαν οι μαθητές ενός σχολείου στην πεποίθηση του Κόρτσακ, ότι όλα τα παιδιά θα έπρεπε να κρίνονται και από τους συνομηλίκους τους και όχι μόνο από τους ενήλικες; Πώς θα αντιδρούσαν οι δάσκαλοι στην ιδέα του Κόρτσακ, ότι πρέπει να δεχόμαστε τα παιδιά ως ίσους;

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου

Δραματουργική επιμέλεια: Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Με τους: Ρομπέρτα Βέγκα, Τάσο Δημητρόπουλο, Γιάννη Καραούλη, Γιάννη Κλίνη, Άλκη Μπακογιάννη

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα: Δεκέμβριος 2015

Σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

 

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για τη σεζόν 2015-2016
Μότζο

 

Χορός

 

THE HERO / Σοφία Μαυραγάνη

Το έργο πραγματεύεται, με τρόπο σκωπτικό και παιγνιώδη, την ιδέα του Ήρωα. Χαρακτηριστικά από αρχαίες, μυθολογικές φιγούρες έως και τους σύγχρονους υπερήρωες αναμιγνύονται μεταξύ τους και δημιουργούν επί σκηνής ένα νέο πολυμορφικό μοντέλο. Ο Ήρωας με ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από αυτές των υπολοίπων ημών μέσων ανθρώπων, έρχεται για να μας θυμίσει τι του συμβαίνει και να μας εξηγήσει το ανεξήγητο.

Ιδέα/Δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη

Ερμηνεία/Συν-Δημιουργία: Δρόσος Σκώτης, Νώντας Δαμόπουλος, TadeuLiesenfield

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Πρώτη παράσταση Νοέμβριος 2015

 

TRIO / Χρήστος Παπαδόπουλος

Τρεις χορευτές. Μια παρτιτούρα ενός κλασσικού έργου για τρία όργανα. Ο κάθε χορευτής χορεύει σε απόλυτη αντιστοιχία με την παρτιτούρα του κάθε οργάνου ξεχωριστά. Είναι απλώς μια παρτιτούρα που χορογραφείται σχολαστικά; Ή είναι η αναζήτηση του μέτρου σε μια εποχή χωρίς σαφή όρια και κώδικες;

Πρώτη παράσταση Ιανουάριος 2016

 

 

Όπερα

 

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ / Ζ.Φ. Ραμώ

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μετά την επιτυχημένη πορεία της όπερας Сendrillon της Pauline Viardot (α' πανελλήνια παρουσίαση) σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, στρέφει το βλέμμα της στο γαλλικό μπαρόκ με την όπερα- μπαλέτο "Πυγμαλίωνας" του Ζ. Φ. Ραμώ. Στον πυρήνα του έργου ο γνωστός μύθος του γλύπτη που ερωτεύεται την ίδια του τη δημιουργία. Ο φόβος και το πάθος, η διαρκής αγωνία και τα αδιέξοδα του καλλιτέχνη μεταμορφώνονται σε μπαρόκ οπερατικό κομψοτέχνημα από το σημαντικότερο εκπρόσωπο του είδους. Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο εικαστικός και σκηνογράφος Πάρης Μέξης, διακεκριμένος δημιουργός στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια σύγχρονη, εντελώς πρωτότυπη ανάγνωση.

Σκηνοθεσία-σκηνικά-φωτισμοί: Πάρης Μέξης

Μουσική διεύθυνση-διδασκαλία-τσέμπαλο: Μιχάλης Παπαπέτρου

Τραγουδούν οι: Χρήστος Κεχρής, Λητώ Μεσσήνη, Αναστασία Κότσαλη, Μάιρα Μηλολιδάκη

Πρώτη παράσταση Οκτώβριος 2015

 

 

Τρίτες Παράλληλες 2 / Μουσική

 

Οι Τρίτες Παράλληλες, η σειρά συναυλιών του θεάτρου Πόρτα, συνεχίζονται και τη νέα καλλιτεχνική περίοδο. Με 32 συναυλίες που εκτείνονται από τις 27 Οκτωβρίου, ανελλιπώς κάθε Τρίτη, ως τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι Τρίτες Παράλληλες συντίθενται από πολλές διαφορετικές προοπτικές, τεχνοτροπίες και προβληματικές πάνω στη μουσική.

Με βασικές αφετηρίες για τα προγράμματά του την παλαιά μουσική, τη μουσική δωματίου, τη σύγχρονη κλασσική δημιουργία, τη τζαζ, αλλά και το ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό τραγούδι, ο κύκλος συναυλιών του Πόρτα αποκτά φέτος και τρεις συναυλίες/λευκές επιταγές. Σε αυτές τις τρεις συναυλίες, το θέατρο προσκαλεί νέους καλλιτέχνες να φτιάξουν τα δικά τους προγράμματα όχι ως προσωπικά πορτραίτα, αλλά ως προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που μπορούμε να βιώσουμε τη μουσική.

 

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα για τη σεζόν 2015-2016
Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν

 

Επαναλήψεις (τον Οκτώβριο, για περιορισμένες παραστάσεις)

 

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΧΑΜΕΛΙΝ / Θωμάς Μοσχόπουλος – Κορνήλιος Σελαμσής

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Με τους: Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χαρά Κότσαλη, Γιώργο Παπαγεωργίου, Σωκράτη Πατσίκα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Ana Chifu

Προτεινόμενο για παιδιά 6-96 ετών

 

ΛΙΛΙΟΜ / Φέρεντς Μόλναρ

Απόδοση– Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Με τους: Τάσο Δημητρόπουλο, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σωκράτη Πατσίκα, Γιώργο Χρυσοστόμου

 

ΜΟΤΖΟ / Τζεζ Μπάτεργουερθ

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Με τους: Ηλία Μουλά, Αργύρη Ξάφης Γιώργο Παπαγεωργίου, Αλέξη Φουσέκη, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου

 

ELVEDON / Χρήστος Παπαδόπουλος (Μια χοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα»)

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μουσική: Coti K

Χορεύουν: Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Ερμής Μαλκότσης, Χαρά Κότσαλη, Νώντας Δαμόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Νάντη Γώγουλου

 

 

Θέατρο Πόρτα 

Μεσογείων 59, Αθήνα

210 7711333

www.porta-theatre.gr