Έναν ύμνο για το φύλο που δεν γεννήθηκε για να είναι αδύναμο παρουσιάζει η διεθνής χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

 

Σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα της γυναίκας βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου, το Bastet μέσα από τα σώματα έξι γυναικών, εξυμνεί τον δυναμισμό, τον αισθησιασμό και την ισχύ της γυναικείας φύσης.

 

Με όχημα την απέριττη χορογραφική γλώσσα, τις έντονες ρυθμικές εναλλαγές και τις συναισθηματικές διακυμάνσεις, αναδεικνύει την κίνηση και το πάθος του γυναικείου κορμιού, που εξυψώνεται μέσα από τη ζωντανή μουσική, το punk rock ’n’ roll και τα εκρηκτικά ακούσματα που συνοδεύουν το χορευτικό σχήμα.

 

Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος
Φωτο: Ανδρέας Σιμόπουλος

 

Ο χορός παίρνει το όνομά του από την Μπαστέτ, Αιγύπτια θεά των αιλουροειδών, η οποία, σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή παράδοση, ήταν υπασπιστής του θεού Ήλιου.

 

Με έναυσμα τον ελληνικό ήλιο και την πανταχού παρουσία της γάτας σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι έξι χορεύτριες θα αξιοποιήσουν τον συμβολισμό της δύναμης του ήλιου και της εξυπνάδας της γάτας, για να αποτυπώσουν την προαιώνια προσπάθεια της γυναίκας να απελευθερωθεί από τα δεσμά της και να «λάμψει» στο κοινωνικό γίγνεσθαι με όχημα την αστείρευτη πνευματική της δύναμη.

 

Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου σπούδασε χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School και συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη στο SUNY Purchase. Από το 1992 συνεργάζεται με τον Robert Wilson στο Watermill Center στη Νέα Υόρκη. 

 

Έχει παρουσιάσει έργα της, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Διδάσκει  χορό και χορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, στο Watermill Center στη Νέα Υόρκη και σε πολλά στούντιο χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Συντελεστές:

Χορογραφία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Μουσική: Dom Bouffard

Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Δήμητρα Βλάχου, Μυρτώ Γράψα, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Ηρώ Κόντη, Νατάσσα Μπρουζιώτη

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Βοηθός χορογράφου: Ασπασία Μαρία Αλεξίου

Επιμέλεια παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου

 

Info

7 Σεπτεμβρίου

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364, 21 6809 1000

Ώρα: 21:00

Είσοδος ελεύθερη (με προεγγραφή)