Η Νένα Μεντή υποδύεται τη Μαρίκα Κοτοπούλη

Μετά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», Μεντή και Ζούλιας αφηγούνται τη μυθιστορηματική ζωή άλλης μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας.

The LiFO team, 17.1.2020 | 15:57

Η Νένα Μεντή και ο Πέτρος Ζούλιας, μετά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και τις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», με ένα θίασο δέκα ταλαντούχων ηθοποιών, ασχολούνται με τον πολυδιάστατο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη, στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα.


Η «Μαρίκα» είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της, η Κοτοπούλη υπήρξε υπόδειγμα επιβίωσης.


Ενώ γεννήθηκε μέσα σε μεγάλη φτώχεια, κατάφερε να αποκτήσει μοναδική δόξα και χρήμα. Η ζωή της χαρακτηρίστηκε από ακραία πάθη, τρελούς έρωτες και θανάτους. Λατρεύτηκε αλλά και κυνηγήθηκε. Πέρασε μέσα από τρεις πολέμους και στάθηκε όρθια.


Το κείμενο του Πέτρου Ζούλια δημιουργήθηκε μετά από βαθιά έρευνα σε κείμενα, βιβλία, συνεντεύξεις και διηγήσεις γύρω από περιστατικά της επεισοδιακής ζωής της. Άλλοτε αστεία κι άλλοτε δραματικά, τα γεγονότα δημιουργούν μια σκηνική αφήγηση που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος.

 

Η Νένα Μεντή υποδύεται τη Μαρίκα Κοτοπούλη
Φωτο: Μαριλένα Αναστασιάδου


Η παράσταση ξεκινά από αυτά που πράγματι συνέβησαν για να φύγει με τα φτερά της μυθοπλασίας σε μια σκηνική αναδημιουργία του πλούσιου υλικού της βιογραφίας της Μαρίκας Κοτοπούλη.


Στην αρχή της παράστασης βρίσκουμε τη Μαρίκα το 1937, την εποχή που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο Ρεξ. Ύστερα γνωρίζουμε την τρομερή προσωπικότητα της «δασκάλας» , όταν το 1941 ιδρύει τη θεατρική της σχολή, μέσα στην καρδιά της Κατοχής για να φτάσουμε ως την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει πια κι από τη ζωή.


Η Νένα Μεντή αναφέρει σχετικά με το ρόλο της: «Δύσκολο πολύ να πεις για το πώς παίζεις ένα ρόλο...Ακόμα πιο πολύ όταν ο ρόλος είναι ένα πρόσωπο που έχει υπάρξει, που ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα και έχει αφήσει κάτι σαν ιερό αποτύπωμα, ιδιαίτερα για εμάς τους ηθοποιούς!


Θα πω όμως δυο λόγια για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο – καλλιτέχνη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη: Η καταγωγή της ήταν ταπεινή, μια φτωχή Μεταξουργιώτισα. Δεν πήγε καν στο σχολείο, έμαθε τα πρώτα γράμματα μόνη της. Βγήκε στη σκηνή του θεάτρου από μωρό, καθώς οι γονείς της ήταν και οι δύο θεατρίνοι και είχαν θίασο, μπουλούκι. Δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει με πάθος.

 

Να παίζει τα πάντα, χωρίς εμμονές στο είδος, «λαϊκό», «φθηνό», «σοβαρό» που ακούμε σήμερα... το θέατρο είναι ένα!
Ήταν μια αληθινή εργάτης του θεάτρου και αγαπούσε πολύ τους ηθοποιούς. Ήταν πολύ γενναιόδωρη μαζί τους και αυτούς που ξεχώριζε τους στήριζε και τους έδινε ώθηση να δημιουργήσουν... Ήταν μια γυναίκα που ζούσε την κάθε στιγμή, αληθινή και ερωτική χωρίς φραγμούς. «Ό,τι μας ευχαριστεί δεν είναι βρώμικο» έλεγε... Στήριξε τη ζωή της, τις ιδέες της και το θέατρο με πάθος και πίστη! Την θαυμάζω τόσο!»

 

Η Νένα Μεντή υποδύεται τη Μαρίκα Κοτοπούλη
Φωτο: Μαριλένα Αναστασιάδου


Ο Πέτρος Ζούλιας αναφέρει και ο ίδιος: «Την έλεγαν Μαρίκα-Βασιλική! Από το όνομα το βαπτιστικό της ως όλη της την ύπαρξη, ήταν αίρεση και αναίρεση του εαυτού της. Η γυναίκα έχτιζε κόσμους για να τους γκρεμίσει στη συνέχεια. Με τη δύναμη του ανθρώπου που κρατά τα ηνία της μοίρας του, του ταλέντου του. Βασιλική με αριστερή νοοτροπία.

 

Ετεροφυλόφυλη με ομοφυλοφυλικές αναζητήσεις. Συντηρητική αλλά αναρχοαυτόνομη. Αριστοκράτισσα με τρόπους και γλώσσα αλήτισσας Μεταξουργιώτισσας. Αγράμματη και εγγράμματη κατά ένα μοναδικό τρόπο. Ψεύτρα στη ζωή και ειλικρινής στη σκηνή. Καλλιτέχνης και επιχειρηματίας του ίδιου της του εαυτού. Η Μαρίκα υπηρετεί όλα τα είδη θεάτρου, όλη τη γκάμα ρεπερτορίου, γιατί διαθέτει το μοναδικό χάρισμα της πολυφωνίας. Είναι πολλές γυναίκες αυτή η μία και μοναδική.

 

Προσπάθησα να γράψω και να σκηνοθετήσω αυτή την επικίνδυνη ισορροπία μιας τολμηρής ακροβάτισσας! Άλλοτε ξεχείλιζε το χιούμορ και άλλοτε η συγκίνηση. Το χθες γινόταν μαγικά σήμερα, αύριο, αφού η Κοτοπούλη έσπαγε τα όρια μιας εποχής, μιας χώρας. Γινότανε στα μάτια μου πιο σημερινή απ΄ το σήμερα... Στο τέλος, πιο παρούσα απ΄ τους παρόντες. Όχι, δεν έχει τελειώσει αυτή η δύναμη που εξέπεμπε η Μαρίκα. Όταν τελειώσει, θα έχει χαθεί το πάθος, η μαγκιά από την εφήμερη ζωή μας.»

 

Η Νένα Μεντή υποδύεται τη Μαρίκα Κοτοπούλη
Φωτο: Μαριλένα Αναστασιάδου

 

Η Νένα Μεντή υποδύεται τη Μαρίκα Κοτοπούλη
Φωτο: Μαριλένα Αναστασιάδου

 

Συντελεστές

Κείμενο-σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Άννα Ζούλια

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

 

Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Σαμόλης, Γιώργος Δεπάστας, Μάκης Πατέλης, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Γιάννης Σίντος, Τόνια Μαράκη, Παναγιώτης Ράϊος, Ναταλία Αθανασιάδη

 

Info
Θέατρο Χώρα
Αμοργού 20, Κυψέλη, Τηλ. 2108673945
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:30
Εισιτήρια: Κανονικό: 18 €, 16 € (Εξώστης). Μειωμένο: 14 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών), Ανέργων: 12 €
Προπώληση εδώ.

 

Οδηγός Θεάτρου