Ένα πεντάμηνης διάρκειας εργαστήρι σκηνογραφίας για πρακτικό σχεδιασμό θεατρικών παραστάσεων διοργανώνει η Καταπακτή, με τον Ντέιβιντ Νεγρίν στον ρόλο του εισηγητή.

 

Στους 3 πρώτους μήνες το μάθημα θα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος χωρίζεται και αυτό σε δύο ενότητες:


-Η ιστορία της σκηνογραφίας και τα είδη των θεατρικών σκηνών ανά τους αιώνες σε συνδυασμό με μια γενική ιστορία θεάτρου. Σκοπός του μέρους αυτού είναι να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με όσα έχουν προηγηθεί στο θέατρο και να μάθει να διαβάζει τον θεατρικό χώρο αναλύοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του.


-Παρουσίαση όλων των δεδομένων που δε θα διδαχθούν σε ένα πανεπιστήμιο αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παραγωγής: Πώς κλείνουμε μια δουλειά, τι πρέπει να προσέχουμε, ποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε, πώς συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους υπόλοιπους συντελεστές.


Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει τη διαδικασία δημιουργίας σκηνογραφίας μιας θεατρικής παράστασης. Πώς αποτυπώνουμε το χώρο, πως στήνουμε μια μακέτα, τι παρουσιάζουμε, τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Το κατασκευαστικό κομμάτι που θα συνδυαστεί με την επίσκεψη σε εργαστήριο ενός κατασκευαστή σκηνικών που θα μας μιλήσει κι αυτός και θα δούμε στην εφαρμογή τους τα βασικά υλικά κατασκευής και πώς και πότε τα χρησιμοποιούμε.


Μετά το πέρας των τριών αυτών μηνών (μετά το Πάσχα), θα ξεκινήσει και η πρακτική εξάσκηση που κάνει το σεμινάριο να ξεχωρίζει. Η σκηνογραφική ομάδα που θα συγκροτηθεί, θα χωριστεί σε τρεις επιμέρους ομάδες. Αυτές θα αναλάβουν τρία διαφορετικά έργα που δουλεύει το εργαστήρι της Καταπακτής και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τον επιβλέποντα σκηνογράφο, θα αναλάβουν τη σκηνογραφία και την κατασκευή τους. Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν στο τέλος του σεμιναρίου σε θέατρο της Αθήνας.


Στο τέλος των μαθημάτων θα υπάρχει πρακτική εφαρμογή και θα γίνεται σκηνογραφική δουλειά που θα περιλαμβάνει και προσομοίωση κανονικών συνθηκών παραγωγής.


Ο Σωτήρης Δούβρης ως σκηνοθέτης των τριών έργων που θα ανέβουν θα κάνει συναντήσεις με τους σκηνογράφους έτσι ώστε να τους δοθεί η σκηνοθετική γραμμή και να καταλήξουν στην τελική ιδέα λαμβάνοντας υπ' όψιν τους το διαθέσιμο budget. Φυσικά όλα αυτά θα γίνονται με την επίβλεψη του Ντέιβιντ Νεγρίν.

 

Info
Εργαστήρι θεάτρου Καταπactή | Κορομηλά 19, 11745, Νέος Κόσμος
2168096448
[email protected]
www.katapacti.gr


Διάρκεια μαθημάτων| 5 μήνες
Ημέρα & ώρες: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, 19:00 – 22:00
Διάρκεια σεμιναρίου : από 21 Ιανουαρίου έως 5 Ιουλίου
Σύνολο 42 ώρες
Η τιμή για όλο το σεμινάριο είναι 300€/άτομο με το ΦΠΑ χωρίς καμιά άλλη έξτρα επιβάρυνση.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας


Δυνατότητα Ένταξης: έως Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019
Δωρεάν μάθημα γνωριμίας: Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00