Η Γκρέτα και οι γίγαντες: Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τον αγώνα της Γκρέτα Τούνμπεργκ να σώσει τον κόσμο

Ένα παιδικό βιβλίο για την κλιματική αλλαγή από τις Εκδόσεις Πατάκη.

LIFOTEAM 23.4.2020 | 10:00

Η Γκρέτα ζει σ' ένα πανέμορφο δάσος το οποίο απειλείται από Γίγαντες. Όταν οι Γίγαντες ήρθαν πρώτη φορά στο δάσος, έκοψαν τα δέντρα για να φτιάξουν σπίτια. Έπειτα έκοψαν κι άλλα δέντρα για να φτιάξουν μεγαλύτερα σπίτια. Τα σπίτια έγιναν χωριά και τα χωριά μεγάλωσαν και έγιναν πόλεις, κι έτσι σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα δάση. Ευτυχώς, η Γκρέτα έχει μια ιδέα...

 

Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν ήταν μικρό παιδί ακόμη, έμαθε για κάτι που ονομάζεται κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία στη Γη όλο και αυξάνεται, κι αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά στον πλανήτη μας. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Όταν κόβουμε τα δέντρα και καίμε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο (τα οποία ονομάζονται «ορυκτά καύσιμα»), κάτι που λέγεται διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στον αέρα και αυτό κάνει τον πλανήτη να θερμαίνεται. Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν και το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει. Τα δάση καταστρέφονται και τα ζώα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη.


Η θερμοκρασία της Γης είναι ήδη μεγαλύτερη απ' ό,τι ήταν παλιότερα. Αυτό έχει οδηγήσει σε χειρότερες πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες, και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν κοντά στις ακτές έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι άνθρωποι.

 

Η Γκρέτα και οι γίγαντες: Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τον αγώνα της Γκρέτα Τούνμπεργκ να σώσει τον κόσμο


Η Γκρέτα Τούνμπεργκ τα ήξερε όλα αυτά και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί κανείς δεν έκανε τίποτα γι' αυτά. Έτσι, όταν ήταν 15 ετών, έκανε αποχή από το σχολείο, καθισμένη έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και κρατώντας μια πινακίδα που έλεγε: «Απεργία για το κλίμα». Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που άλλοτε την προσπερνούσαν αποφάσισαν να ακολουθήσουν την Γκρέτα Τούνμπεργκ στον αγώνα της, και τώρα η διαμαρτυρία της ενθαρρύνει παιδιά και ενήλικες από όλο τον κόσμο να αντισταθούν στην κλιματική αλλαγή. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε με πολιτικούς από διάφορες χώρες, και το 2019 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

 

Συγγραφέας: ΖΟΪ ΤΑΚΕΡ, ΖΟΪ ΠΕΡΣΙΚΟ
Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

 

Με την αγορά αυτού του βιβλίου, προσφέρετε το 1% της τιμής του στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στηρίζοντας το έργο της οργάνωσης.


Η Greenpeace είναι ένα κίνημα ανθρώπων που ασχολούνται με την υπεράσπιση της φύσης από την καταστροφή. Το όραμά της είναι ένας πιο πράσινος, πιο υγιής και πιο ειρηνικός πλανήτης, ο οποίος να μπορεί να στηρίξει τη ζωή για τις επόμενες γενιές.

Οδηγός Βιβλίου