Η Κέιτ Μπλάνσετ αλλάζει 13 μορφές στο πολυσυζητημένο Manifesto που έρχεται στο Φεστιβαλ Αθηνών

Η ηθοποιός μεταμορφώνεται για να εκφράσει 13 καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ου αιώνα στο θεαματικό έργο του Julian Rosefeldt

LIFOTEAM 29.5.2017 | 16:47

 

Το Manifesto του Julian Rosefeldt είναι ένα installation 13 οθονών μέσα από τις οποίες ξεπροβάλλει το πολλαπλό είδωλο του χαμαιλέοντα που ακούει στο όνομα Κέιτ Μπλάνσετ. Δώδεκα δεκάλεπτες ταινίες και μία εισαγωγή 4 λεπτών αποτίνουν φόρο τιμής στα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα με την ηθοποιό να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Το έργο που συνάντησε αποθεωτικές κριτικές σε όλες τις μεγάλες εικαστικές διοργάνωσεις που πέρασε (σε Μελβούρνη, Βερολίνο και Βόρεια Αμερική) έρχεται τώρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Ο Γερμανός εικαστικός και κινηματογραφιστής Julian Rosefeldt τιμά τα καλλιτεχνικά μανιφέστα του 20ού αιώνα με μια κινηματογραφική εγκατάσταση που προβάλλεται σε δεκατρείς γιγαντοοθόνες. Οι θέσεις ρευμάτων όπως ο Φουτουρισμός, το Νταντά, η Ποπ Αρτ, το Fluxus, αλλά και το Δόγμα 95 του Λαρς φον Τρίερ, όπως και οι Χρυσοί Κανόνες της Κινηματογράφησης του Τζιμ Τζάρμους επανερμηνεύονται με τη μορφή μονολόγων από την Κέιτ Μπλάνσετ.

 

Η Κέιτ Μπλάνσετ αλλάζει 13 μορφές στο πολυσυζητημένο Manifesto που έρχεται στο Φεστιβαλ Αθηνών

 

Η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός ενσαρκώνει το μανιφέστο-κολάζ υποδυόμενη δεκατρείς διαφορετικούς ρόλους, μεταξύ αυτών μια χορογράφο, μια δασκάλα, μια εργάτρια, μια χρηματίστρια και έναν άστεγο. Για την ακρίβεια, δεν υποδύεται, αλλά κατοικεί μέσα σε καθέναν από αυτούς: οι μεταμορφώσεις της είναι απλώς εκπληκτικές, καθώς από μία υποσιτισμένη goth rocker στο φιλμάκι “Stridentism/Creationism”, μετατρέπεται σε αναμαλλιασμένο άστεγο άντρα που φτύνει λέξεις του Lucio Fontana, πάνω από τα συντρίμμια του παλιού Βερολίνου.

 

Από το ελαχίστως γνωστό κίνημα του στριντετισμού μέχρι το κατώφλι του ντανταϊσμού και του Τριστάν Τζαρά, ο Rosefeldt λαμβάνει υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο επέδρασαν στις τέχνες φυσιογνωμίες όπως ο Μαρξ, ο Λάντερμαν, ο Ριντ, ο Κλάες Όλντενμπουργκ και φτιάχνει ένα δυνατό μείγμα των πιο αξιομνημόνευτων αφορισμών τους σε κινηματογραφική πλέον μορφή. Η ταινία αποκαλύπτει τόσο την επιτελεστική διάσταση όσο και την πολιτική σημασία των συγκεκριμένων διακηρύξεων, ενώ συγχρόνως θέτει υπό συζήτηση τον ρόλο των καλλιτεχνών σήμερα.

 

 

από 05/06 έως 19/07

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Αίθουσα Α

Πειραιώς 260, Ταύρος (στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέα), 210 9282900

Καθημερινά: 19:00-23:00
Εισιτήριο: 5 ευρώ
Με την αγορά του εισιτηρίου για την έκθεση μπορείτε να την επισκεφθείτε οποιαδήποτε ημερομηνία θέλετε από 05/06 ως 17/07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός