Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 ο Γερμανός βραβευμένος δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος Norman Ohler θα βρίσκεται στην Αθήνα καλεσμένος από τη διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.


Στις 9 το βράδυ, στο Public Café του Συντάγματος, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το μπεστ σέλερ «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μαζί του συνομιλούν οι Λατέρνατιβ Σταύρος Διοσκουρίδης και Παναγιώτης Μένεγος, ενώ θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία από τα γερμανικά.


Το βιβλίο ασχολείται με το θέμα της ευρείας χρήσης ναρκωτικών από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Σύμφωνα με τον Ohler, παρόλο που οι ναζί διακήρυτταν τις «ηθικές αρχές» και καταδίκαζαν τον εκφυλισμό, εκτελώντας μεταξύ άλλων και εθισμένους σε ουσίες, το Τρίτο Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά: Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη και, κυρίως, μεθαμφεταμίνες χρησιμοποιούνταν τόσο από τους εργάτες και τις νοικοκυρές όσο και από το στράτευμα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προέλαση και νίκη των Γερμανών το 1940.


Όπως διαβάζουμε στο βιβλίο, κατά την αστραπιαία εισβολή και κατάληψη της Γαλλίας από τη Γερμανία το 1940, οι στρατιώτες της Βέρμαχτ είχαν καταναλώσει πάνω από 35 εκατομμύρια δόσεις Pervitin, ένα φάρμακο με κύριο συστατικό τη μεθαμφεταμίνη.


Ο Norman Ohler, έπειτα από εκτενή έρευνα σε γερμανικά και αμερικανικά αρχεία και συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς και γιατρούς, αναφέρεται στην ασύδοτη χρήση ναρκωτικών ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον ίδιο τον Χίτλερ, ο οποίος είχε εδραιωθεί ως εγκρατής ηγέτης που ακολούθησε μια απολύτως υγιεινή ζωή, και τη σχέση του με τον Δρ. Τεό Μορέλ, δημιουργό θανάσιμων κοκτέιλ ουσιών.


Αν και τα ναρκωτικά από μόνα τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εξέλιξη των γεγονότων στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ή την έκβασή του, η αποκάλυψη αυτών των στοιχείων αλλάζει την αντίληψή μας γι' αυτή τη σκοτεινή εποχή.


Αντί προλόγου, ο συγγραφέας συντάσσει ένα φύλλο οδηγιών χρήσης προς τον αναγνώστη στο οποίο προειδοποιεί ότι το σκεύασμα (βιβλίο) αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κλονισμό κοσμοθεωριών, που έχει ως συνέπεια διέγερση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όμως σε κάθε περίπτωση συνιστάται η ανάγνωση του κειμένου έως το τέλος.

 

O Norman Ohler
O Norman Ohler


Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης φωτογραφικό υλικό από πειράματα, αναφορές, στατιστικές και οτιδήποτε σχετικό με τη βιομηχανία των ναρκωτικών που εικονογραφούν τα όσα εύγλωττα αποκαλύπτει και περιγράφει ο Ohler.


Η «Υπερδιέγερση» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον που η Paramount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί από τους Χρήστο Κοκκολάτο και Βασίλη Τσαλή.


Ο Norman Ohler, γεννημένος το 1970, είναι γερμανός δημοσιογράφος και μυθιστοριογράφος. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά (Spiegel, Stern, Geo, Die Zeit), ενώ ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος στον οποίο έδωσε συνέντευξη ο Γιάσερ Αραφάτ πριν από τον θάνατό του. Έχει επίσης συνεργαστεί ως σεναριογράφος με τον Βιμ Βέντερς για την ταινία «Palermo Shooting».

 

Info

Public Συντάγματος, Café

Καραγιώργη Σερβίας 1, 210 8181333

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018, 21:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Norman Ohler, «Υπερδιέγερση: Τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»

Μετάφραση: Χρήστος Κοκκολάτος, Βασίλη Τσαλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο