Ο Σοφοκλής μιλάει γαλλικά... Η ομάδα Scarface Ensemble έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ».

Για τρείς παραστάσεις, 25, 27 και 28 Νοεμβρίου, που θα παρουσιαστούν στη γαλλική γλώσσα. Πρόκειται για το τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή που βλέπει τον Οιδίποδα να μεταμορφώνεται σε μύθο και τον εξόριστο βασιλιά της Θήβας να επικαλείται την Αθηναϊκή φιλοξενία, «κεντρική αξία πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας»

 

 

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας: Πρέπει κανείς να ανατρέξει πολύ πίσω στον χρόνο για να θυμηθεί πως η φιλοξενία αποτελεί μια από τις κεντρικές αξίες πολιτισμού για την Αρχαία Ελλάδα, όπως και για την εποχή μας. Τελευταίο έργο του τραγικού ποιητή, το κείμενο αυτό αφηγείται την εξαφάνιση του ήρωα Οιδίποδα και την ανέγερση του ομώνυμου μύθου, μπροστά στις πύλες των Αθηνών. Όταν αφήνει τη Θήβα για να ζητήσει άσυλο στον αθηναϊκό δήμο του Ιππίου Κολωνού, ο Οιδίπους υπερασπίζεται την αθωότητά του. Πώς να είναι ένοχος για γεγονότα που αναγγέλθηκαν πριν από τη γέννησή του, και που αγνοούσε παντελώς; Θα συνεχίσει να ενσαρκώνει το πρόσωπο του ενοχλητικού ήρωα που φοβούνται οι τύραννοι και θα αρνηθεί να επιστρέψει στις πύλες των Θηβών, χαρίζοντας το θάνατό του — ανακτημένη ελευθερία; — στην αθηναϊκή δημοκρατία, μέσα σ' έναν ενδιάμεσο χώρο, σ' ένα είδος μη-τόπου, σ' ένα σκοτεινό ξέφωτο. Κάτι το ουσιαστικό αρθρώνεται σε αυτό το έργο που μιλάει για το αδύνατον της επιστροφής μετά από την εξορία. Ο μύθος θα παραμείνει στο σύνορο για να επιτρέψει στους ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στην πόλη. Ο θεατρικός χώρος δεν είναι ο πολιτικός χώρος, ο τελευταίος όμως δεν μπορεί να θεμελιωθεί εάν δεν συνυπάρχει μ' έναν άλλον τόπο, εκείνον του καθαρού φαντασιακού, εκείνον μιας συνοριακής ζώνης˙ αυτό φαίνεται να μας λέει ο Σοφοκλής περί τα 400 προ Χριστού.

 

 

Συντελεστές Μετάφραση: Bruno Bayen Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie Μουσική: Cyril Alata Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Claire Schirck Με τους: Kim Biscaïno Marc-Henri Boisse Nathalie Bourg Jacques Bruckmann Aurélie Miermont Jack Reinhardt Παραγωγή Σε φιλική συνεργασία με το φεστιβάλ Strasbourg Méditerranée. Με τη στήριξη των πόλεων του Strasbourg και της Mulhouse, του Jeune Théâtre National, της Région Alsace, του Adami και τηςSpedidam για τη μετακίνηση στην Αθήνα. Μια παραγωγή της Compagnie Scarface Ensemble.