Stage: ο νέος θεσμός της Στέγης για τους νέους

Oι νέες τάσεις του σύγχρονου θεάτρου μέσα από πέντε παραστάσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών

LIFOTEAM 31.5.2013 | 12:40

 

Stage: ο νέος θεσμός της Στέγης για τους νέους

 

Είναι μάλλον δύσκολο να είναι κανείς νέος καλλιτέχνης στην Αθήνα, γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεί κανείς βήμα έκφρασης. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί που ευαισθητοποιούνται: «Με το που σταμάτησαν οι κρατικές επιχορηγήσεις άρχισα να λαμβάνω όλο και περισσότερες προτάσεις από θεατρικές ομάδες και σκηνοθέτες που φιλοδοξούν να ανεβάσουν τις παραστάσεις τους», είπε η Κάτια Αρφαρά, θεατρολόγος και καλλιτεχνική υπεύθυνη του τομέα Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

 

Τι έκαναν λοιπόν οι άνθρωποι της Στέγης βλέποντας την προσφορά, τις ιδέες αλλά και τον πόθο των νέων καλλιτεχνών, που δεν σταματούν να ονειρεύονται μέσα σε ένα θόλο τοπίο, από τη στιγμή μάλιστα που το μοναδικό μέχρι σήμερα πρόγραμμα επικοινωνίας του ελληνικού θεάτρου και χορού με το εξωτερικό, το Σύστημα Αθήνα, έχει παγώσει; Δεδομένου ότι το ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης μπορεί να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό θεατρικών παραστάσεων, οι υπεύθυνοι δημιούργησαν το Stage, την 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών. Ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση έφτασαν στα γραφεία τους πενήντα έξι προτάσεις.

 

Η Κάτια Αρφαρά μαζί με τη Stefanie Carp, διευθύντρια Θεάτρου και Χορού του περίφημου φεστιβάλ της Βιένης Wiener Festwochen, σε συνεργασία με την Ιλειάνα Δημάδη, θεατρολόγο/κριτικό θεάτρου του «α», τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, κριτικό θεάτρου κι επίκουρο καθηγητή του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Σάββα Πατσαλίδη, κριτικό θεάτρου και καθηγητή στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επεξεργάστηκαν και αξιολόγησαν όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν κι επέλεξαν πέντε από αυτές, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Stage. Βασική προϋπόθεση ήταν αυτοί που τις καταθέτουν να είναι πρωτοεμφανιζόμενοι ως συγγραφείς και σκηνοθέτες, ακόμη κι αν κάποιοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με θεατρικές ομάδες σε συλλογικές δουλειές.