«Ιnstar» από την ομάδα σύγχρονου χορού Πρόσχημα

Μια παράσταση για τη γυναικεία φύση, που ισορροπεί ανάμεσα στο οικείο και στο ανοικείο.

LIFOTEAM 9.3.2020 | 18:12

Πόσο απελευθερωμένο είναι, αλήθεια, το γυναικείο σώμα και τι αντιπροσωπεύει στη σύγχρονη κοινωνία; Αυτό το αιώνιο ερώτημα προσεγγίζει η νέα χορογραφική δουλειά της ομάδας χορού Πρόσχημα, με τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου να δημιουργεί ένα ντουέτο για τη γυναικεία ταυτότητα, που ερμηνεύουν οι Ιωάννα Αποστόλου και Χριστίνα Ράινχαρτ. Στο Instar δύο γυναίκες εξερευνούν τη δυαδικότητά τους, ξεδιπλώνοντας πλευρές δύναμης, ιεραρχίας, συμπερίληψης και αποκλεισμού. Με χιούμορ, ευαισθησία και έντονη διεισδυτική ματιά, η παράσταση συναντά τα ασαφή όρια ανάμεσα στο ντυμένο και στο γυμνό σώμα, επιτρέποντας να φανούν οι διαφορετικές πτυχές του.

 

Κεντρικό ρόλο στην αφηγηματική εξέλιξη της χορογραφίας αλλά και στη διαμόρφωση του χώρου έχει το ένδυμα, που συμβολίζει τις πολλές πτυχές της γυναικείας φύσης. Η καθημερινή πράξη της ένδυσης και της έκδυσης γεννά ένα είδος τελετουργίας που διατρέχει όλη την παράσταση.


Το γυναικείο σώμα, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του, ακυρώνει κανονισμούς και κώδικες, προκαταλήψεις και κοινωνικούς διαχωρισμούς και εφευρίσκει μια νέα γλώσσα για να μιλήσει για τη γυναικεία φύση, θέτοντας αντιστικτικά τα ζητήματα της ταυτότητας και της ελευθερίας.


Ο όρος «instar» αναφέρεται στα διαφορετικά στάδια του κύκλου ζωής των αρθρόποδων, μέχρι τη σεξουαλική τους ωρίμανση: κατά τη μεταμόρφωσή του κάθε έντομο περνάει από διαφορετικά στάδια «έκδυσης», σε καθένα από τα οποία «αλλάζει ρούχα». Στη λογική αυτή δομείται η παράσταση, που εξελίσσεται ανάμεσα στο «ντύσιμο» και στο «γδύσιμο», ανάμεσα στο οικείο και στο ανοίκειο.

 

«Ιnstar» από την ομάδα σύγχρονου χορού Πρόσχημα
Φωτο: Ελπίδα Τέμπου

 

Βιομηχανικό πάρκο παλιών πλεκτηρίων - υφαντηρίων Αθηνών,

Κορυτσάς 39, Βοτανικός

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 12-15/3 & 19-22/3, 21:00

Κρατήσεις - πληροφορίες: 6909471254 (11:00-14:00 & 17:00-20:00)

Instagram: prosximadancecompany

Οδηγός Θεάτρου