40 νέοι, ανάμεσά τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, ετοιμάζουν μια μεγάλη καλλιτεχνική δράση στην Αθήνα

«Supplicants»: Ένα πρόγραμμα βασισμένο στις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας διοργανώνεται στο Κινητήρα

The LiFO team, 12.7.2018 | 13:08

Σαράντα νέοι, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες, θα πάρουν μέρος σε μια καλλιτεχνική δράση θεατρικών και χορευτικών performances παρουσιάζοντας το τελικό αποτέλεσμα σε μια ανοιχτή για το κοινό παράσταση στον Κινητήρα, το Σάββατο 11 Αυγούστου.

 

Το πρόγραμμα, βασισμένο στις έννοιες του «άλλου» και της διαφορετικότητας έχει τίτλο Supplicants (Ικέτες/Ικέτιδες), και διοργανώνεται από τον Κινητήρα σε συνεργασία με το Crooked House Theatre της Ιρλανδίας και το Association On & Οff της Ισπανίας.

 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος  ανταλλαγής νέων Erasmus+ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Οι νέοι, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας της Μ.Κ.Ο. Praksis, θα έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα δημιουργώντας τις performances, που θα παρουσιαστούν το Σάββατο 11 Αυγούστου.

 

Το πρόγραμμα Supplicants συντονίζεται από την ιρλανδική ομάδα Crooked House Theatre, η οποία επέλεξε την Ελλάδα ως τόπο υλοποίησής του, κρίνοντας ότι είναι μια χώρα που παρέχει σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη.

 

40 νέοι, ανάμεσά τους και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, ετοιμάζουν μια μεγάλη καλλιτεχνική δράση στην Αθήνα
Φωτο: Χρήστος Καβαλιώτης

 

Τιτλοφόρησε, μάλιστα, το πρόγραμμα Supplicants, δηλαδή Ικέτιδες, κατά την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, την ιστορία των 50 Αιγυπτίων γυναικών που κατέφυγαν στο Άργος, ζητώντας άσυλο, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό τους γάμο με τα ξαδέρφια τους και γιους του Αιγύπτου.

 

Οι 40 νέοι από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν, επί τέσσερις μέρες, εργαστήρια και σεμινάρια θεάτρου, που θα διεξαχθούν στον Κινητήρα και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» - Δήμητρα Χατούπη από καλλιτέχνες όπως η Αντιγόνη Γύρα, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η Βιολέττα Γύρα, η Μάρω Γαλάνη, ο Juan Escalona Corral, η Silvia Sáenz García, ο Caolán Dundon, ο Jerry Iwu και ο Peter Hussey.

 

Πέρα από τις προσωπικές ιστορίες των συμμετεχόντων προσφύγων, οι performances θα αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι βιώνουν το ανοίκειο στις χώρες τους, αλλά και τις προτάσεις τους για μια διαπολιτισμική κοινωνία σεβασμού και συνύπαρξης.

 

Η δράση Supplicants είναι η τρίτη συνεργασία μεταξύ του Κινητήρα και του Crooked House Theatre και η δεύτερη που περιλαμβάνει και το Association Οn & Off.

 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η Κοινωνική Κουζίνα θα μαγειρεύει για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και για όσους άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν από τις 5 έως τις 11 Αυγούστου στους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις.

 

Έως τότε, συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 18 Ιουλίου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κινητήρα, Αντιγόνη Γύρα και η χορεύτρια και χορογράφος Αφροδίτη Βερβενιώτη θα ταξιδέψουν στην Ισπανία με έξι Έλληνες εφήβους για να συμμετάσχουν στο Speechless, μια εκστρατεία προβολής ενάντια στη ρητορική και τα εγκλήματα μίσους του προγράμματος ανταλλαγής νέων Erasmus+.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων, που συντονίζονται από το Association On & Off, ο Κινητήρας θα διοργανώσει σεμινάριο με θέμα την έμφυλη ταυτότητα, και σε συνεργασία με εκπροσώπους πέντε ακόμη χωρών, θα συν-δημιουργήσουν την ομότιτλη site specific παράσταση, που θα πραγματοποιηθεί στο Λογρόνιο (Logroño) στις 17 Ιουλίου.

 

Info

Supplicants (Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων Erasmus+)

5 – 11 Αυγούστου 2018

Κινητήρας και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Δήλος» - Δήμητρα Χατούπη

 

Supplicants (Η Παράσταση)

Κινητήρας (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη)

Μέρα και ώρα παράστασης: Σάββατο 11 Αυγούστου στις 20.30

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 210 9248328, [email protected]

 

Κινητήρας-Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328

www.kinitiras.com| [email protected] | fb: Kinitiras

Οδηγός Θεάτρου