Νέα εργαστήρια στην Καταπactή: Σχεδιασμός θεατρικών φωτισμών και σκηνογραφία

Το εργαστήρι θεάτρου του Νέου Κόσμου διοργανώνει δύο καινούργιες σειρές μαθημάτων.

The LiFO team, 27.1.2020 | 18:02

H Καταπactή εγκαινιάζει δύο ολοκαίνουρια εργαστήρια για δύο ειδικότητες απαραίτητες για το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, την σκηνογραφία και τον σχεδιασμό φωτισμών.


Οι συμμετέχοντες και των δύο εργαστηρίων, σαν αποτέλεσμα της μαθητείας τους, θα συνεργαστούν με τους σκηνοθέτες και δασκάλους υποκριτικής της Καταπactής, Σωτήρη Δούβρη και Μαρία Ζερβού, με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων υποκριτικής της Καταπactής και μουσικής για θέατρο του «Fakanas Music School», έτσι ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο κοινό.


Στις παραστάσεις αυτές, αντί για εισιτήριο οι θεατές θα προσφέρον τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να στηρίξουν το έργο της Μ.Κ.Ο «Praxis».

 

Εργαστήρι σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών

Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή σε συνεργασία με την Lighting Designer Κατερίνα Μαραγκουδάκη, διοργανώνουν πεντάμηνο εργαστήρι σχεδιασμού φωτισμών για το θέατρο. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους και σε όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του φωτισμού στις παραστατικές τέχνες.


Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη θα μεταδώσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της στους συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά θεωρητικών μαθημάτων αλλά και επισκέψεων σε παραστάσεις που έχει φωτίσει η ίδια. Μέσα από την παρακολούθηση και την παρατήρηση, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, την οποία στη συνέχεια θα εφαρμόσουν δουλεύοντας σε κανονικές συνθήκες παραγωγής και σχεδιάζοντας τους φωτισμούς για τα 3 έργα που ανεβάζει η Καταπactή στα τέλη Ιουνίου.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συζητήσουν με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη και να λύσουν οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχουν στο «Meet the trainer» που θα πραγματοποιηθεί ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων και συγκεκριμένα το Σάββατο 25/1/2020 στις 11:00.


Στα μαθήματα θα αναλυθούν οι ενότητες: «Εισαγωγή στο φαινόμενο φως»/ «Μηχανισμός Όρασης-Ανάλυση Φωτός-Ορατό Φάσμα»/ «Οπτική Αντίληψη-Σκηνή-Οφθαλμός»/ «Αρχές Χρώματος-Αντίληψη του Χρώματος»/ «Έμψυχο και Άψυχο υλικό Θεάτρου»/ «Φωτισμός και Βασικές Καταστάσεις»/ «Φωτιστικές Πηγές»/ «Μεθόδευση της σπουδής για τον Φωτισμό. Visual Effects και Filters / «Τι είναι το Lighting Design. Έμφαση στις ιδιαιτερότητες του φωτισμούς σε σχέση με τον θεατρικό χώρο και το θεατρικό είδος»/ «Lighting Plot-Σχεδιασμός Φωτισμού»/ «Η Τέχνη του Θεάτρου. Σύνδεση Θεωρίας και Πράξης»/ «Πρωτοπόροι του 20ου αιώνα».

 

Διάρκεια: 1/2/2020 – 27/6/2020, κάθε Σάββατο 11:00-13:00
Meet the trainer: Σάββατο 25/1/2020 στις 11:00
Κόστος διδάκτρων: 65 ευρώ / μήνα (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 2168096448 / [email protected]

 

Εργαστήρι σκηνογραφίας για πρακτικό σχεδιασμό παραστάσεων

Ντέιβιντ Νεγρίν
Η δημιουργία του σκηνικού σε κάθε θεατρική παράσταση αποτελεί το αντικείμενο του εν λόγω σεμιναρίου, στο οποίο μέσω της θεωρίας και των πρακτικών εφαρμογών (ασκήσεις οπτικής αντίληψης, τρισδιάστατη μακέτα) οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την εικαστική γλώσσα του θεάτρου και κυρίως πώς εργάζεται ένας σκηνογράφος από την ανάγνωση του κειμένου ως το τελικό αποτέλεσμα.


Στους 3 πρώτους μήνες το μάθημα θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος χωρίζεται και αυτό σε δύο ενότητες

 

1η ενότητα

Η ιστορία της σκηνογραφίας και τα είδη των θεατρικών σκηνών ανά τους αιώνες σε συνδυασμό με μια γενική ιστορία θεάτρου. Σκοπός του μέρους αυτού είναι να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με όσα έχουν προηγηθεί στο θέατρο και να μάθει να διαβάζει τον θεατρικό χώρο αναλύοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του.

 

2η ενότητα

Παρουσίαση όλων των δεδομένων που δε θα διδαχθούν σε ένα πανεπιστήμιο αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παραγωγής. Πώς κλείνουμε μια δουλειά, τι πρέπει να προσέχουμε, ποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε, πώς συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους υπόλοιπους συντελεστές.


Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει:
-Τη διαδικασία δημιουργίας σκηνογραφίας μιας θεατρικής παράστασης. Πώς αποτυπώνουμε το χώρο, πως στήνουμε μια μακέτα, τι παρουσιάζουμε, τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της μελέτης.


-Το κατασκευαστικό κομμάτι που θα συνδυαστεί με την επίσκεψη μας σε εργαστήριο ενός κατασκευαστή σκηνικών που θα μας μιλήσει κι αυτός και θα δούμε στην εφαρμογή τους τα βασικά υλικά κατασκευής και πώς και πότε τα χρησιμοποιούμε.


Μετά το πέρας των τριών αυτών μηνών ( μετά το Πάσχα), θα ξεκινήσει και η πρακτική εξάσκηση που ξεχωρίζει το σεμινάριο αυτό από οποιοδήποτε άλλο.


Η σκηνογραφική ομάδα που θα συγκροτηθεί, θα χωριστεί σε τρεις επιμέρους ομάδες. Αυτές θα αναλάβουν τρία διαφορετικά έργα που δουλεύει το εργαστήρι της Καταπακτής και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τον επιβλέποντα σκηνογράφο, θα αναλάβουν τη σκηνογραφία και την κατασκευή τους, δουλεύοντας σε κανονικές συνθήκες παραγωγής.


Ο Σωτήρης Δούβρης και η Μαρία Ζερβού, ως σκηνοθέτες των τριών έργων που θα ανέβουν, θα κάνουν συναντήσεις με τους σκηνογράφους έτσι ώστε να τους δοθεί η σκηνοθετική γραμμή και να καταλήξουν στην τελική ιδέα λαμβάνοντας υπ' όψιν τους το διαθέσιμο budget. Οι νέοι σκηνογράφοι θα παρακολουθήσουν πρόβες του έργου για να εμπνευστούν και να αντιληφθούν τις συνθήκες του έργου και της παράστασης. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο τέλος του σεμιναρίου σε θέατρο της Αθήνας.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συζητήσουν με τον Ντέιβιντ Νεγρίν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχουν στο «Meet the trainer» που θα πραγματοποιηθεί ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 27/1/2020 στις 19:00.

 

Διάρκεια: 3/2/2020 – 6/7/2020, κάθε Δευτέρα 19:00-22:00
Meet the trainer: Δευτέρα 27/1/2020 στις 19:00
Κόστος διδάκτρων: 350 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 2168096448 / [email protected]

 

Νέα εργαστήρια στην Καταπactή: Σχεδιασμός θεατρικών φωτισμών και σκηνογραφία

 

Εργαστήρι θέατρου Καταπactή - Λάμπρου Κορομηλά 19 – Νέος Κόσμος, 2168096448 - www.katapacti.gr
Λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας και για τα δύο εργαστήρια. Όλοι οι συμμετέχοντες, με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Οδηγός Θεάτρου